FOLLOW US: facebook twitter

Το Εκλογοδικείο της Κυριακής: Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν

Ημερομηνία: 27-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δεν είχαμε ποτέ την άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν το εκλογικό αποτέλεσμα έστω και σε γενικές γραμμές. Ούτε ποτέ τις θεωρήσαμε περιττές, μολονότι στα χρόνια της κρίσης έπεσαν πολλές φορές έξω. Δεν θεωρήσαμε ποτέ τους δημοσκόπους απατεώνες, μολονότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και όχι ως εργαλείο για τη μελέτη της. Θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις -ακόμα και αυτές που διαψεύδονται εντυπωσιακά- ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να αντιλαμβάνεται κανείς, σε γενικό επίπεδο, τις τάσεις που εκδηλώνονται στην ελληνική κοινωνία σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

 Η αρχαία ελληνική σοφία μάς διδάσκει ότι «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» (Ηράκλειτος). Τα πάντα, δηλαδή, βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη και τίποτε δεν είναι στάσιμο. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που συγκυριακά καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή, με ενδεχόμενη ακόμη και την πλήρη ανατροπή της τάσης.

Ως κοινωνία και πολιτεία είμαστε ακόμη κάτω από την επιρροή της κρίσης. Δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που βγήκαμε από τα μνημόνια. Η οικονομική και κοινωνική πολιτική μόλις που απεγκλωβίζεται από τις δαγκάνες της επιτροπείας των δανειστών. Το μεταμνημονιακό πολιτικό σύστημα ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ούτε λόγος, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνεται για σταθεροποίηση.

Στη βάση όλων αυτών, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειχναν ένα δραματικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αντίθετα, θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο.Ασφαλώς αυτή η εξέλιξη δεν προεξοφλούσε το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής.

Για το αύριο της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή  κατατέθηκαν δύο σχέδια. Το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά  κυρίως τα λαϊκά στρώματα που πρέπει να ανακουφιστούν από τα βάρη που σήκωσαν στα χρόνια της κρίσης, να επιβραβευτούν για τις θυσίες που έκαναν, να ενισχυθούν οικονομικά. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η κατανάλωση, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και θα έρθει η ανάπτυξη.

Στον αντίποδα το  σχέδιο της Ν.Δ. που πιστεύει πως αν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις από το κράτος, θα κάνουν επενδύσεις. Και έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της κατανάλωσης, άρα ευημερία.

Στις 30 Ιουνίου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν …


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος