FOLLOW US: facebook twitter

Το εργαστήριο της Τριανταφυλιάς στο Δ.Σ Πύργου – Ο δήμος Πύργου ζητά γραπτώς βελτίωση της συμφωνίας με τον ανάδοχο

Ημερομηνία: 16-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Σεπτέμβριο του 2020 η δοκιμαστική λειτουργία και Φεβρουάριο του 2021 η παράδοση του  έργου

Πολλές λεπτομέρειες και διευκρινίσεις  για την επικείμενη λειτουργία του Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, καθώς και για την ενδιάμεση λύση που θα πρέπει να παραταθεί μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Εργοστάσιο – το έργο θα πρέπει να παραδοθεί ως τον Φεβρουάριο του 2021- , δόθηκαν κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Πύργου το βράδυ της Δευτέρας.  Απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις που έγιναν από τους δημοτικούς συμβούλους, έδωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Μεσόγειος που μαζί με την ΑΒΑΞ έχουν αναλάβει ως Κοινοπραξία το έργο του Εργοστασίου για 26 χρόνια, κ. Διονύσης Γεωργόπουλος που παρέστη στην συνεδρίαση μαζί με την  Γ.Γ του δήμου Ήλιδας Νίκη Κοκαλιάρη. Μάλιστα όπως είπε και ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην κατεύθυνση αυτή, της υπερανάλυσης του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων,  τέθηκε για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο του Πύργου το οποίο λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που είχε αντιμετωπίσει ο δήμος με τα σκουπίδια καθυστέρησε τουλάχιστον 2 χρόνια να μπει στο «παιχνίδι», με αποτέλεσμα ο δήμος Πύργου αν και ο μεγαλύτερος «πελάτης» του εργοστασίου, δεν είχε ως τώρα λόγο στην διαμόρφωση της  συμφωνίας και της σύμβασης του έργου. Μάλιστα ο δήμαρχος Πύργου επιχειρηματολογώντας πάνω στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ζήτησε από τον ανάδοχο του έργου, την βελτίωσή της προς όφελος και του δήμου Πύργου και μάλιστα εγγράφως, αφού όπως είπε οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν καλύπτουν κανέναν και τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται.

Η βελτίωση της συμφωνίας

Ειδικότερα την βελτίωση της συμφωνίας την ζητά με αφορμή την συζήτηση που έγινε για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που θα δέχεται το Εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά,  επισημαίνοντας ότι αν ο δήμος Πύργου καταφέρει να ανεβάσει το ποσοστό της ανακύκλωσης και παραδίδει λιγότερα στερεά απορρίμματα για επεξεργασία- δηλαδή από τους 45.000 τόνους της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας να παραδίδει 40.000 τόνους, να μην πληρώνει τους υπόλοιπους 5.000 τόνους. Ο κ. Γεωργόπουλος επισήμανε ότι αυτό μπορεί να γίνει δεκτό γιατί μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια 26 χρόνια, σίγουρα θα επιδέχεται στην πορεία βελτιώσεις, αρκεί ο δήμος να αποδεικνύει ότι οι 5.000 τόνοι που δεν θα πληρώνει, θα είναι ανακυκλώσιμα. Βέβαια σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί αφού κάποια άλλη εταιρία θα πρέπει να δίνει παραστατικά και επίσης ότι αυτό δεν το λέει κανένας νόμος, ωστόσο όπου κι αν καταλήξουν την βελτίωση της συμφωνίας σε όποια σημεία γίνει, ο δήμος Πύργου την θέλει γραπτώς.

Ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα οι 45.000 τόνοι ετησίως

Στην ενημέρωση που έκανε εκ μέρους των αναδόχων ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό του εργοστασίου και στις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην πορεία μέχρι το έργο να ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο. Όπως είναι γνωστό το έργο είναι ΣΔΙΤ, έχει προϋπολογισμό 32,5 εκ. ευρώ και πρέπει να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2021 και εκεί θα συλλέγονται όλα τα απορρίμματα της Ηλείας, προδιαλεγμένα και οργανικά. Βάση της σύμβασης του έργου θα οδεύει προς ταφή το 39%  των απορριμμάτων, το 10% θα ανακυκλώνεται επιτυγάνοντας 65% του οργανικού υπολείμματος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που θα παραλαμβάνει θα είναι 45.000 τόνοι  το χρόνο με τιμή 62 ευρώ/τόνο έως τους 60.000 τόνους και από κει και πέρα η τιμή διαφοροποείται με επιπλέον χρέωση ανά τόνο. Το εργοστάσιο είναι δυναμικότητας 80.000 τόνων.

«Διαβασμένοι» οι δημοτικοί σύμβουλοι

Πάνω στην εισήγηση του εκπροσώπου της εταιρίας, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις κυρίως τεχνικού περιεχομένου από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων- που ήταν αρκετά «διαβασμένοι» , δημοτικούς συμβούλους αλλά και τον κ. Αργύρη Σαλπέα, ενώ η κ. Κοκαλιάρη ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα γίνει και δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος