FOLLOW US: facebook twitter

Το 2023 να είναι χρονιά ανάκαμψης

Ημερομηνία: 06-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Την πίτα τους έκοψαν χθες το πρωί από κοινού η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας και ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου

«Το 2023 να αφήσουμε πίσω τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων»

Τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής-πληθωριστικής κρίσης υπογράμμισαν οι πρόεδροι Ν. Καρυώτης και Ηλ.Ξανθούλης

Της Ελένης Παπαδοπούλου & Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με την ευχή το 2023 να είναι χρονιά ανάκαμψης για τον εμπορικό και κόσμο της Ηλείας, και να επουλωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι «πληγές» που άφησαν στην αγορά και στην κοινωνία οι πολλαπλές κρίσεις έκοψαν χθες το μεσημέρι από κοινού την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου στο στον κατάμεστο από κόσμο χώρο του καφέ «Ακροβάτης» στην κεντρική πλατεία Πύργου, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της πολιτικής ηγεσίας και της Τ.Α και του δήμου Πύργου, του Επιμελητηρίου Ηλείας και πολλών επαγγελματιών, εμπόρων και επιχειρηματιών του νομού.

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Νίκος Καρυώτης τόνισε πως ο εμπορικός κόσμος της Ηλείας έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα από την οικονομική, την υγειονομική και τώρα την ενεργειακή-πληθωριστική κρίση, εκφράζοντας την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες το 2023.

«Αφήσαμε πίσω μια δύσκολη χρονιά και θέλουμε να ξεκινήσουμε με την αισιοδοξία ότι όλα αυτά θα μείνουν πίσω. Παράλληλα, προσδοκάμε σε ένα σταθερό ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε με ασφάλεια και σε βάθος χρόνου. Θέλουμε καλύτερες ημέρες για την Ηλεία και την αγορά της», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις σήμερα στενάζουν από το μεγάλο λειτουργικό κόστος και κάτω από το βάρος όλων των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους και ακόμα περισσότερο να ορθοποδήσουν μετά την πανδημία.

Όπως είπε, για να υπάρχει ένας ακμάζων εμπορικός κλάδος πρέπει να στηρίζεται σε μια ισχυρή καταναλωτική βάση που συνδέεται με την ανάπτυξη της περιοχής. «Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην αγορά και βεβαίως να βοηθήσουμε όχι μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές».

Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εικόνας του Πύργου

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, πέρα από τις ευχές, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε την περσινή χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος διεκδικώντας λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία και κυρίως την ενίσχυση της αγοράς, την αξιοποίηση της κρουαζιέρας και την πάταξη του buluuying, ενώ έκανε ξεχωριστή μνεία στη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας –για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- αφού όπως είπε τους ενώνει καταρχάς σαν επαγγελματίες, η ίδια αγωνία και τα ίδια προβλήματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Πολιτεία καλείται να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και κυρίως για τα δάνεια των πυρόπληκτων επιχειρήσεων(«πυροδάνεια») με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που ταλανίζουν τον εμπορικό κόσμο και στέκονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τους, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των επαγγελματιών και των οικογενειών τους.

Τέλος αναφέρθηκε στην κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία και στον Πύργο όπου έδιναν ζωή στην πόλη και τόνωναν την τοπική οικονομίας με αποτέλεσμα ο Πύργος να έχει πλέον απαξιωθεί.

Πριν από την τοποθέτηση του κ. Ξανθούλη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους αδικοχαμένους αεροπόρους της 117 Π.Μ. Τις δύο πίτες ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, συνεπικουρούμενος από ιερείς της Ι.Μ , ο οποίος ευχήθηκε υγεία και κουράγιο στον εμπορικό κόσμο για να μπορέσει να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις του.

Τοποθετήσεις και ευχές στον εμπορικό κόσμο έγιναν στην συνέχεια μεταξύ άλλων και από τον δήμαρχο Πύργου κ. Π. Αντωνακόπουλο, που έκοψε τις πίτες με τους δύο προέδρους, τονίζοντας ότι ο δήμος Πύργου πάντα θα είναι αρωγός στο πλευρό του εμπορικού κόσμου καθώς και τους παρόντες στην εκδήλωση βουλευτές του νομού Δ. Αυγερινοπούλου, Δ. Καλαματιανό και Ανδρ. Νικολακόπουλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος