FOLLOW US: facebook twitter

Το αποτύπωμα της τραγωδίας

Ημερομηνία: 08-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα


Αγωνία και θρήνος στα συντρίμμια σε Τουρκία και Συρία με αντίπαλο το χρόνο για τους εγκλωβισμένους

  • Ξεπέρασε τους 5000 ο αριθμός των νεκρών, άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών- Εκατομμύρια οι άστεγοι σε δέκα ισοπεδωμένες πόλεις

Ξεπέρασε τους 5.000 και δυστυχώς συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Εκατομμύρια άνθρωποι, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 23 εκατομμύρια στις δέκα πόλεις που έχουν ισοπεδωθεί, έμειναν χωρίς σπίτι, νερό, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά. Αυτό είναι το αποτύπωμα της ασύλληπτης τραγωδίας, ενώ οι σκηνές διάσωσης μέσα στα συντρίμμια κόβουν την ανάσα.

Το δράμα δύο χωρών και εκατομμυρίων πολιτών μετά το άνευ προηγουμένου διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία, συγκλονίζει όλον τον πλανήτη. Αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης στα συντρίμμια από τους διασώστες, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εικόνες Αποκάλυψης στα σημεία που ισοπεδώθηκαν από τους σεισμούς, είναι πραγματικά σπαρακτικές.

Όμως κάθε φορά που μια διάσωση είναι επιτυχής, ακολουθούν χαμόγελα εν μέσω τραγωδίας, ειδικά όταν πρόκειται για παιδικές ψυχές, Χθες ένα παιδί δύο ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στο Χατάι, μετά από 29 ώρες από τον πρώτο σεισμό, ενώ συγκλονίζει η εικόνα του νεογέννητου βρέφους που ανασύρθηκε ζωντανο μέσα από τα συντρίμμια με τον ομφάλιο λώρο, ορφανό όμως από την γέννα καθώς η μητέρα του δεν τα κατάφερε να μεινει στη ζωή.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Εκτίμηση από Unicef για χιλιάδες νεκρά παιδιά

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά έκανε χθες μια εκτίμηση – σοκ ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο αξιωματούχος του Οργανισμού πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.

Τουρκική οργή για καθυστερήσεις στη βοήθεια

Εν μέσω αγωνιωδών προσπαθειών για διάσωση εγκλωβισμένων, μεγαλώνει η οργή σε αρκετές περιοχές, με Τούρκους να διαμαρτύρονται έντονα για αδιαφορία και καθυστερημένη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.

«Είμαι πολύ εκνευρισμένος» δηλώνει ο αναλυτής ΓκονούλΤολ, του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον και προσθέτει «δεν υπάρχουν ομάδες διάσωσης από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών στο Χατάι. Οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεθάψουν τους αγαπημένους τους μόνοι τους. Υπάρχουν πολίτες παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια περιμένοντας για ώρες».

Η Νιχάλ Ατασόι, 25χρονη νοσοκόμα, έσπευσε μόνη της στα Άδανα για να βοηθήσει: Με πήραν τηλέφωνο φίλοι μου που ήταν εκεί και μου είπαν ότι έπεσαν τα σπίτια τους. Αποφάσισα να πάω εθελόντρια, δεν ξέρω τι θα βρω εκεί».

Ένας άλλος πολίτης σε ζωντανή σύνδεση στην HaberTürk δηλώνει: Ο Ερντογάν λέει ότι η AFAD έφθασε! Που έφθασε; Κανείς δεν έχει παρέμβει. Λένε ψέματα! Ηρθαν το απόγευμα, φωτογραφήθηκαν και έφυγαν.

Αγωνία Π.Ο.Υ για τις απομακρυσμένες περιοχές

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο ΤέντροςΑντανόμΓκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.

5.775 κτίρια έχουν καταρρεύσει – Πάνω από 24.000 συμμετέχουν στις επιχειρήσεις
Εικόνα αποκάλυψης αφήνουν πίσω τους τα φονικά Ρίχτερ με 5.775 κτίρια να έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν στείλει 24.400 ανθρώπους να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης, την ώρα που είναι ξεκάθαρο ότι σε αρκετές περιοχές δεν έχει πάει ακόμη καμία βοήθεια.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις έρευνες θα ανέβει κατά πολύ, καθώς καταφθάνουν δυνάμεις από τουλάχιστον 45 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ορχάν Τατάρ, δήλωσε ότι έχουν υπάρξει αναφορές για περισσότερα από 11.000 κτίρια κατεστραμμένα, όμως τα μισά από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί.
Ο ίδιος σημείωσε ότι 55 ελικόπτερα έχουν πραγματοποιήσει 154 πτήσεις για να μεταφέρουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ενώ περίπου 85 φορτηγά μοιράζουν τρόφιμα.

Οι Έλληνες διασώστες έσωσαν δύο κοριτσάκια

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, που βρίσκεται από την πρωτη στιγμή στην Τουρκία με 21 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, συνεχιζει τον απεγκλωβισμό ατόμων από τα συντρίμμια.

Μέχρι στιγμής, η ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, ένα 9χρονο κορίτσι και ένα 7χρονο κορίτσι ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι. Και όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος