FOLLOW US: facebook twitter

Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας: «Το ΕΚΑΒ έχει φορτωθεί όλες τις ανεπάρκειες της Δημόσιας Υγείας»

Ημερομηνία: 07-04-2022 | Συντάκτης:

Πανδημία και ελλείψεις στο ΕΣΥ ασκούν τρομακτική πίεση στους διασώστες

-Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας, Γ. Θεοδωρόπουλος μιλάει στην Πρωινή για τα παράπονα περί καθυστερήσεων των ασθενοφόρων

Του Παναγιώτη ΦωτεινόπουλουΣε μόνιμη κρίση βρίσκεται το ΕΚΑΒ στην Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα, αφού είναι η υπηρεσία που πιθανότατα δέχθηκε την πιο ισχυρή πίεση από την πανδημία του κορονοϊού. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των εργαζομένων, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει επί της ουσίας. Τα ασθενοφόρα είναι στον δρόμο όλο το 24ωρο με συνέπεια να εξαντλούν πολύ γρήγορα τα όριά τους και να καταλήγουν νωρίτερα με βλάβες στο συνεργείο επ’ αόριστον.

Στην Ηλεία οι βάρδιες εξακολουθούν να λειτουργούν με το σύστημα 4-4-3, δηλαδή τέσσερα ασθενοφόρα το πρωί και το απόγευμα και τρία το βράδυ, όμως πλέον καλούνται να καλύψουν κάθε κενό στη Δημόσια Υγεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ΕΚΑΒ να επιτελέσει τον βασικό του σκοπό, την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι διασώστες είναι δύο χρόνια υπό ασφυκτική πίεση και συχνά κατηγορούνται για ελλείψεις για τις οποίες δεν ευθύνονται.

«Αυτή την περίοδο το ΕΚΑΒ καλείται να καλύπτει διαρκώς όλες τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ. Είναι ο κρίκος που φορτώνεται τα πάντα, κάθε κενό και κάθε έλλειψη στη Δημόσια Υγεία. Οι διασώστες επωμίζονται τη λειτουργία των υποστελεχωμένων νοσοκομείων, οι διασώστες επωμίζονται τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, οι διασώστες επωμίστηκαν τη φωτιά στο καράβι και την 24ωρη κάλυψη στον Αστακό, οι διασώστες και στα εξιτήρια. Δεν είμαστε για όλα εμείς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΕΚΑΒ “διά πάσα νόσον” γιατί έτσι προκύπτουν τα παράπονα από τους πολίτες για καθυστερήσεις. Κάποια στιγμή θα χρειαστούν το ΕΚΑΒ άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν θα το έχουν και θα είναι κρίμα να χάσουν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ τρέχει να καλύψει ελλείψεις άλλων υπηρεσιών. Δεν έχουμε τέτοια υλικοτεχνική υποδομή», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ισχυρή και διαρκής η πίεση του κορονοϊού

Παρά τις προσδοκίες για ύφεση της πανδημίας, προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Ειδικά στη Δυτική Ελλάδα, τα κρούσματα καταγράφουν αυξητική τάση, εξέλιξη που επιβαρύνει το ΕΚΑΒ με καθημερινές covid διακομιδές από τον Πύργο στην Πάτρα.

«Εγώ δεν βλέπω ύφεση στην πανδημία. Ίσα ίσα που ανεβαίνει κι άλλο. Κάθε μέρα έχουμε τέσσερα με πέντε δρομολόγια από τον Πύργο προς την Πάτρα, περισσότερα από ό,τι είχαμε στην κορύφωση της πανδημίας. Αν δεν στελεχωθεί το νοσοκομείο του Πύργου, δε θα αλλάξει κάτι και θα επιβαρυνθούμε κι άλλο. Έχουμε κουραστεί και σωματικά και ψυχολογικά, γιατί πλέον έχουμε και εμείς κρούσματα και επηρεάζεται η λειτουργία του ΕΚΑΒ», δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε πως το προσωπικό δεν έχει ανανεωθεί εδώ και χρόνια.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωστών είναι πάνω από 50 έτη. Δεν έχουν προσληφθεί νέοι συνάδελφοι εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουμε κούραση. Ευελπιστούμε να παραμείνουν οι 45 επικουρικοί διασώστες και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του έτους, γιατί χωρίς αυτούς δεν βγαίνει η δουλειά. Είναι μεγάλη η περιφέρεια που καλύπτουμε, γιατί έχουμε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία συν Ζάκυνθο και Κεφαλονιά», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν επιδίωξη εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, κάτι που ήδη είναι ορατό στην Πάτρα με δευτερογενείς διακομιδές, αερομεταφορές και πλωτά μέσα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος