FOLLOW US: facebook twitter

Το φαινόμενο… Μπαλιούκος!: Η «συνταγή επιτυχίας» του επανεκλεγέντος για 6η συνεχή φορά δημάρχου

Ημερομηνία: 10-06-2019 | Συντάκτης:
Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου            

Ο Σάκης Μπαλιούκος, σίγουρα αποτελεί φαινόμενο για την Τ.Α αφού κατάφερε να επανεκλεγεί για 6η συνεχή φορά δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, κατορθώνοντας μάλιστα να είναι από τους ελάχιστους εκείνους δημάρχους που θα έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό τους συμβούλιο, σε  μια εποχή όπου η απλή αναλογική άλλαξε τα πάντα μέσα στα δημοτικά συμβούλια όπου αν και η πολυφωνία είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, δεν ξέρουμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.  Η συνέντευξη μαζί του παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η δική του «συνταγή επιτυχίας»  είναι η άμεση επαφή με τον δημότη,  η καλή συνεργασία με φορείς και εκπροσώπους της περιοχής και φυσικά είναι μακριά από την νοοτροπία του η αλαζονεία και ο δογματισμός.

ΕΡ «Ο δήμαρχος φαινόμενο», « ο δήμαρχος που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ», ήταν ορισμένοι από τους τίτλους ακόμα και αθηναϊκών εφημερίδων  που έκαναν αφιερώματα  στην επανεκλογή σας για 6η συνεχή φορά στο τιμόνι του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων! Εσείς ο ίδιος πώς ερμηνεύεται το… φαινόμενο Μπαλιούκος;  Υπάρχει… συνταγή επιτυχίας ή απλώς είναι επιβράβευση του ουσιαστικού έργου σας και της επιτυχημένης δημαρχιακής σας θητείας;

Σ.Μ: Προφανώς αναφέρεστε στην επανεκλογή μου για έκτη φορά.

Προϋπόθεση της επιτυχίας πάντα είναι η καλή σχέση με τον δημότη, η εργασία, η προσπάθεια, η καλή διαχείριση των οικονομικών του δήμου, η παρουσία σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή μας, είτε αυτό αφορά σε φυσικές καταστροφές, είτε αφορά σε  διαχείριση μεγάλων προβλημάτων (απορρίμματα κ.λ.π.). Η ένταξη επίσης σε προγράμματα, που ο Δήμος μας είχε πάντα επιτυχίες, είναι ένας λόγος που ο πολίτης αισθάνεται την ανάγκη να σταθεί θετικά και να επιβραβεύσει τη Δημοτική Αρχή.

Βασική όμως είναι η απ’ ευθείας επαφή με το Δημότη και όχι μέσω τρίτων, η διευκόλυνση της δράσης χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις των συνεργατών, των υπηρεσιών του Δήμου μας, η καλή συνεργασία με φορείς και εκπροσώπους της περιοχής μας.

Σημαντικότερο όλων όμως είναι η διάθεση για αυτοαναίρεση υπέρ των απόψεων φορέων και πολιτών που αποβάλλει από τη συμπεριφορά μας την αλαζονεία και το δογματισμό.

ΕΡ: Έχετε διανύσει μια μακρά δημαρχιακή θητεία 21 συνολικά ως τώρα χρόνων, βιώσατε όλες τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη, υπήρξατε πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος του Καποδιστριακού αρχικά δήμου, αργότερα του Καλλικρατικού και τώρα κάνατε και πρεμιέρα στον «Κλεισθένη»  με την  εκλογή σας με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής. Η αυτοδιοίκηση εξελικτικά βαδίζει σε ευκολότερους ή δυσκολότερους πλέον δρόμους;

Σ.Μ: Κατηγορηματικά όχι. Η αυτοδιοίκηση δεν βαδίζει σε ευκολότερους δρόμους. Θα είναι μια δύσκολη τετραετία κυρίως προς το τέλος της. Υπάρχουν πανελλαδικά Δήμοι όπου ο Δήμαρχος διαθέτει ελάχιστους συμβούλους σε πολυάριθμα Δημοτικά Συμβούλια (π.χ. 7 συμβούλους σε σύνολο 41).Αναλογισθείτε πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμόσει κάποιο πρόγραμμα. Πέραν όμως του συσχετισμού δυνάμεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα άλλα όργανα σημαντική παράμετρος είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας. Το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούμε και πάλι θα είναι αρνητικό, αφού η πολιτεία συνεχίζει να χρηματοδοτεί τους Δήμους με ποσά μειωμένα κατά 70%  και ο πολίτης, πιεζόμενος από τις περικοπές που έχει υποστεί, αδυνατεί να είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς το Δήμο. Έτσι η μόνη ελπίδα είναι τα προγράμματα και όσες κοινοτικές πρωτοβουλίες έχουν ακόμα διαθέσιμα, για να λύσουμε προβλήματα αλλά και να καταξιωθούν οι νέες κυρίως δημοτικές αρχές. Πραγματική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μόνο το πρόγραμμα “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” όπου οι Δήμοι, πέραν της ισχύος που απέκτησαν με τις συνενώσεις, είχαν από την πολιτεία χρηματοδοτικό πρόγραμμα  το “ΕΠΤΑ”, είχαν ενίσχυση σε μηχανολογικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κυρίως είχαν την ενίσχυση με στελεχειακό δυναμικό (μηχανικούς, οικονομολόγους, χειριστές μηχανημάτων κ.λ.π.).

ΕΡ:Αν και είστε από τους δήμους- εξαίρεση που θα έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό τους συμβούλιο, πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι πλέον η συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις για να επιτύχετε καλύτερο έργο;

Σ.Μ: Η Ενωτική Δημιουργία έχει τον απαιτούμενο αριθμό συμβούλων να προχωρήσει το πρόγραμμά της, που υπερψηφίστηκε. Πάντα όμως έχει τη διάθεση για συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις. Αν υπάρχει η διάθεση και πόσο, θα φανεί στο μέλλον.

EΡ: Όλα αυτά τα χρόνια έχετε αφήσει πίσω σας ένα σημαντικό πράγματι έργο στο δήμο. Ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστέων ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στις απορροφήσεις πιστώσεων  και τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα απέδωσαν έργα αναπλάσεων, αντιπλημμυρικά, οδοποιίας και αγροτικής οδοποιίας, επεξεργασίας λυμάτων, πρωτοποριακά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κ.ο.κ. Ποιες είναι πλέον οι προτεραιότητές σας και ποια έργα θα προτάξετε σε αυτήν την θητεία που έρχεται;

Σ.Μ: Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εξελιχθούν τα έργα που έχουμε τις εντάξεις τους από ευρωπαιϊκά προγράμματα. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλο το δήμο μας και καλύπτει όλες τις δράσεις.

Πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση των προνοιακών δομών του δήμου μας για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την κρίση,καθώς και  η απασχόληση, κυρίως των νέων μας, αλλά και ατόμων που στο τέλος του εργασιακού τους βίου βιώνουν την ανεργία.

Ο πολιτισμός, η ανάδειξη των μνημείων μας και η αξιοποίηση όλου αυτού του σημαντικού αποθεματικού της περιοχής μας  προσδιορίζει το όραμά μας.

Κυρίως όμως ο Δήμος μας πρέπει να διαθέτει ωριμότητα σε όλες τις δράσεις, γιατί την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν οι διαχειριστικές αρχές. Αυτές θα κρίνουν πότε θα κληθούν οι φορείς της Τ.Α. να εκτελέσουν έργα π.χ. υδραυλικά, περιβαλλοντικά, οδοποιίας, αναπλάσεις, νέων τεχνολογιών, αθλητικά κ.ο.κ.

Εκεί λοιπόν, για να έχουμε παρουσία, θα πρέπει ο φορέας μας να έχει αδειοδοτήσεις, μελέτες, γενικά να διαθέτει ωριμότητα προκειμένου να συμμετέχει στο σκληρό ανταγωνισμό με άλλους φορείς της Τ.Α.

ΕΡ: Μεγάλος στόχος σας υποθέτω πως είναι και η ένταξη νέων έργων για την πλήρη θωράκιση όλης της κοιλάδας του Αλφειού.

Σ.Μ: Εννοείται ότι μεγάλος στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στην κοιλάδα του Αλφειού και ειδικότερα:

-η ολοκλήρωση της οριοθέτησης του Αλφειού έως τα όρια του νομού,

-η έναρξη των αντιπλημμυρικών, που έχουν ενταχθεί, ύψους 5.000.000 €,

-ο καθαρισμός της λεκάνης του φράγματος Φλόκα,

είναι οι δράσεις που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, έως 31/8. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

ΕΡ: Έχετε κάνει αγώνα ως δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του Κ.Υ Κρεστένων και την δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Που βρισκόμαστε σήμερα σε ότι αφορά την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού;

Σ.Μ: Η αγωνία για την απρόσκοπτη λειτουργία και των δυο Κέντρων Υγείας, Κρεστένων και Ανδρίτσαινας,  είναι διαρκής. Η στέλεχωση, ο εξοπλισμός, η λειτουργία εργαστηρίων  είναι μόνιμη επιδίωξή μας. Το Κέντρο Αποκατάστασης, υπάρχει κάπου στα συρτάρια, και, ενώ ο Δήμος μας συνεισέφερε στη  σύνταξη των μελετών στο μέτρο του δυνατού, φάνηκε ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ή μας κορόιδευε ή ήταν ανεπαρκής.

Ευτυχώς, που όταν έκανε τις εξαγγελίες, ήταν παρών και ο συντοπίτης Υπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος και όλοι οι παρατρεχάμενοί του, αποτέλεσμα όμως δεν είδαμε.  Θα έρθει όμως μετά τις εκλογές η ώρα που θα υπάρξουν όχι μόνο ανακοινώσεις αλλά και πραγματικό ενδιαφέρον από την επόμενη κυβέρνηση, για να  προχωρήσει, όπως το είχαμε σχεδιάσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος