FOLLOW US: facebook twitter

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για διακοπές

Ημερομηνία: 05-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Το καλοκαίρι είναι εδώ κι ο κορωνοϊός επίσης!

Αν και η ζωή μας θα εξακολουθήσει να απέχει και αυτό το καλοκαίρι από την κανονικότητα, τα εμβόλια, όπως και οι άρσεις περιορισμών μας αφήνουν περιθώρια, ώστε να σχεδιάσουμε διακοπές με κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ανεμελιάς.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει, όπως και η πιθανότητα να νοσήσουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, ώστε να θωρακιστούμε από τον ιό ή έστω να μειώσουμε τον κίνδυνο; Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Τι έγγραφα θα χρειαστούν οι ταξιδιώτες;

Εμβόλια

Φυσικά, ο εμβολιασμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την προστασία μας από τον ιό, λειτουργώντας ως «ασπίδα» για την υγεία μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνουν οι επιστημονικές μελέτες τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μειώνουν τόσο τη μεταδοτικότητα όσο και τις τυχόν επιπλοκές της νόσου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ένα ποσοστό των εμβολιασθέντων μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδει τον ιό, οπότε σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας όπως η χρήση της μάσκας, το τακτικό πλύσιμο χεριών, η χρήση αντισηπτικού, η απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους και φυσικά, η αποφυγή συνωστισμού.

Self test

Είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε όχι, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ( self test) που εφαρμόζονται εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας αποτελούν επίσης, ένα σημαντικό εφόδιο τουλάχιστον ως προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη νόσο σε αρχικά στάδια, ακόμα και πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Καλό θα είναι, λοιπόν, τα self tests να μη λείπουν από τη φετινή βαλίτσα των διακοπών σας, καθώς ίσως να μην είναι εύκολο να εφοδιαστείτε με αυτά, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη όταν θα είστε ήδη στον προορισμό σας.

Ταξίδι με πλοίο – Τι χαρτιά θα χρειαστείτε

Βρισκόμαστε, ήδη, στην «καρδιά» του καλοκαιριού και η κίνηση τόσο σε λιμάνια όσο και σε αεροδρόμια αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Αν σκοπεύετε κι εσείς να ταξιδέψετε, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι εκτός από τα εισιτήρια και τα προσωπικά σας έγγραφα, θα πρέπει να φέρετε μαζί σας και ένα από τα προβλεπόμενα… COVID free «πιστοποιητικά».

Συγκεκριμένα, έπειτα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον οι μετακινήσεις με πλοίο στα νησιά θα πραγματοποιούνται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό test (PCR ή rapid).

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

-Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

-Για ανηλίκους 12 – 17 ετών, αρκεί το αρνητικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών δύνανται να ταξιδεύουν ελεύθερα.

-Στην επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Σημειώνεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα.

Ταξίδι με αεροπλάνο -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε πτήση εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, είναι απαραίτητο να πληροίτε κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό σας (πλήρως εμβολιασμένοι), καθώς και να προσκομίσετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

-Να έχετε διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών.

Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

-Να επιδειξετε πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και του οποίου η ισχύς διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Ταξίδι με αυτοκίνητο ΙΧ

Αν, ωστόσο, σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, θα πρέπει να συμμορφωθείτε στον περιορισμό, αναφορικά με τον αριθμό των επιβαινόντων.

Συγκεκριμένα:

-Για ΙΧ έως επτά θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού

-Για ΙΧ έως εννέα θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

-ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

-άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική, εκτός αν σε αυτό επιβαίνουν:

-μόνο ο/η οδηγός

-σύζυγοι/συμβιούντες

-συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τις χερσαίες μετακινήσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλέον αλλαγές, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται από την κυβέρνηση και όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς η κατάσταση αναμένεται να επανεκτιμηθεί.

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος