FOLLOW US: facebook twitter

Την δημιουργία Ο.Π ελαιολάδου έξυπνης γεωργίας στην Ηλεία προωθεί η Ηλειακή εταιρία Mediterre Eurofood A.E

Ημερομηνία: 01-03-2022 | Συντάκτης:

Την δημιουργία Ο.Π ελαιολάδου έξυπνης γεωργίας στην Ηλεία προωθεί η Ηλειακή εταιρία Mediterre Eurofood A.E που παρουσίασε το όραμά της σε ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Διοικητήριο

«Το ελαιόλαδο μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας»

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Οι προοπτικές και το αύριο του ελαιολάδου ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.», διοργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας με επιτυχία την Κυριακή το απόγευμα η εταιρία Mediterre Eurofood A.E, με την συμμετοχή πολλών παραγωγών και διακεκριμένων ομιλητών Καθηγητών του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών και γεωπόνων που διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στον τομέα του ελαιολάδου. Οι ομιλητές παρουσίασαν το όραμα και την φιλοσοφία της εταιρίας Mediterre Eurofood και πως αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Στόχος είναι η δημιουργία με πρωτοβουλία της εν λόγω εταιρίας, μια ομάδας παραγωγών που θα εφαρμόσει έξυπνη γεωργία με σκοπό το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την επίτευξη υπεραξίας. Να σημειώσουμε ότι η Mediterre Eurofood A.E έχει αναδειχθεί Νο1 στην Ελλάδα στον τομέα του ελαιολάδου και Νο4 στον κόσμο, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποκτήσει συνολικά 250 βραβεία ελαιολάδου.

Κ. Παπαδόπουλος: «Η ισχύς εν τη ενώσει»

Το όραμα της εταιρίας ανέπτυξε ο Δ/νων Σύμβουλος της Mediterre Eurofood A.E κ. Κώστας Παπαδόπουλος που αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα του ελαιολάδου, ανέπτυξε την πρωτοβουλία της εταιρίας για την δημιουργία μιας νέας ομάδας παραγωγών ελαιολάδου στην Ηλεία.

«Η πρωτοβουλία που παίρνουμε σήμερα είναι πρώτον να ξεκινήσουμε μια Ομάδα Παραγωγών και με δική μας πρωτοβουλία να δώσουμε όλην τεχνογνωσία και τις υποδομές, έτσι ώστε να σκεφτούμε για να λύσουμε προβλήματα που ο κάθε παραγωγός μόνος του δεν μπορεί να το κάνει. Η εταιρία μας αυτό που θέλει είναι να δημιουργήσει μια ομπρέλα κάτω από την οποία να μπουν όλοι όσοι έχουν την ίδια φιλοσοφία, να ενώσουμε δυνάμεις ώστε να είμαστε ισχυροί και το σημαντικότερο η υπεραξία να μοιράζεται σε όλους, Πως μπορεί να γίνει αυτό; Έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια τεράστια εμπειρία την οποία έρχονται να συμπληρώσουν Πανεπιστημιακοί από την Γεωπονική σχολή και εταιρίες που ασχολούνται με την έξυπνη γεωργία. Ταυτόχρονα αυτό που χρειάζεται η περιοχή μας δεν είναι να κάνουμε κάτι εγωκεντρικό, δηλαδή η Ομάδα Παραγωγών για την οποία μιλάμε δεν θέλουμε να έχει βασικό πυρήνα το ελαιοτριβείο και την εταιρία μας. Χρειάζεται να υπάρχουν παραγωγοι΄από όλο το νομό, να δώσουμε τις κατευθύνσεις, το Παν/μιο και γενικότερα μεγάλοι ειδικοί πάνω στο χώρο του ελαιολάδου από την Ιταλία και από την Ελλάδα θα είναι κοντά μας και θα δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό κέντρο που θα συλλέγει όλα τα στοιχεία που εμείς μπορούμε να συγκεντρώνουμε, με την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών, αισθητήρων θερμοκρασίας και υγρασίας και με την ομάδα των δικών μας γεωπόνων θα βλέπουν και με τα μάτια τους τι προβλήματα μπορούν να παρουσιάζονται ανά εποχή ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Αυτό θα μας δίνει την ευκαιρία να συλλέγουμε στοιχεία που θα αναλύονται από την ομάδα των Παν/κών και τη δική μας ομάδα γεωπόνων ώστε να έχουμε μια εξειδικευμένη και ανά παραγωγό πλάνο καλλιέργειας. Αυτό θα μας μειώσει εξαρχής το κόστος που είναι αυτό που δεν αφήνει περιθώρια να υπάρχει βιωσιμότητα στους παραγωγούς που είναι για μας ο άμεσος συνεργάτης.»

Η προσπάθεια ξεκινά από την Ηλεία

Στην συνέχεια ο κ.Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «Εμείς θα πρέπει να χαμηλώσουμε το κόστος και να αυξήσουμε την ποιότητα και την παραγωγή και όλο αυτό το μοντέλο να το παρουσιάσουμε στους δυνητικούς πελάτες μας στο εξωτερικό και όλη αυτή η δυναμική θα μας δώσει την υπεραξία που θα μοιραστούμε όλοι. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι ένα ελαιοτριβείο που θα εξυπηρετεί τους παραγωγούς σε όλο το νομό. Παρόμοια προσπάθεια θα γίνει και στο νομό Λακωνίας που έχουμε ήδη την πρώτη μας υπδοομή. Ωστόσο η βάση μας θα είναι εδώ στην Ηλεία, από δω ξεκινάμε και εμείς θα είμαστε το υπόδειγμα. Αυτή η προσπάθεια μας θα είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, θα την χτίσουμε με πολύ σοβαροτητα και θα είναι οδηγός πιθανόν και για άλλες εταιριες, γιατί αυτό είναι το μέλλον, γιατί θέλουμε να προσφέρουμε και αν αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της χώρας μας ξεκινώντας όμως από την Ηλεία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε χωρίς εγωισμούς, να σκεφτούμε με τον ίδιο τρόπο και όλοι μαζί να πάμε στο επόμενο βήμα.»
Τόνισε ακόμα ότι αυτό δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα, «έχουμε μάθει αλλιώς, εμείς δεν θέλουμε τον ανταγωνισμό, θέλουμε να έχουμε όλοι την ίδια εικόνα για να πετύχουμε. Εύκολο δεν είναι, αλλά ούτε πριν 10 χρόνια ήταν όταν ξεκινάγαμε μα μαζεύουμε ελιές τον Οκτώβριο και όλοι νομίζανε ότι τρελαθήκαμε. Σήμερα όμως μετά από σκληρή δουλειά είμαστε Νο1 στην Ελλάδα και Νο4 στον κόσμο. Καμία άλλη εταιρία δεν έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Η Ηλεία είναι λοιπόν στο χάρτη από τους βασικούς παραγωγούς ελαιολάδου. Σε πολλούς μοιάζει αδύνατο άμα όμως το πιστέψουμε θα γίνει δυνατό. Μια ομάδα παραγωγών στην οποία θα δώσουμε τόσα πολλά όπλα, πιστεύουμε ότι θα το πετύχει». Ολοκληρώνοντας επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία. Το σύνθημα το δικό μας είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Θέλουμε όλοι να έχουμε τον ίδιο στόχο. Αν ολοι όμως όλοι δούμε την παραγωγή με την ίδια οπτική νομίζω ότι θα ωφεληθούμε όλοι.»
Ακολούθησαν εμπεριστατωμένες για το θέμα ομιλίες, ενώ ο κ.Παπαδόπουλος απάντησε και σε διάφορες απορίες των παρόντων για την δημιουργία της ομάδας παραγωγών ελαιολάδου καλώντας τους παραγωγούς να κάνουν όλοι μαζί το επόμενο βήμα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες προοπτικές και το αύριο του ελαιολάδου στην Ηλεία. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι βουλευτές Δ. Αυγερινοπούλου και Δ. Καλαματιανός καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος που επισήμαναν την αναγκαιότητα στήριξης του ελαιολάδου για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος