FOLLOW US: facebook twitter

Τιμωρητική λογική Κεραμέως για τις καταλήψεις

Ημερομηνία: 01-10-2020 | Συντάκτης:
-Πέντε Γυμνάσια και Λύκεια κλειστά χθες στην Ηλεία- Ξεκινά εξ αποστάσεως διδασκαλία

Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση φέρνει η υπουργός Παιδείας στα υπό κατάληψη σχολεία, αγνοώντας τα αιτήματα για λιγότερα παιδιά ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών. Σύμφωνα με δήλωσή της, οι χαμένες ώρες διδασκαλίας από καταλήψεις των σχολείων θα αναπληρωθούν με μαθήματα τα Σάββατα, σε σχολικές εορτές, περιπάτους και αργίες.

Η Νίκη Κεραμέως επαναλαμβάνει ότι «ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία» και ότι «Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση», ωστόσο κωφεύει στις εκκλήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης στα σχολεία, πολλά από τα οποία έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Η δήλωση της Νίκης Κεραμέως:

«Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

▪ Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.
▪ Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.

Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση.»

Πέντε καταλήψεις στην Ηλεία

Στην Ηλεία ωστόσο, χθες μόλις πέντε σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη με τους μαθητές αυτών να επιμένουν στην μείωση των μαθητών ανά τμήμα αλλά και στην κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Τα σχολεία που βρίσκονταν σε κατάληψη χθες είναι το Γυμνάσιο και Λύκειο Γαστούνης, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βουνάργου και το 2ο Λύκειο Αμαλιάδας.

Και η Κομισιόν «αδειάζει» την Κεραμέως για τη διαγωγή στα απολυτήρια

Δεύτερο «χαστούκι» αναφορικά με την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια και τους τίτλους σπουδών δέχεται η υπουργός Παιδείας, καθώς μετά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έρχεται η ανάλογη αντίδραση και από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η Κομισιόν αμφισβήτησε ανοιχτά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τη νομοθεσία για την αναγραφή της διαγωγής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πως: «Οποιοδήποτε εθνικό μέτρο πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές της προστασίας των δεδομένων όπως αυτές ορίζονται από τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων».

Παράλληλα, η Κομισιόν παρέπεμψε στη γνώμη της εποπτικής αρχής της χώρας όσον αφορά την εκπόνηση πρότασης νομοθετικού χαρακτήρα, με την Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να έχει ήδη αποφανθεί ότι:

«Η αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής στους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι νόμιμη. Η αναγραφή στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας του άρθρου 5 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων».

Παράλληλα, η Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ενήμερη για την νομοθετική αλλαγή όμως «οποιοδήποτε τέτοιο εθνικό μέτρο πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές της προστασίας των δεδομένων και για την συμμόρφωση αυτή απαιτείται μεταξύ άλλων οι επιδιωκόμενοι σκοποί να είναι θεμιτοί και να προσδιορίζονται στην νομοθεσία». Προσθέτουν ότι «εναπόκειται στις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια να αξιολογήσουν αν η πρακτική της καταγραφής της συμπεριφοράς ενός μαθητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πιστοποιητικά και διπλώματα παραβιάζει τον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος