FOLLOW US: facebook twitter

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Πιστό στον Πολιτισμό και την λαϊκή μας παράδοση και το 2019

Ημερομηνία: 22-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Στην κατάμεστη αίθουσα των γραφείων του, το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, έκοψε το απόγευμα της Κυριακής την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Οι κυρίες – μέλη του Λυκείου, μαζί με τους εκλεκτούς καλεσμένους, απόλαυσαν αυτό το όμορφο απόγευμα και αντάλλαξαν απόψεις με την αφορμή της εκδήλωσης για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Τούλα Καλαμπόκα, υποδέχθηκε στον χαιρετισμό της, τα μέλη του Λυκείου και τους καλεσμένους. Η πρώτη αναφορά ήταν αφιερωμένη στην Σία Γιαβή που “έφυγε” τις πρώτες ημέρες του χρόνου, μέλος του ΔΣ του Λυκείου Πύργου, την οποία εξήρε για το ήθος και το χαρακτήρα της. Στη μνήμη της τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη διάρκεια της εκδήλωσης. Η κα Καλαμπόκα αναφέρθηκε στο έθιμο της “βασιλόπιτας” διαχρονικά, αλλά και τους “προγόνους” του εθίμου στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρχαία Ήλιδα, όπου ο βασιλιάς Αυγέας είχε καθιερώσει την επιστροφή φόρων μέσω αρτιδίων απο την σιτοπαραγωγική περιοχή. Αναφέρθηκε στον Άγ. Βασίλειο και το φιλανθρωπικό του έργο ως ταπεινό άνθρωπο των γραμμάτων, τον Επίσκοπο απο την Καισάρεια. Ο κα Καλαμπόκα, συνέχισε την ιστορική αυτή αναδρομή στην “βασιλόπιτα” και στον Αγ. Βασίλειο, που ουσιαστικά με τον τρόπο του καθιέρωσε το έθιμο. Η κα Καλαμπόκα σημείωσε αναφερόμενη σε μια βρετανική παροιμία για το χρόνο, τόνισε πως η ζωή μας είναι μια ατελείωτη πάλη στο πέρασμα του χρόνου, μιλώντας για  την αξία, του χθες, του σήμερα και του αύριο και συμπληρώνοντας για την αξία της κάθε ημέρας και κάθε χρονιάς. Έκλεισε μεταφέροντας τις ευχές της για τη νέα χρονιά.

Την πίτα του Λυκείου Ελληνίδων ευλόγησε ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος που εξήρε το έργο του Λυκείου, μεταφέροντας την παράδοση του τόπου, παράγοντας πολιτισμό, με την καλλιέργεια των ψυχών και τη γνώση. Τόνισε για την αξία της παράδοση στην χώρα μας και τα ιδανικά που αποτελούν την κορωνίδα για την Ελλάδα. Μετέφερε τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ηλείας και αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και την καθημερινή προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Λάμπης Αριστειδόπουλος και ο επίσης υποψήφιος και πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Τραπεζικών Ηλείας και των Παλαιών Προσκόπων Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, η πρόεδρος της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών Πολιτισμού Ευγενία Χριστοπούλου.

Η εκδήλωση έκλεισε… μουσικά και χορωδιακά, με τραγούδια από την Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων που έβαλε την δική της γιορτινή πινελιά στην όμορφη αυτή συγκέντρωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος