FOLLOW US: facebook twitter

Το Ινστιτούτο ΕΝΑ δημοσίευσε τη Μελέτη Μπαλαούρα: «Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και η αναγκαιότητα των συνεργατικών σχημάτων»

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το Ινστιτούτο ΕΝΑ (Institute for Alternative Policies], «μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, ανταλλαγής και διάδοσης προοδευτικών ιδεών και εναλλακτικών προτάσεων εφαρμόσιμης πολιτικής, με στόχο τη διασύνδεση θεωρητικής σκέψης και προοδευτικής πολιτικής πρακτικής», θεώρησε ότι εμπίπτει στο σκοπό της αποστολής του και δημοσίευσε τη Μελέτη Μπαλαούρα «Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και η αναγκαιότητα των συνεργατικών σχημάτων».

Σημειώνουμε ότι αποσπάσματα της είχαν παρουσιαστεί από εμάς πριν λίγες μέρες, με τη σημείωση Μπαλαούρα, ότι στόχος της εργασίας του είναι η ευαισθητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων της Ηλείας, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση στην δραστηριοποίηση των συνεργατικών σχημάτων, προκειμένου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι, ιδίως οι νέοι, για να γλυτώσουν από τη μέγγενη που τους αναγκάζουν να χαρίζουν το προϊόν τους και να εγκαταλείπουν τα χωριά τους».

Έχει ενδιαφέρον ο  πρόλογος του ΕΝΑ:

«Η Μελέτη του Μάκη Μπαλαούρα, {Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Master of Science στα Δημόσια Οικονομικά στο Birkbeck University of London – πρώην Βουλευτή Ηλείας, Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, Προέδρου ΔΣ εφημερίδας «Η Εποχή»}», υπογραμμίζει ότι «Η χώρα μας, έχοντας βαριά κληρονομιά από καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος, προκειμένου να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή της πρέπει να στηριχθεί πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, παρά και τη δική του καταστροφή, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με άλλα λόγια μπορεί να γίνει ο βατήρας για την εκτίναξη της ανάπτυξης.

Η ανασυγκρότησή της πρέπει να γίνει με εθνική στρατηγική, με περιφερειακό σχεδιασμό, με σύγχρονα και ισχυρά συνεργατικά σχήματα. Με έναν, δηλαδή, ολιστικό σχεδιασμό και διασύνδεσή του με επιμέρους στόχους άλλων κλάδων και δραστηριοτήτων στη βάση της περιφερειακής ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στην Πολιτεία πέφτει ιδιαίτερο βάρος για δημιουργία υποδομών, τεχνική στήριξη, σύστημα κινήτρων-αντικινήτρων εξειδίκευση στόχων, χρηματοδότηση, σύνδεση εκπαίδευσης – έρευνας – επιχειρήσεων, ενίσχυση συλλογικών-συνεργατικών σχημάτων…»

Ο σύνδεσμος του Ινστιτούτου ΕΝΑ που μπορείτε να βρείτε όλη τη μελέτη είναι:

https://www.enainstitute.org/ ή στην ιστοσελίδα https://makisbalaouras.gr/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος