FOLLOW US: facebook twitter

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας και η Camera Zizanio τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος με online προβολή ταινιών

Ημερομηνία: 27-01-2021 | Συγγραφέας:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Eυρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, διοργανώνουν ζωντανή προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους στις 27 Ιανουαρίου, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για έργα παιδιών και νέων που γυρίστηκαν είτε από ανεξάρτητους δημιουργούς είτε στα πλαίσια κινηματογραφικών εργαστηρίων σε σχολεία.

Η προβολή θα γίνει ζωντανά ως live event στη σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Facebook στις 6:00 μ.μ. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio καλούν τα παιδιά, τους γονείς και την κοινότητα των εκπαιδευτικών να παρακολουθήσουν τον τρόπο που οι νεαροί κινηματογραφιστές προσλαμβάνουν και αποτυπώνουν γεγονότα που σφράγισαν την ανθρώπινη ιστορία. Οι ταινίες προσφέρονται για συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση για το Ολοκαύτωμα και τις πολιτικές και κοινωνικοοικομικές συγκυρίες που οδήγησαν στη θηριωδία.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες.

Παρακολουθήστε το event εδώ στις 27/1, ώρα 18:00

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος με την προβολή 4 ταινιών | Θεσσαλονίκη | Cityportal.gr

“Η Σόφι και ο Τζέικομπ” του Max Shoham (Καναδάς, 2020)

Στη Ρουμανία το 1939 το πογκρόμ κατά των Εβραίων έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σπίτια τους γίνονται στάχτη από το ίδιο το κράτος, άνθρωποι θανατώνονται και εκδιώκονται. Δύο νέοι, μια κοπέλα και ένα αγόρι, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους γονείς τους και να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο αναζητώντας μια νέα, ασφαλή πατρίδα. Όμως καμία χώρα δεν τους δέχεται. Τα τρόφιμα τελειώνουν και το σήμα κινδύνου οδηγεί τους εχθρούς στη θέση του πλοίου. Η ταινία animation του νεαρού σκηνοθέτη Max Shoham από τον Καναδά βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειάς του και είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπουμε στο τέλος να σχηματίζεται το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας και, κάπου εκεί, να διακρίνουμε και το όνομα του δημιουργού. Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Max Shoham. Eρμηνεία: Will Hochman, Olivia Nikkanen.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, σχέδιο

“Κρυφτό· ένα graphic novel για τους Έλληνες Εβραίους”, 13ο ΓΕΛ Περιστερίου, 2016

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα ζούσαν 77.377 Εβραίοι. Απ’ αυτούς χάθηκαν 67.149. Ανάμεσά τους 13.000 παιδιά… Η ταινία καταγράφει με αφήγηση και σκίτσα, σπαράγματα από μαρτυρίες κάποιων «Κρυμμένων Παιδιών», που με τη βοήθεια χριστιανικών ελληνικών οικογενειών, σε πόλεις και χωριά, κατάφεραν να επιβιώσουν της ναζιστικής βίας. Mε τη βοήθεια της κυρίας Αθηνάς, της κυρίας Φαίδρας του κύριου Δημήτρη που δεν φοβήθηκαν την ξεκάθαρη προειδοποίηση «όποιος κρύβει Εβραίους θα πάει στο απόσπασμα». «Ένιωθα ξεριζωμένη», «έκλαιγα, αλλά δεν το έλεγα σε κανέναν», «παίζαμε καμιά φορά στην ταράτσα» θυμούνται τα παιδιά που έζησαν. Γιατί ο Εμμανούηλ, η Πέρλα, ο Σαμουήλ και τόσοι άλλοι δεν είχαν αυτή την τύχη.
Σενάριο: Δημήτρης Ρίζος, Ζωή Σαργαντάνη, Γεωργία Φλώρου. Αφήγηση: Δημήτρης Ρίζος, Γεωργία Φλώρου, Θεοδώρα Μπέτσου. Σκίτσα: Κωνσταντίνος Παππάς, Γιώργος Φέγγος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Σπύρος Γεωργακόπουλος, Έλενα Διαμαντοπούλου, Αγγελική Ευαγγελάτου, Ίλντα Τσούκο, Γεωργία Φλώρου. Ψηφιοποίηση υλικού, ηχογράφηση: Δαμιανός Βογανάτσης, Θεοδώρα Μπέτσου, Γιώργος Φέγγος. Μοντάζ: Δαμιανός Βογανάτσης, εκπαιδευτικός – κινηματογραφιστής. Υπεύθυνη προγράμματος – Επίβλεψη έργου: Θεοδώρα Μπέτσου.
Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές/τριες του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στo πλαίσιo Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ολοκαύτωμα, ανασκαλεύοντας μια δύσκολη μνήμη», στη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα που κάθονται και γυαλιά

“Mπλοκ 15”, 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης,  2018

Μέσα στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, δυο συμμαθητές μιλούν για τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και την τραγική ιστορία των Ελλήνων Εβραίων που πέρασαν από το Χαϊδάρι πριν τη μεταγωγή τους στο Άουσβιτς. Το ένα παιδί έχει συγκινηθεί πολύ, το άλλο όχι και τόσο. Ποιοι θα έρθουν άραγε να το παρηγορήσουν;
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Πολιτοπούλου, Γιώργος Κοασίδης. Ερμηνεία: Γιώργος Κοασίδης, Βαγγέλης Δελημιχάλης, Θεοδώρα Κοτοπούλη, Δημήτρης Κούτρας. Σενάριο: Οι μαθητές: Ξανθίππη Δασκαλάκη, Πένυ Μαστροκάλου. Συντονιστές καθηγητές: Πέτρος Μούγιος, Δέσποινα Μπακιρτζόγλου. Κατόπιν αδείας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα γυρίσματα έγιναν μέσα στο ιστορικό Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου τον Ιανουάριο του 2018. Η ταινία έχει λάβει δύο βραβεία: 2ο βραβείο στην κατηγορία μυθοπλασία στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και το 1o βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, παιδί και κοντινό πλάνο

«Είχαν όμως την ευκαιρία…», 13ο ΓΕΛ Περιστερίου,  2017

Το επινόησαν οι Ναζί. Ένα σχέδιο πέρα από την λογική, μ’ ένα στόχο, την εξόντωση, το Ολοκαύτωμα. Ασύλληπτος ο αριθμός των θυμάτων. 1.500.000 ανάμεσά τους ήταν παιδιά. Οι γιαγιάδες του Σπύρου και της Φένιας που έζησαν τον Μεγάλο Πόλεμο δεν ήταν Εβραίες, ούτε Ρομά, ούτε… Κι αυτό τους έδινε τουλάχιστον μια ευκαιρία…

Ιδέα, έρευνα, σενάριο: Σπύρος Θωμόπουλος, Φένια Μπαρδάκη, Ευαγγελία Σενδώνα. Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας. Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθήτριες/ές του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του σχολείου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17 και συμμετείχε στο Διαγωνισμό video του ΥΠΕΘ και του Εβραϊκού Μουσείου με θέμα «Το παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος», Υπεύθυνη προγράμματος – Επίβλεψη έργου: Θεοδώρα Μπέτσου, φιλόλογος.

Οι βραβευμένες ταινίες της 20ης Camera Zizanio

Και μην ξεχνάτε…

Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τις βραβευμένες ταινίες της 20ης Camera Zizanio στην ψηφιακή μας πλατφόρμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ