FOLLOW US: facebook twitter

Το επιδημιολογικό φορτίο «δείχνει» παράταση του lockdown

Ημερομηνία: 26-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της χώρας και η συνεχώς αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, με τις ΜΕΘ να ξεπερνούν σε πληρότητα το 80%, υποδεικνύουν κατά τους ειδικούς την παράταση του lockdown, κάτι που σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θεωρείται πια δεδομένο.

Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που έχει δηλώσει πως ο στόχος της 1ης Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που διεμήνυσε ότι με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες είναι αυταπόδεικτο πως δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά που τόνισε πως τις όποιες αποφάσεις θα τις υποδείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ειδικοί, η κυβέρνηση φαίνεται πως οδηγείται στην παράταση των μέτρων.

Άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το υπουργείο παραμένει εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων.

«Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις» δήλωσε. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε.

Πρώτα, πάντως, αναμένεται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και μετά Γυμνάσια και Λύκεια.

Δεν αποκλείεται, πάντως, εάν καθυστερήσει κι άλλο η άρση του lockdown, τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις γιορτές, κάτι για το οποίο έχουν τοποθετηθεί ήδη αρκετοί ειδικοί.

Σε τρεις φάσεις η αγορά

Προβληματισμός όμως επικρατεί για τις ημερομηνίες ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παιχνιδιών εν όψει των γιορτών, με τις πιθανές ημερομηνίες, ανάλογα φυσικά με την εξέλιξη της πανδημίας, να είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά και η επιστροφή στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί με προσοχή και έχοντας σε ισχύ κάποιους από τους περιορισμούς ενώ παράλληλα τόνισε πως είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Σε δηλώσεις του αργότερα υποστήριξε ότι η σημερινή και η αυριανή μέρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες. «Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας», σημείωσε.  Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ο στόχος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι τα 300-400 κρούσματα ημερησίως και απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση του lockdown είναι να εξαλειφθεί η επιθετική αύξηση που οδήγησε στην πίεση το Σύστημα Υγείας.

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακωτά (πρώτα τα μικρά και μετά τα μεγαλύτερα) και με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Πιθανότατα πρώτα θα ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και στο τέλος, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, η εστίαση.

Σχετικά με την εστίαση, πάντως, η κατάσταση παραμένει θολή, καθώς, όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται απίθανο να ανοίξουν μπαρ και κλαμπ, ενώ και για τα εστιατόρια θα ισχύσουν αυστηροί κανόνες.

Πώς θα εφαρμοστεί το click away

Το Click away είναι μια διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, εξήγησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε, ότι πρόκειται για ηλεκτρονική παραγγελία, η οποία προπληρώνεται και παραλαμβάνεται σε έναν ειδικά, εξωτερικό, διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος και έτσι, αποφορτίζονται οι μεταφορές και αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, το click away ετέθη στο τραπέζι ως εναλλακτική λύση, όταν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

«Θέλουμε να υπάρξει μια μετάβαση σε μια ομαλότητα με ίσους όρους για όλη την αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, είπε πως ετοιμάζεται ένα barcode διαφάνειας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που όσοι προμηθευτές το έχουν αποκτούν πιστοποίηση υγιούς επιχείρησης.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος