FOLLOW US: facebook twitter

Το κορίτσι έξω από το κλουβί…: Τέλειωσε ο εφιάλτης του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Ημερομηνία: 23-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Με απόφαση Φωτίου- Χουλιαράκη ξεκίνησε η αποιδρυματοποιήση
-Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Δεκέμβρη η πρόσληψη 15 ατόμων

 

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ζει εδώ και μερικές μέρες η 18χρονη που ζούσε από τα 7 της χρόνια «φυλακισμένη» στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, όπως αποκαλύπτει με δημοσιευμα της η εφημερίδα «Έθνος».

Επιτέλους, εδώ και λίγες μέρες η 18χρονη σήμερα κοπέλα ζει σε ένα δωμάτιο που κατασκευάστηκε ειδικά για εκείνη, ένα δωμάτιο µε παράθυρο και τοίχους καλυμμένους µε μαλακό υλικό ώστε να µην κάνει κακό στον εαυτό της. Δείχνει πιο ήρεμη, ίσως και χαρούμενη λίγες στιγμές, κάποιες λεξούλες ξεστοµίζει πού και πού, κι ένα ραδιόφωνο σπάει τη µοναξιά του περιορισµού της. Κι αν δεν είναι ελεύθερη, τουλάχιστον δεν βιώνει πια την ντροπιαστική συνθήκη του εγκλεισµού στο κλουβί. Το ίδιο συμβαίνει πλέον και µε τους άλλους 5 πρώην έγκλειστους σε κλουβιά, που ζούσαν υπό συνθήκες βασανισµού στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, το κολαστήριο των εγκαταλειμμένων. Με τη µμεταφορά τους σε δωµάτια μειώθηκαν οι αυτοτραυµατισµοί και οι άνθρωποι δείχνουν πιο ήρεµοι.

Μετά τα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ του «Έθνους» τον Νοέµβριο του 2018, µε τις φωτογραφίες της νεαρής κοπέλας που µεγάλωσε µέσα στο κλουβί εγκαταλειμμένη απ’ όλους, το κράτος κινητοποιήθηκε µε ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα η οµάδα παρέµβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (που µε χρηµατοδότηση της ΜΚΟ Lumos έχει ιδρύσει η Βρετανίδα συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ.Κ. Ρόουλινγκ), η οποία είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει από τα κλουβιά τους τελευταίους έγκλειστους (τους είχαν εκεί για να µην αυτοτραυµατιστούν), κατόρθωσε να αποκαθηλώσει όλους τους ασθενείς.

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες του «Έθνους» που αναδημοσιεύουμε σήµερα µε το κορίτσι στο νέο του δωµάτιο δεν έχουν καµία σχέση µε τις φριχτές φωτογραφίες καθήλωσης στο κλουβί που δημοσιεύτηκαν τον Νοέµβριο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της αδιανόητης ιστορίας, µέσα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δηµιουργήθηκαν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τρία ειδικά δωµάτια (soft rooms) για τη φιλοξενία τέτοιων περιπτώσεων, ώστε κανείς να µην κλείνεται πια σε κλουβί. Στις 10 Δεκεµβρίου δημοσιεύτηκε ΦΕΚ µε κοινή απόφαση των υπουργών Εφης Αχτσιόγλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την πρόσληψη 15 ατόµων διαφόρων ειδικοτήτων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, οι οποίοι θα συνεχίσουν το έργο της οµάδας παρέµβασης, και 8 ακόµα για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.

Πέντε είναι οι πρώην έγκλειστοι σε κλουβιά που µεταφέρθηκαν από το κολαστήριο των Λεχαινών σε νέα δωµάτια

Επίσης, µε υπογραφές των αναπληρωτών υπουργών Θεανώς Φωτίου και Γιώργου Χουλιαράκη, δημοσιεύτηκε στις 12 ∆εκεµβρίου και η απόφαση για την έναρξη της αποϊδρυµατοποίησης, οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας «Στεγών Υποστηριζόµενης ∆ιαβίωσης Ατόµων µε Αναπηρίες», τις οποίες θα µπορούν να δηµιουργούν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Όταν δηµιουργηθούν οι Στέγες, θα βρουν καταφύγιο έξω από τα σηµερινά άσυλα άτοµα µε αναπηρία που διαθέτουν υψηλό, µέσο ή χαµηλό βαθµό αυτονοµίας, ηλικίας άνω των 18 ετών. Δυστυχώς για τα ανήλικα παιδιά µε αναπηρία δεν έχει ακόµα προβλεφθεί ανάλογη δοµή, µε αποτέλεσµα οι άνθρωποι που ασχολούνται µε το ζήτηµα να εκφράζουν επιφυλάξεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος