FOLLOW US: facebook twitter

«Το ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί τον τρόπο διοίκησής του»: Έντονες αντιδράσεις από την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης

Ημερομηνία: 09-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ο ίδιος ο οργανισμός κάνει λόγο για αυταρχική και αναίτια κατάργηση της αυτοδιοίκησης στο ΚΕΘΕΑ. Τονίζει δε σε σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά την παραχώρηση συνέντευξης τύπου μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς, ότι η υπουργική αυτή απόφαση υπονομεύει το έργο τους και θα πλήξει στο μέλλον ανεπανόρθωτα την θεραπευτική αποτελεσματικότητα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και αναλυτικότερα αναφέρει:

«Επιμένει ο Υπουργός Υγείας στην αυταρχική και αναίτια κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ. Είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός Υγείας  χαράσσει τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα μας, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) μέσα μια νύκτα. Παρότι, όπως ομολόγησε κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπρόσωπους του Οργανισμού, δεν γνωρίζει το μοντέλο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, το οποίο θέλει να καταργήσει.

Ο Υπουργός Υγείας, με την ΠΝΠ επιχειρεί να ελέγξει πολιτικά το μέχρι σήμερα αυτοδιοικούμενο ΚΕΘΕΑ, το οποίο, εδώ και 4 δεκαετίες, εκλέγει δημοκρατικά από τη βάση του το άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο. Φαίνεται ότι η προτεραιότητα του Υπουργού είναι οι διορισμοί και όχι ο διάλογος και η συνεργασία με τους φορείς απεξάρτησης για την προώθηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης σε έναν τόσο  ευαίσθητο τομέα.

Η ΠΝΠ αποτελεί ευθεία βολή στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις. Όπως εξήγησε ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης, το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα. Βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες του Οργανισμού, με κορυφαία έκφραση την εκλογή του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης τα επόμενα χρόνια θα πληγεί ανεπανόρθωτα η θεραπευτική αποτελεσματικότατα του ΚΕΘΕΑ, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να δώσει λύση στο θέμα».

Αβίαστες υποθέσεις για σκοπιμότητα

Από την πλευρά του ο Δ/ντής του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλης Γκιτάκος δήλωσε τα εξής:

«Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς η πρώτη ενέργεια που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων, ο οποίος πάσχει από ελλείψεις πόρων και εθνικού σχεδιασμού, είναι η απόπειρα χειραγώγησης του ΚΕΘΕΑ.Και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι μια οδός η οποία επιλέγεται σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Η εκλεγμένη, εθελοντική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Οργανισμού, ενός Οργανισμού αντίστοιχο του οποίου δύσκολα θα βρει κανείς στην ελληνική πραγματικότητα. Το ΚΕΘΕΑ έχει τεκμηριωμένη  αποτελεσματικότητα, ανοικτή σχέση με την ελληνική κοινωνία, χρηστή διοίκηση και μια εμπεδωμένη πολιτική διαφάνειας και λογοδοσίας. Αδυνατεί να αντιληφθεί κανείς τον κίνδυνο ή τις κατεπείγουσες ανάγκες που διέγνωσε η κυβέρνηση για να προβεί, νύκτα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και μπορεί φυσικά να κάνει κανείς πολλές αβίαστες υποθέσεις για την σκοπιμότητα.

Το ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του, γιατί αυτός είναι που έχει εγγυηθεί μέχρι σήμερα την επίτευξη του σκοπού του, την ποιοτική δωρεάν και χωρίς διακρίσεις δημόσια απεξάρτηση και την επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Για εμάς το κατεπείγον αυτό είναι.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος