FOLLOW US: facebook twitter

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού: «Η αξιοποίηση της ταινίας μικρού μήκους στην τάξη»

Ημερομηνία: 17-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 προβλήθηκε η βραβευμένη με όσκαρ ταινία μικρού μήκους “Sing” του Kristof Deak, στα πλαίσια του21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Λόγω απόστασης ήταν δύσκολο να μεταφερθούν οι μαθητές στον Πύργο για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο παγκοσμίου εμβέλειας και φήμης Φεστιβάλ μας, οπότε ο κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και ο ένας εκ των τριών εμπνευστών και δημιουργών του, κατάφερε να φέρει το «βουνό στο Μωάμεθ».

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την ταινία και, μετά την προβολή της, με την παρότρυνση της κυρίας Ειρήνης Ανδριοπούλου, επιστημονικής συνεργάτιδας του Φεστιβάλ, συζήτησαν και προβληματίστηκαν πάνω σε ποικίλα εκπαιδευτικά και εφηβικά θέματα που θίγονταν στην ταινία. ΄Εκαναν δικές τους καλλιτεχνικές προτάσεις πάνω στο σενάριο, πρότυναν διαφορετικές εκδοχές στην πλοκή και στην εξέλιξη του έργου. προβληματίστηκαν σχετικά με το ρόλο της μουσικής υπόκρουσης των διαφόρων σκηνών, του φωτισμού, των χρωμάτων και της εικόνας.

Η εμπειρία της κυρίας Ανδριοπούλου και η ιδιαίτερη εκπαίδευσή της πάνω σε αντίστοιχα θέματα υποβοήθησε τους μαθητές με διακριτικό και άκρως επαγγελματικό τρόπο να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους και με τον νεανικό αυθορμητισμό τους να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.

Έτσι, με οδηγό την 7η τέχνη έγινε ένα μάθημα Αισθητικής, ηθικής και καλλιτεχνικής Αγωγής πέρα από τα συνηθισμένα, πολύ ελκυστικό για τους μαθητές αλλά και πρωτότυπο αφού αυτοί ήταν ουσιαστικά που το διαμόρφωσαν με το δικό τους γούστο και τη δική τους σκέψη. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε λοιπόν ότι πραγματώθηκε ο σκοπός του εργαστηρίου ο οποίος ήταν να δημιουργήσει μικρούς κριτικούς και έξυπνους θεατές, να  προ(σ)καλέσει, με έξυπνα τρικ και απλές ασκήσεις κινηματογραφικού περιεχομένου, τους συμμετέχοντες σε ένα βιωματικό, ομαδοσυνεργατικό παιχνίδι με πυρήνα την ταινία ώστε αυτοί να την αναλύσουν και να στοχαστούν. – Γιατί η κινηματογραφική παιδεία είναι και παραμένει πάντοτε μια πηγή «χαρούμενης γνώσης»!

Το Μουσικό Σχολείο του νομού Ηλείας θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την εποικοδομητική παρουσία τους στο χώρο του σχολείου στο Βαρθολομιό και ευελπιστεί η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον και με την μορφή και άλλων δράσεων, προβολών ταινιών και καλλιτεχνικών εργαστηρίων.

Βιογραφικό Ειρήνης Ανδριοπούλου

Η Ειρήνη Ανδριοπούλου είναι Επικοινωνιολόγος με ειδικό ενδιαφέρον στην παιδεία στα Μέσα (media literacy). Είναι Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Έχει μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ (IOM, ΕΡΤ, ΥΨΗΠΤΕ) με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα, μελέτες, συνέδρια, επιστημονικές εισηγήσεις, αρθρογραφία, επιτροπές και ομάδες εργασίας για την οπτικοακουστική πολιτική. Υπήρξε μέλος του EU Media Literacy Expert Group (2006-2018) συμμετέχοντας σε κείμενα πολιτικής για την παιδεία στα Μέσα. Είναι συνεργάτης της UNESCO και έχει εκδώσει στα Ελληνικά τον «Οδηγό Σπουδών των Εκπαιδευτικών για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία» (2014). Είναι συν-συγγραφέας μαζί με τον Art Silverblatt του βιβλίου «Παιδεία στα Μέσα Επικοινωνίας: Σημεία -Κλειδιά για την Ερμηνεία των Μηνυμάτων των Μέσων» (2017). Ειδικό πεδίο δράσης και ενδιαφέροντος αποτελεί και η κινηματογραφική παιδεία, μέσα από παραγωγή υλικού και εργαστήρια στα παιδικά και νεανικά Φεστιβάλ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ και κάτοχος MA in Media Studies, Sussex University, UK.

Δηλώσεις της μαθήτριας Χριστίνας Ζαφειροπούλου

Με αφορμή σεμινάριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το σχολείο μας «άνοιξε» την αγκαλιά του και υποδέχτηκε την κυρία Ειρήνη Ανδριοπούλου που μας παρουσίασε την ουγγρική δραματική ταινία μικρού μήκους «Sing». Η εντύπωση που μού προκάλεσε αυτή η ταινία είναι το πώς ένα σύνολο μικρών παιδιών κατάφεραν με ομαδικότητα να περάσουν ένα μήνυμα ισότητας και ανθρώπινων δικαιωμάτων, χωρίς ανταγωνισμό. Είναι μεγάλη μας τιμή που στο σχολείο μας προβλήθηκε μία τέτοια ταινία διότι μας βοήθησε να σκεφτούμε διαφορετικά, αλλά και να δούμε πώς γίνεται το μάθημα σε άλλα μουσικά σχολεία του εξωτερικού. Η συζήτηση που ακολούθησε έπειτα από την προβολή της ταινίας μας βοήθησε γιατί ενώσαμε τις σκέψεις μας και μάθαμε να σκεφτόμαστε σαν ομάδα. Νοιώθω περήφανη που το σχολείο μας κατάφερε να ανοίξει τους ορίζοντές του και να συνεργαστεί με το Φεστιβάλ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος