FOLLOW US: facebook twitter

Το Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλείας στην Αμαλιάδα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Ημερομηνία: 21-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, μαζί με τον κ. Καλογήρου (του ΕΚΦΕ Ηλείας), σε αναμνηστική φωτογραφία.

Το Εργαστηριακό κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Νομού Ηλείας, μέσω του υπεύθυνου Κ. Ηλία Καλογήρου (Φυσικού) και του συνεργάτη του Κ. Νίκο Χαραλαμπάκη (Χημικού), πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα Αμαλιάδας, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), τη Δευτέρα 18/2/2019.

Οι Εκπαιδευόμενοι του Α΄και  Β΄κύκλου του Σχολείου, μαζί με τους Εκπαιδευτές τους, παρακολούθησαν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών, που ξεκίνησε με την παρουσίαση του Κ. Χαραλαμπάκη, για την ιστορία της Χημείας , κάνοντας  αναφορά στην Αλχημεία και στον ρόλο των Αλχημιστών στην εξέλιξη της Επιστήμης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ισαάκ Νεύτωνα, ο οποίος αν και έμεινε στην ιστορία σαν μεγάλος Φυσικός, είναι πολύ πιθανόν να πρόσφερε τα μέγιστα στην εξέλιξη της Χημείας.

Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλείας κ. Ηλίας Καλογήρου (δεξιά), βοηθά εκπαιδευόμενο του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, να υλοποιήσει ένα πείραμα

Στην συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, ένα πείραμα μετατροπής ενός χάλκινου νομίσματος σε «ασημένιο» και σε «χρυσό», μέσω της διαδικασίας της οξειδοαναγωγής, η οποία οδήγησε στην επιμετάλλωση των χάλκινων νομισμάτων με ψευδάργυρο.

Κατόπιν, τη σκυτάλη πήρε ο Κ. Καλογήρου, ο οποίος έκανε αναπαράσταση του φυσικού φαινομένου της αστραπής και του κεραυνού, με την βοήθεια μιας ηλεκτροστατικής γεννήτριας Wimshurst.  Στην συνέχεια, ο Κ. Καλογήρου, πραγματοποίησε ηλεκτρόλυση του νερού με την βοήθεια της συσκευής Hoffman καθώς και ανίχνευση του υδρογόνου (κροτούν αέριο) και οξυγόνου (με αναζωπύρωση).  Τέλος, με τη βοήθεια ενός προβολέα και ενός πειραματικού αμαξιδίου , που έφερε φωτοβολταϊκή ταμπλέτα και δεξαμενή με H2O, πέτυχε την κίνηση του αμαξιδίου με καύσιμο Η2.

Ο συνεργάτης του ΕΚΦΕ Ηλείας, κ. Χαραλαμπάκης, στην αίθουσα του Σ.Δ.Ε. στην Αμαλιάδα, προετοιμάζει κάποιο πείραμα

Οι Εκπαιδευόμενοι, σε όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συμμετείχαν στη διαδικασία των πειραμάτων και «βομβάρδιζαν» με εύστοχες ερωτήσεις και απορίες τον Κ. Καλογήρου και τον Κ. Χαραλαμπάκη. Ερωτήσεις που αφορούσαν τη λειτουργία «υδρογονάδικων» στη θέση των βενζινάδικων, τις επιπτώσεις των φωτοβολταϊκών στο έδαφος και στην υγεία, τη λειτουργία των μαγνητικών και αξονικών τομογράφων κ.α. απαντήθηκαν από τους παρευρισκόμενους και ενθουσίασαν τους Εκπαιδευόμενους.

Το τμήμα Αμαλιάδας του Σ.Δ.Ε. Πύργου ευχαριστεί τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλείας Κ. Καλογήρου και τον συνεργάτη του Κ. Χαραλαμπάκη, για την επίσκεψή τους στο Σχολείο  και το ενδιαφέρον ταξίδι στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών.

Ο Ηλίας Καλογήρου δίνει φωτεινή ενέργεια και κινεί εξ αποστάσεως ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο που έχει φωτοβολταϊκό στην πρόσοψή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος