FOLLOW US: facebook twitter

«Πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος»: Το ΚΔΑΠ μεΑ Πύργου «Ηλίανθος» επισκέφτηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ μεΑ Πύργου “Ηλίανθος” στον Κούβελο βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (30/11) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας Ανδρέα Βγενόπουλο, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό της Δομής, να ενημερωθεί για τις δράσεις και να ξεναγηθεί στο νεοσύστατο χώρο, που εδώ και λίγες μέρες της λειτουργίας του αποτελεί μια “όαση” για τα άτομα με αναπηρία αλλά και τις οικογένειές τους.

Το ΚΔΑΠ μεΑ διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό (15 ατόμων) όπως και τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα σε ένα άνετο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, ώστε τα παιδιά που θα έρχονται σε αυτό να μπορούν να εξελιχθούν ως προσωπικότητες και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Τον οποίο αυτό χώρο επιμελήθηκε ως προς τη διαμόρφωση και τη διακόσμηση ο διακοσμητής – πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του Δ. Πύργου Χάρης Μικελόπουλος, ως μια προσφορά στο ΚΔΑΠ μεΑ.

Στόχος είναι μέσα από τις κατάλληλες υποδομές, να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα ζωής των ατόμων με Αναπηρία και να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη, έτσι ώστε να νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους. Ήδη λειτουργούν δύο τμήματα – πρωί και απόγευμα – με 25 άτομα σε κάθε τμήμα ηλικίας από 5 έως 55 ετών!

“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον Δήμο και για μένα προσωπικά, γιατί λειτουργούμε μια δομή που ουσιαστικά είναι δομή ανθρωπιάς, κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς, και στηρίζεται στην κινητοποίηση κυρίως των τοπικών κοινωνικών δυνάμεων. Δύο νέα παιδιά, με έναν πολύ φιλόδοξο σχεδιασμό συνεργάστηκαν με άλλους νέους επιστήμονες, και το αποτέλεσμα είναι ένα παράδειγμα της κοινωνικής οικονομίας. Οι δομές του Δήμου και μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) συνεργάστηκαν στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη σχέση αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, με την ευτυχή κατάληξη αυτού του ΚΔΑΠ μεΑ” τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, προσθέτοντας ότι: “Εμείς χωρίς δεύτερη σκέψη αγκαλιάσαμε άμεσα αυτή την προσπάθεια του κ. Γιάννη Κολοβού και της συζύγου του Ερμιόνης Ζανταρίδου. Μια προσπάθεια η οποία φυσικά θα πρέπει αναπτυχθεί κι άλλο, γιατί τα προβλήματα στην περιοχή μας είναι πολλά. Παράλληλα δώσαμε ζωή στο χώρο και δεν είναι τυχαίο που δίπλα ακριβώς στεγάζεται το ΕΚΑΒ που σώζει ζωές και εδώ είναι το ΚΔΑΠ μεΑ που σώζει ψυχές!”.

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις κοινωνικές δράσεις του Δήμου που ήδη υλοποιούνται, αλλά και σε άλλες που προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα.

“Εμείς δίνουμε λύση σε κοινωνικά προβλήματα. Υπηρετούμε την κοινωνία. Πρώτα είναι ο άνθρωπος, μετά ο πολιτισμός και μετά τα…τσιμέντα. Πάνω από τα χρήματα είναι οι άνθρωποι! Ο πολιτισμός μας φαίνεται από το πόσο δίνουμε προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία, πόσο τα υπολογίζουμε αλλά και πόσο τα βοηθάμε εμπράκτως. Μιλάμε με έργα, όπως με την συγκεκριμένη δομή.

Σύντομα θα λειτουργήσει και το Κοινωνικό Μαγειρείο για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα σίτισης.

Επίσης σε λίγο θα λειτουργήσουν και άλλες δομές, σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό ο οποίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ιεράρχη σε όλη τη χώρα με την οικονομική του συνδρομή σ’ αυτές τις προσπάθειές μας χωρίς καμία προβολή”

Ερωτώμενος για την παραμονή του ΕΚΑΒ στο χώρο δήλωσε ότι παραμένει μέχρι νεοτέρας ενώ ταυτόχρονα άσκησε κριτική σε όσους επιρρίπτουν ευθύνες στο Δήμο για ελλείψεις που ευθύνεται η πολιτεία. “Όταν εκδιώχθηκε το ΕΚΑΒ από το νοσοκομείο, κάπου έπρεπε να πάει. Εμείς δίνουμε λύσεις. Εκτιμώ πως αντί να γκρινιάζουν κάποιοι και να καταγράφονται ως οι …περίεργες ελάχιστες εξαιρέσεις σ’ αυτή την συνολική αντίληψη ευαισθησίας που υπάρχει για τα παιδιά και τις οικογένειες που βιώνουν τέτοιες δυσκολίες, καλό θα ήταν να δώσουν ένα χέρι συνεργασίας να ενδυναμώσουμε και άλλο αυτές τις δομές. Η μιζέρια που έχει έρθει από παρελθόν σ’ αυτή την πόλη, η λογική της ελάχιστης προσπάθειας και η λογική της δόλιας σκέψης για κάθε οικονομική πράξη, οδήγησε σε μια πόλη τελευταία στην Ελλάδα! Βγαίνουν κάποιοι ανόητοι και ρίχνουν ευθύνες για όλα στον Δήμαρχο, όπως και στο θέμα με τα τάμπλετ που εμείς δώσαμε στα παιδιά. Εμείς παρεμβαίνουμε και δίνουμε λύσεις γιατί υπάρχει ένα κεντρικό κράτος που δεν επαρκεί στο να δώσει λύσεις. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα γίνουμε παρατηρητές; Τον πολίτη δεν τον σκέφτονται; Τα λέω όλα αυτά για κάποιους που επίσης είναι πολύ …βιαστικοί ξεχνώντας ότι ήταν στο τιμόνι του Δήμου για 20 χρόνια. Εμείς παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν! Όπως εδώ στον Κούβελο που έγινε το έργο και μετά εγκαταλείφθηκε….”.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: “Μια κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και ο Δήμος Πύργου έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στέκεται αρωγός σε κάθε δράση με κοινωνικό πρόσημο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φοίτηση των παιδιών και γενικά των ΑμεΑ, καθώς και με μεταφορά τους από και προς το ΚΔΑΠ μεΑ είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, αφού η δράση επιχορηγείται από την Πράξη «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν μονάδες απασχόλησης παιδιών και εφήβων με αναπηρία (νοητική υστέρηση, κινητική αναπηρία, κλπ.) και στόχο έχουν τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, την κοινωνική ένταξή τους και τη στήριξη των οικογενειών τους. Θα εξυπηρετούν περιπτώσεις όπως: σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση όλων των βαθμίδων, εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, αυτισμό, ψυχιατρικές παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας, κινητική αναπηρία και διαφόρων ειδών σύνδρομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος