FOLLOW US: facebook twitter

Αντίστροφη μέτρηση για το εργοστάσιο απορριμμάτων: Την Τριανταφυλλιά επισκέφθηκε χθες ο Μ. Γραφάκος μαζί με τον Γ. Λυμπέρη

Ημερομηνία: 10-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Μέσα καλοκαιριού παραδίδεται για χρήση, πρόσκληση σε Σκρέκα για να παραστεί στα εγκαίνια

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία λειτουργίας των μηχανημάτων της μονάδας και εντός του επόμενου διμήνου θα αρχίσει  η επεξεργασία απορριμμάτων και στα μέσα του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινίων, στην οποία έχει ήδη κληθεί για να παραστεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα

Για την πορεία των εργασιών ενημερώθηκε χθες το πρωί ο ο γενικός γραμματέας  Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκατασάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ηλείας, Γιάννη Λυμπέρη.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αρχικά στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου και έγινε μια πρώτη ενημέρωση και συζήτηση για το έργο, και στη συνέχεια μετέβησαν στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και τηλέφωνο

«Ο Νομός Ηλείας για τις επόμενες δεκαετίες λύνει  το πρόβλημα των απορριμμάτων»

Υποδεχόμενος τον κ.Γραφάκο, ο κ. Λυμπέρης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία ενός έργου που θα λύσει για τις επόμενες δεκαετίες το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, δρόμος και οδός

«Σήμερα, στην Ηλεία είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ήδη έχει αρχίσει ο έλεγχος λειτουργίας των μηχανημάτων, άμεσα θα ξεκινήσει η επεξεργασία των απορριμμάτων και πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε τον Γενικό Γραμματέα στην τελετή των εγκαινίων του εργοστασίου που μας εντάσσει πλέον στη σφαίρα των προηγμένων κοινωνιών. Το σίγουρο είναι πως ο Νομός Ηλείας για τις επόμενες δεκαετίες θα έχει λύσει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων του. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, αυτής της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο που η μηχανική διαλογή θα αντικατασταθεί με τη διαλογή στην πηγή. Το μεγάλο μας θέμα και ζήτημα που λύνει αυτή η εγκατάσταση, είναι η αναερόβια χώνευση των οργανικών, με την οποία παράγεται βιοαέριο, δηλαδή μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Επομένως συμβάλλουμε στη διαδικασία μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και της εκμετάλλευσης ενέργειας από φυσικά στοιχεία. Να σημειώσω πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την παροχή βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και η σύνδεση του εργοστασίου, μέσω αγωγού, με το δίκτυο ύδρευσης της Αμαλιάδας. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για την κατασκευή του εσωτερικού δρόμου που συνδέει τη μονάδα με την πόλη. Ελπίζουμε πως τόσο ο κ. Γραφάκος, όσο και ο Υπουργός θα είναι μαζί μας σύντομα για να εγκαινιάσουν την Μονάδα της Ηλείας», τόνισε ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

«Η Ηλεία κατάφερε το πρόβλημα να το μετατρέψει σε ευκαιρία»

Ο κ.Γραφάκος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του έργου, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στη λογική της κυκλικής οικονομίας και ότι είναι η πέμπτη μονάδα της Χώρας που θα αρχίσει να δέχεται απόβλητα εντός των επομένων μηνών.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα

«Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργού Περιβάλλοντος κ Κώστα Σκρέκα και έτσι θα του μεταφέρω την πρόσκληση προκειμένου να είναι εδώ, όταν η μονάδα εγκαινιαστεί. Το μήνυμα που θέλω να στείλω από την Ηλεία είναι απλό. Σήμερα οι 100 τόνοι αποβλήτων που βάζουν οι συμπολίτες στον πράσινο κάδο, οδηγούνται λίγο πιο κάτω στη χώρο ταφής μετά την τύποις επεξεργασία που γίνεται από τη μηχανική διαλογή.  Με τη δημιουργία της μονάδας, μόνο το 40% θα οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΥ και πρόθεσή μας είναι και αυτό το ποσοστό να παράξει δευτερογενές καύσιμο. Το υπόλοιπο βγάζει κομπόστ, βιοαέριο και ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούν να ενταχθούν πάλι στην παραγωγή. Άρα, αυτή εδώ η μονάδα είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Τρόπος που ακολουθείται ήδη εδώ και χρόνια στην Ευρώπη και τώρα έρχεται σταδιακά στη χώρα μας. Η Ηλεία κατάφερε το πρόβλημα να το μετατρέψει σε ευκαιρία και να δημιουργήσει την πέμπτη μονάδα στη Χώρα», δήλωσε ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος