FOLLOW US: facebook twitter

Το 1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος» είναι γεγονός!

Ημερομηνία: 28-04-2022 | Συντάκτης:

Στις 6,7 και 8 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας (Πολυχώρο Πολιτισμού)

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Ένα όνειρο μιας 20ετίας και πλέον, το 1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος» Αμαλιάδας, παίρνει σάρκα και οστά. Στις 6,7 και 8 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας (Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας),θα συναντηθούν ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες απ’ όλη την Ηλεία αλλά και από την Αχαΐα και τη Θεσπρωτία και θα ανεβάσουν στη σκηνή, παραστάσεις και έργα γνωστών συγγραφέων προσφέροντας στο θεατρόφιλο κοινό ένα μοναδικό τριήμερο πολιτισμού.

Χθες, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, πλαισιωμένος από μέλη ερασιτεχνικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής, ανακοίνωσε με χαρά την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που θα φέρει το όνομα του ανθρώπου που είχε συνδεθεί περισσότερο από τον καθένα με το θέατρο και τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, του αείμνηστου Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου. Τιμώντας έτσι τη μνήμη του πρωτεργάτη του ερασιτεχνικού θεάτρου στην Αμαλιάδα που το 1945, μεταπολεμικά ξεκίνησαν το θέατρο στην πόλη.

Παρουσία του γιού του αείμνηστου Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου, Σοφοκλή, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε: «Μετά από δυο χρόνια πανδημίας επιστρέφουμε σε αυτό που είχαμε υποσχεθεί, όπου οι άνθρωποι του θέατρου, οι ερασιτέχνες, των τοπικών κοινωνιών μας, των δήμων μας και ευρύτερα της Ηλείας παραβρίσκονται για να ξεκινήσουμε το 1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, από το 2022. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα και θα γίνει θεσμός, όλων ή των περισσότερων θεατρικών ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής μας. Αυτό μπορεί να διευρυνθεί, Έχουμε χώρο για όλα όσα χρειάζονται οι θεατρικές ομάδες. Δηλώνω ευτυχής που βρίσκομαι σε αυτή τη στιγμή που ένα όραμα μιας 20ετίας και πλέον υλοποιείται. Οι παλιές φυλακές της Αμαλιάδας έγιναν χώρος Πολιτισμού, Θέατρο, τώρα που λήγει ο περιορισμός από το ΕΣΠΑ, θα μιλάμε για το Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας όπου ξεκινάμε το φεστιβάλ των ερασιτεχνικών θιάσων της περιοχής μας» είπε ενώ μιλώντας για τον «φίλο και συνοδοιπόρο» Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλο επισήμανε ότι έχει καταγραφεί μέσα σε όλους πολλά χρόνια πριν και πως το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν, είναι να ονομάσουν το Φεστιβάλ Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος αφού το ερασιτεχνικό θέατρο ήταν για αυτόν η ψυχή και η ζωή του.

Την χαρά όλων που θα συμμετέχουν στο 1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας που διοργανώνεται από το Δήμο Ήλιδας προς τιμήν του Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου, εξέφρασε ο Τάσος Φραγκιάς, μέλος της Θεατρικής ομάδας Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας. «Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί ο Ανδρέας δεν ήταν μόνο ένας πρωτεργάτης στο ερασιτεχνικό θέατρο και στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής αλλά ειδικά και για τη δική μας την ομάδα ήταν ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, ήταν ο άνθρωπος δηλαδή που ξεκίνησε με κάποιους άλλους την ομάδα, δούλεψε πάρα πολύ και ανέβασε πολλές παραστάσεις με την ομάδα του Κέντρου και μάλιστα η τελευταία του παράσταση που συμμετείχε ήταν το 2012 με το Ζητείται Ψεύτης του Δημήτρη Ψαθά. Για αυτό το λόγο είναι τιμή μας και χαρά μας που συμμετέχουμε σε αυτό το Φεστιβάλ και τιμούμε αυτόν τον άνθρωπο που ήταν και φίλος και συνοδοιπόρος και δάσκαλος πάνω και κάτω από τη σκηνή. Ελπίζουμε το φεστιβάλ που ξεκινάμε με μικρά βήματα φέτος να το καταστήσουμε ένα θεσμό της πόλης μας που θα αναδείξει και το ερασιτεχνικό θέατρο και τους ανθρώπους που στήριξαν τον πολιτισμό της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια».

Στόχος να γίνει θεσμός

«Επιτέλους ο πολιτισμός στην Αμαλιάδα αρχίζει να λειτουργεί» επισήμανε ο Χάρης Κότσιφας, ερασιτέχνης σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «Ερασιτέχνες». «Μερικές φορές λέμε όταν ένας άνθρωπος φεύγει από τη ζωή δεν ξεχνιέται. Ο Ανδρέας λοιπόν είναι εδώ. Ήταν η αφορμή να ξεκινήσει κάτι στην πόλη της Αμαλιάδας που θα την κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει το 1ο φεστιβάλ που συμμετέχουν ομάδες από την Ηλεία αλλά και την Θεσπρωτία και την Αχαΐα χρειάζεται ανθρώπους να δουλέψουν. Και μπορεί ο δήμος να έχει τη διάθεση να κάνει κάτι για τον πολιτισμό της πόλης όμως χρειάζονται οι εργάτες. Και ο μεγαλύτερος εργάτης του πολιτισμού στην πόλη μας και είναι μεγάλη χαρά για αυτό είναι ο Βασίλης Καψής στον οποίο οφείλεται η ιδέα και το τρέξιμο όχι μόνο για το Φεστιβάλ Ήλιδας αλλά και για αυτό». Ο κ. Κότσιφας μίλησε και για τον Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλο τονίζοντας πως ήταν από τους πρώτους ανθρώπους μαζί με το Γιάννη Παπανδρικόπουλο που το 1945 μεταπολεμικά ξεκίνησαν το θέατρο στην Αμαλιάδα. «Αξίζει να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που πρόφεραν πράγματα και σε ότι με αφορά συναντήθηκαν με τον Ανδρέα το 2000 οι πορείες μας, ιδρύσαμε θεατρικές ομάδες, δουλέψαμε πάνω στο θέατρο και για μένα πέρα από τις σπουδές που έχω κάνει ήταν ο καλύτερος δάσκαλος που είχα στη ζωή μου και είναι μεγάλη μας τιμή να κάνουμε κάτι στη μνήμη του και για την ανάδειξη του πολιτισμού στο τόπο μας».

Την χαρά της που συμμετέχει στο Φεστιβάλ εξέφρασε και η Καλλιόπη Κοσμοπούλου, μέλος θεατρικής ομάδας «Αποχρώσεις». «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που παίρνουμε μέρος σε αυτό το φεστιβάλ στις 6,7,8 Μαΐου. Επιστρέφοντας στην Αμαλιάδα μετα τις σπουδές μου αναζητούσα θεατρικές ομάδες και επειδή τα παλιότερα χρόνια δεν υπήρχαν συμμετείχα στη Γαστούνη όπου γνώρισα τον Ανδρέα και χαίρομαι που συμμετέχω στο 1ο φεστιβάλ που πραγματοποιείται προς χάρη του. Και επίσης χαίρομαι για τους χώρους που δημιουργούνται και πρέπει να είναι ζωντανοί και είναι ζωντανοί αν υπάρχουν δράσεις μέσα σε αυτούς και αυτό το φεστιβάλ πιστεύω ότι θα αναδείξει την πόλη μας, το χώρο και τον πολιτισμό μας».

Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο για την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια σαν ιδέα και σήμερα υλοποιείται, έδωσε ο Ανδρέας Λευτεριώτης, μέλος της θεατρικής Ομάδας Γαστούνης. «Έχουμε την υποχρέωση πλέον εκτός από τον πολιτισμό που εισάγουμε το καλοκαίρι με τόσους θιάσους να έχουμε και το δικό μας. Για μένα πολιτισμός σημαίνει δράση του ντόπιου στοιχείου, δράση των νέων, δράση των μεγαλύτερων χωρίς να παραβλέπω και την αξία των άλλων θιάσων που έρχονται. Υλοποιήθηκε μια σκέψη πολύ παλιότερη. Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι όταν παλιότερα υπήρχαν στην Ηλεία ένα δυο θίασοι, τώρα ο αριθμός είναι διψήφιος και είναι πολύ μπροστάρης στον τομέα αυτό ο Νομός Ηλείας. Γνώρισα και εγώ τον Ανδρέα ήταν φίλος μου, ήταν απλός και ωραίος άνθρωπος και συγχαρητήρια στο δήμο που έδωσε στην πρώτη αυτή διοργάνωση το όνομα του. Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε και χαίρομαι επίσης που δεν είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα. Ήρθαμε με μεγάλη μας χαρά και σας περιμένουμε όλους, να δείτε ότι δεν έχουμε και μεγάλες διαφορές από τους μεγάλους θιάσους. Οι ερασιτέχνες είναι άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους και την ικανοποίηση μας τη νιώθουμε από τους θεατές».

Εξαιρετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερασιτέχνης ηθοποιός τονίζοντας πως θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ομάδων σε μόνιμη βάση και στη συνεργασία τους.

Δυο λόγια, είπε κλείνοντας ο γιός του Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλου, Σοφοκλής τονίζοντας πως «σημαντικός δεν χαρακτηρίζεται κάποιος από το μεγάλο κενό που αφήνει φεύγοντας αλλά από την παρακαταθήκη και τους ανθρώπους που θα τον ακολουθήσουν. Το θέατρο είναι μητέρα των τεχνών, πόσες άλλες τέχνες πρέπει να συμπράξουν για μια θεατρική παράσταση. Ο χορός, ο γραπτός λόγος , η ζωγραφική, η μουσική… Νομίζω ότι οφείλουμε στον τόπο μας, έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε αυτή την θεατρική παράδοση. Άλλωστε είναι τόπος που είχε αρχαίο θέατρο και αυτό τα λέει όλα. Είναι καθήκον μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος