FOLLOW US: facebook twitter

“Το καθηκοντολόγιο για τους Βοηθούς Νοσηλευτές δε μπορεί να εφαρμοστεί”

Ημερομηνία: 31-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου προς Αναπληρώτρια Διοικήτρια

  • Αίτημα απόσυρσης της απόφασης του Υπουργείου Υγείας και έκδοσης τροποποιητικής

Επιστολή στην αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Πύργου σχετικά με την υπουργική απόφαση με τίτλο “Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΝΜ Πύργου υποστηρίζοντας πως υπάρχει αδυναμία εφαρμογής. Συγκεκριμένα αναφέρουν:  “Η εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας των περισσότερων νοσηλευτικών τμημάτων της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, διότι δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που οι νοσηλευτές ΔΕ διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καθημερινά υποχρεώνονται (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος, διενέργεια Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο κ.α.). Η ανάθεση στους νοσηλευτές ΔΕ να διενεργούν τις παραπάνω νοσηλευτικές πράξεις γίνεται πολλές φορές χωρίς την παρουσία νοσηλευτή ΤΕ ή ΠΕ στη βάρδια, αφού στα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου δεν υπάρχουν νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και στις περισσότερες βάρδιες είναι μόνο νοσηλευτές ΔΕ.

Ζητούμε να προχωρήσετε σε ενημέρωση του υπουργού υγείας ώστε να αποσύρει την συγκεκριμένη απόφαση και να εκδώσει νέα, όπου να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών στους νοσηλευτές ΔΕ.

Σας καταθέτουμε τα αιτήματα που έχουν ως εξής:

– Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 ώστε να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών στους νοσηλευτές ΔΕ και οι οποίες μέχρι τώρα εκτελούνταν καθημερινά από χιλιάδες νοσηλευτές ΔΕ στο σύστημα υγείας

-Καθιέρωση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού με εσωτερικό διαχωρισμό ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (τριτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

-Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του ΠΔ σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΔΕ Νοσηλευτών ώστε να ανταποκρίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκτελούμενες νοσηλευτικές πράξεις.

-Θεσμοθέτηση του επαγγελματικού τίτλου του ΔΕ Νοσηλευτή αντί του αδόκιμου τίτλου “Βοηθός Νοσηλευτής” που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία των νοσηλευτών ΔΕ.

-Μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών.

-Εκπαιδευτική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών-τριων με πολυετή προϋπηρεσία, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος