FOLLOW US: facebook twitter

Τίτλοι τέλους για το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας!

Ημερομηνία: 23-09-2021 | Συντάκτης:
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρεται στον Πύργο
-Δεκάδες χιλιόμετρα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι κάτοικοι της Ανδρίτσαινας και δύο ακόμα περιοχών της Μεσσηνίας και Αρκαδίας για να έρχονται στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου προκειμένου να εξυπηρετηθούν

 

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το  ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας  που εκτείνεται σε συνολικά τρεις ΠΕ. Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, από τις  29 Σεπτεμβρίου μεταφέρεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Πύργου και νυν υποκ/μα του  Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας  από το οποίο απορροφάται και στην Ανδρίτσαινα θα παραμείνει μόνο το αρχείο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συναλλασσόμενους της περιοχής!  Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση έχει πάρει ΦΕΚ αλλά δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί επισήμως στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έτσι, ένας νέος Γολγοθάς ταλαιπωρίας περιμένει τους κατοίκους της πέτρινης πολιτείας της Ανδρίτσαινας, καθώς και εκείνων της ΔΕ Γόρτυνος Π. Ε Αρκαδίας και των Τ.Κ  της Δ.Ε. Οιχαλίας Π.Ε. Μεσσηνίας που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας, αφού για ένα απλό πιστοποιητικό θα πρέπει να διανύσουν ως τον Πύργο δεκάδες χιλιόμετρα και μάλιστα… δύο φορές αναγκαστικά για να εξυπηρετηθούν! Ένα  μακρύ ταξίδι για να υποβάλλουν την αίτηση  δια ζώσης- ηλεκτρονικά δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση- και δεύτερο για να την παραλάβουν αφού αυτό είναι αδύνατον να γίνει αυθημερόν!  Η αίτηση θα υποβάλλεται στον Πύργου, θα πηγαίνει μετά με… κούριερ στην Ανδρίτσαινα για την διεκπεραίωση της και θα επιστρέφει με κούριερ για να έρχεται μετά ο συναλλασσόμενος πολίτης  για να την παραλάβει! Αθάνατη Ελλάδα!!!

Ο Γολγοθάς της χιλιομετρικής απόστασης

Αμέτρητα λοιπόν χιλιόμετρα θα πρέπει να γράφει το… κοντέρ των πολιτών της Ανδρίτσαινας και των άλλων χωριών της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας μεχρι να φτάσουν στον Πύργο για να εξυπηρετηθούν.  Οι αριθμοί, τα λένε όλα! Η απόσταση από την Δ.Ε Ανδρίτσαινας που εδρεύει το νυν Υποθηκοφυλακείο έως τον Πύργο είναι περίπου 70 χιλιόμετρα που καλύπτεται σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και η απόσταση μετ’ επιστροφής εκτιμάται στα 140 χιλ.

Περαιτέρω, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η απόσταση από τα χωριά  της Δ.Ε. Γόρτυνος Π.Ε. Αρκαδίας που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας έως τον Πύργο είναι περίπου 100 χιλ. που καλύπτεται σε δύο ώρες περίπου και η απόσταση μετ’ επιστροφής εκτιμάται στα 200 χιλ.  Η ίδια χιλιομετρική απόσταση υπάρχει και με τα χωριά της ΔΕ Οιχαλίας Π.Ε. Μεσσηνίας .

Στα χιλιόμετρα θα πρέπει να προστεθεί και η κακή κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου που κυρίως το χειμώνα θα πρέπει να διανυθεί σε δρόμους με προβλήματα πάγου και επικίνδυνης ολισθηρότητας , καθώς και περιορισμένης ορατότητας όλο το χρόνο λόγω συνεχών και επικίνδυνων στροφών σε πολλά σημεία.

Μια ακόμα παράμετρος που πρεπει να  ληφθεί υπόψιν, είναι ότι η συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ για όποιον δεν έχει δικό του μεταφορικό μέσον, είναι μια φορά την ημέρα από Πύργο προς Ανδρίτσαινα – στις 6 το πρωί- και μια φορά από Ανδρίτσαινα προς Πύργο, σε ώρες που δεν συνάδουν με τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Επομένως ο Ανδριτσαιναίος δεν έχει δυνατότητα επιστροφής με το ΚΤΕΛ από τον Πύργο όταν θα ολοκληρώσει την συναλλαγή του.

Για αυτούς τους λόγους οι μεν υπάλληλοι είναι αδύνατον να μετακινούνται προς Ανδρίτσαινα για να λειτουργήσει το Υποθηκοφυλακείο και ομοίως για τους πολίτες είναι αδύνατον να έρχονται δια ζώσης να καταθέτουν αιτήσεις και να επανέρχονται για την παραλαβή των εγγράφων τους, πολύ περισσότερο αν δεν διαθέτουν ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αναλογικά, επισημαίνουμε ότι, η απόσταση από τον Πύργο μέχρι την Πάτρα είναι 100 χιλ. σε εθνικό δίκτυο και χωρίς κινδύνους από χιονοπτώσεις, νεροφαγώματα ή άλλα απρόοπτα στη διαδρομή.

Βεβαίως το πρόβλημα της ταλαιπωρίας των πολιτών των περιοχών που εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας, θα μπορούσε να είναι μικρότερο, μόνο σε περίπτωση που το αρχείο μεταφερόταν στον Πύργο σε παρακείμενο οίκημα. Έτσι  δεν θα χρειαζόταν οι πολίτες να έρθουν δύο φορές στον Πύργο για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, αλλά θα περιοριζόταν σε μια μόνο επίσκεψη.  Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν και διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν  όπως ο κίνδυνος να χαθεί κάποια προθεσμία (κατάσχεση, προσημείωση, αγωγή κλπ), όπου  ο συναλλασσόμενος θα καταθέτει στον Πύργο εντός της νόμιμης προθεσμίας, αλλά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί το χαρτί για τυχόν λάθη, διότι δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στα βιβλία μια και το αρχείο θα βρίσκεται στην Ανδρίτσαινα! Λεπτομέρειες ουσιαστικές που όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν από το κεντρικό κράτος!

Να πούμε βεβαίως ότι η Ανδρίτσαινα μετά την μεταφορά της Δ.Ο.Υ  στον Πύργο, βιώνει ένα ακόμα πλήγμα. καθώς οι  λίγοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, έμποροι) θα βιώσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της άλλοτε ακμάζουσας Ανδρίτσαινας, με την επικείμενη απομάκρυνση άλλης μίας δημόσιας υπηρεσίας από την περιοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος