FOLLOW US: facebook twitter

Το ελαιόλαδο από την Ολυμπία που «σαρώνει» τα διεθνή βραβεία

Ημερομηνία: 24-06-2019 | Συντάκτης:

Πέρασε ένας αιώνας από τότε που οι πρόγονοι των δημιουργών της Goutis Estate φύτεψαν τις πρώτες ελιές στην ιστορική γη της Ολυμπίας, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μεγάλωσε η ιστορία της ανθρωπότητας

Ένα κλαδί ελιάς ήταν το έπαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ιερό δένδρο της θεάς Αθηνάς που οι καρποί του έγιναν συνώνυμο της υγείας και της ευεξίας παράγει ένα ξακουστό παρθένο ελαιόλαδο.

Πριν από μερικά χρόνια, μια παρέα ανθρώπων που δεν ξέχασαν την παράδοση αποφάσισαν να φυτέψουν κι άλλες ελιές από ποικιλίες που ήδη κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας χρυσά μετάλλια σε διαγωνισμούς στο Λονδίνο, την Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Σε χώρες που είναι δύσκολο να κατακτήσεις το γούστο στη γεύση και να κερδίσεις τους πλέον φημισμένους γευσιγνώστες του πλανήτη το ελληνικό ελαιόλαδο και ιδίως οι παραγωγοί που έχουν επενδύσει στις πιο σύγχρονες μεθόδους εξαγωγής του, απογειώνουν τις παραδοσιακές ποικιλίες τηρώντας πιστά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Στην Νέα Υόρκη φέτος τον Mάιο, αναμετρήθηκαν 26 ελαιοπαραγωγές χώρες. Μεταξύ των 903 δειγμάτων τα 109 ήταν ελληνικά. Τα ελληνικά ελαιόλαδα κατάφεραν να πάρουν 18 χρυσά και 17 ασημένια μετάλλια.

Ανάμεσα στους παραγωγούς των τελευταίων ετών, ξεχωρίζουν τα προϊόντα της εταιρίας Goutis Estate, η οποία διέπρεψε κερδίζοντας δεκατρία χρυσά και δεκαπέντε αργυρά μετάλλια. Πολύ γρήγορα οι δημιουργοί της Goutis Estate είδαν τα προιόντα τους να κατατάσσονται στα κορυφαία του κόσμου.

«Αυτή η επιτυχία οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των θετικών προδιαγραφών που προκύπτουν από την παράδοση η οποία συνδυάστηκε με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Το πάθος μας για την ποιότητα απεδείχθηκε ο πιο ασφαλής οδηγός στον δρόμο της επιτυχίας. Ακολουθούμε ένα αυστηρό πρόγραμμα διαχείρισης, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής διατροφής με στόχο την ποιότητα και την ιδιαιτερότητα της γεύσης. Αυτό εκτίμησαν οι δύσκολοι κριτές και αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας ως τώρα», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Goutis Estate.
Μια ελιά «χρυσή».

Οι περισσότεροι ελαιώνες της Goutis Estate βρίσκονται στα βουνά γύρω από την κοιλάδα του ποταμού Αλφειού στην Ηλεία. H Goutis Estate και οι συνεργαζόμενες εταιρείες συνέβαλαν ώστε η Ηλεία να θεωρείται πλέον μια από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου στην Ελλάδα.

Η ομάδα της Goutis Estate αποτελείται από πολιτικούς επιστήμονες, πρώην τραπεζίτες, οικονομολόγους, μηχανικούς, γεωπόνους και αγρότες.

Όλοι έλκουν την καταγωγή τους από το νομό Ηλείας. Οι παιδικές τους μνήμες παρέμειναν για δεκαετίες ισχυρές και θέλησαν μετά από μια επιτυχημένη διεθνή πορεία ο καθένας στον χώρο του να γυρίσουν στο παιδικό καταφύγιο της ζωής τους προσφέροντας στον τόπο τους μια νέα προοπτική στις δύσκολες ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Δίπλα στις αιωνόβιες ελιές φυτεύτηκαν πολλές νεώτερες. Στις βορινές πλαγιές και στις ρεματιές με τα ψηλά πλατάνια άρχισε η νεώτερη και πλέον φιλόδοξη πρότυπη καλλιέργεια. Σύμμαχό τους είχαν την εμπειρία των παλαιοτέρων αγροτών της περιοχής συνδυασμένη με τις τελειότερες διεθνείς επιστημονικές μεθόδους καλλιέργειας, συλλογής της ελιάς και έκθλιψης, ώστε το αποτέλεσμα να μην έχει ούτε ένα ψεγάδι. Το τελικό προϊόν κρύβει μέσα του τα μυστικά ενός σπάνιου μικροκλίματος της γης της Ολυμπίας.

Οι καινούργιοι καλλιεργητές, απόγονοι ανθρώπων του μόχθου της ίδιας εκείνης γης αποφασίζουν να προχωρήσουν με βάση τα πρότυπα που ακολουθούν οι προηγμένες χώρες στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και θέλουν, όχι απλώς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο, αλλά εάν είναι δυνατόν να το ξεπεράσουν. Και τα καταφέρνουν. Μετά από πολλή μελέτη και αμέτρητες συσκέψεις με τους γνώστες του αντικειμένου, καθώς εξάσκηση των γνώσεων αυτών στα χωράφια, σήμερα δρέπουν τους καρπούς των κόπων τους.

Υπάρχει μυστικό; Το αποκαλύπτει ο Νικόλαος Χ. Λαμπρόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Strategy and Quality Assurance της εταιρείας: «Από την ημέρα που φυτέψαμε τις ελιές, πριν από πολλά χρόνια, ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα, με καθοδήγηση από τους καλύτερους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στην καλλιέργεια της ελιάς, όσο και στη διαδικασία της ελαιοποίησης. Υπάρχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες για να πετύχεις την κορυφαία σύσταση του λαδιού, τις οποίες οι παραδοσιακοί παραγωγοί ούτε που τις φαντάζονται. Η επιστημονική επεξεργασία, όμως, έχει πετύχει πολλά με την πάροδο των ετών. Η Ελλάδα, πάντως, δεν μπορεί να είναι ουραγός και παρίας σε μια αγορά που θα έπρεπε να έχει την πρωτοπορία. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες και έχουμε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τους Ισπανούς. Οι Ιταλοί, ήδη, σε ορισμένες αγορές έρχονται μετά από εμάς. Μπορούμε, όμως, με συστηματική δουλειά να κατακτήσουμε την κορυφή».

https://i1.prth.gr/images/w880/files/2019-06-20/pr9.jpg

Νικόλαος Χ. Λαμπρόπουλος, Goutis Estate – Strategy and Quality Assurance

Ο έμπειρος επαγγελματίας αγρότης, Κώστας Ζησιμόπουλος, αναφέρει: «Η συνεργασία μας με την Goutis Estate βοήθησε ώστε να αναπτύξουμε μαζί καινοτόμες τεχνικές σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία μας. Το αποτέλεσμα μας κάνει και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και προσμονή. Είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα μας».

pr12_2

Κώστας Ζησιμόπουλος – Έμπειρος Επαγγελματίας αγρότης

Ο συντονιστής γεωπόνος, υπεύθυνος για το νομό Ηλείας, κ. Διβριτσιώτης, δηλώνει ότι: «Η συνεργασία με την Goutis Estate, είναι το όνειρο κάθε γεωπόνου. Η επιστήμη αφήνεται ελεύθερη, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, ώστε να παράγουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη προϊόντα που αναβαθμίζουν την περιοχή μας και τη χώρα μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος