FOLLOW US: facebook twitter

Μυσταγωγία! Ποίηση και εξαίσιες μουσικές υπό το φως των κεριών…: Το Κτήμα Μερκούρη υποδέχθηκε τον Γιώργο Χρονά που παρουσίασε το έργο του «Ο Κ. Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια»

Ημερομηνία: 21-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Ένα σπάνιο μυσταγωγικό ποιητικό δρώμενο υπό το φως των κεριών, «κοινωνώντας» στο κοινό από απόσταση αναπνοής το έργο του Κ.Π.Καβάφη, με τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά να διαβάζει και να δημιουργεί δική του ατμόσφαιρα σε αυτό το ιδιότυπο μονόπρακτο για τον Αλεξανδρινό ποιητή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες το μεσημέρι  όλοι όσοι γέμισαν ασφυκτικά το χώρο  διαλέξεων του Κτήματος Μερκούρη.

Η παράσταση  «Ο Κ. Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια», διάρκειας περίπου μιας ώρας,  συνεχίζει την περιοδεία της ανά την Ελλάδα και έτσι χθες την «υποδέχθηκε» το Κτήμα Μερκούρη που πάντα αγκαλιάζει και προβάλλει ξεχωριστά πολιτιστικά και πνευματικά γεγονότα, ανοίγοντας με τον Γιώργο Χρονά τον  φετινό κύκλο των πολιτιστικών του εκδηλώσεων. Ο οικοδεσπότης Χρήστος Κανελλακόπουλος στο καλωσόρισμα του, τόνισε ότι «έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Χρονάς έφτασε ένα Κυριακάτικο πρωινό στο Κτήμα Μερκούρη. Πνευματικός άνθρωπος του τόπου με μια πλούσια διαδρομή στα γράμματα και την ποίηση, μοναχικός σε έναν αγώνα ζωής, συχνά αντιμέτωπος με το συντηρητισμό που κερδίζει όμως σε αυτήν την διαδρομή την αναγνώριση.» Έτσι χθες, η πολιτιστική αίθουσα του Κτήματος Μερκούρη, μετατράπηκε για 70 λεπτά στο δωμάτιο 17 του φανταστικού ξενοδοχείου Βαλκάνια, όπου το κοινό γεύθηκε την αίσθηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή με την φωνή και την Τέχνη του Γιώργου Χρονά.

Η μυθιστορηματική βάση αυτού του έργου στο οποίο παίζει ο ίδιος ο Γιώργος Χρονάς, βασίζεται στην ιδέα της άφιξης του ποιητή στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια – φανταστικό, μοναχικό ξενοδοχείο σ’ αυτό το δρόμο που πουλούν μπαχαρικά και τσάι. Η παραμονή του θα κρατήσει σαράντα οχτώ ώρες – δύο ημέρες. Του διηγείται– ότι τον θαυμάζει και ότι έχει  τα ποιήματά του πάνω στο φαξ που εργάζομαι ρεσεψιονίστ και κάτω από το μαξιλάρι του που κοιμάται. Σε λίγο ο Καβάφης τον καλεί να τον ακούσει να του διαβάζει μερικά από τα ποιήματά του υπό το φως ενός κεριού. Πέντε μουσικά θέματα, τρία τραγούδια και δύο έργα του  Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ για εκκλησιαστικό όργανο, συμπληρώνουν το μονόπρακτο και «διακόπτουν» την ανάγνωσή του και διάφορα στιγμιότυπα με τον ποιητή να του ζητά ν’ ανάψει το κερί, μπροστά μας, στο δωμάτιό του, να του ζητά νερό και άλλα που διηγείται στο κοινό. Το εμβληματικό έργο όπου όσα παρουσιάζονται για τον ποιητή και την άφιξή του στο ξενοδοχείο με τέχνη γίνονται αληθινά. Εξαίσιες μουσικές και ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή που ανήκουν στην αιωνιότητα.

Το χειροκρότημα των θεατών θερμό για τον Γιώργο Χρονά, που δημιούργησε μια παράσταση γεμάτη ποίηση και με μουσική, με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών και χαμένων φίλων, σε μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που θα την χαρακτηρίζαμε απλά… μυσταγωγία!  Η  σπάνια αυτή εκδήλωση, έκλεισε  όπως πάντα με ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί του Κτήματος Μερκούρη….


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος