FOLLOW US: facebook twitter

Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα

Ημερομηνία: 26-06-2022 | Συντάκτης:

Ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ηλεία και την Πελοπόννησο, η 201η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα, γιορτάστηκε με λαμπρότητα την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Οι φετινές γιορταστικές εκδηλώσεις, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν με μεγάλη συμμετοχή κόσμου αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το πρωί, εψάλη Δοξολογία στον ιερό ναό Ανάληψης στο Πούσι, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο από την εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ν. Ηλείας, Σμήναρχο (Ι) κ. Ματθαίο Κανουπάκη, τον εντεταλμένο Περιφ. Σύμβουλο Παιδείας Περιφέρειας Αττικής, κ. Χαράλαμπο Αλεξανδράτο, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Ηλείας κ. Δημήτριο Λόλα, τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστο Δημητρόπουλο, τον απόγονο των απανταχού Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Φωκάτων Κεφαλονιάς κ. Νικόλαο Φωκά, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ. Νίκο Παναγιωτακόπουλο, τον εκπρόσωπο της οικογένειας των Μαρκοπουλαίων αγωνιστών κ. Άγγελο Μαρκόπουλο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο και εκπροσώπους συλλόγων – φορέων.

«Να θυμόμαστε τις νίκες…»

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Επίσκοπος κ. Αθανάσιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη στο Πούσι πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας, καθορίζοντας τη μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα.

Ακολούθως ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο της Πελοποννήσου στην Επανάσταση που, όπως ανέφερε, υπήρξε «ναυαρχίδα» του αγώνα και «άναψε» τη φωτιά, με τις περισσότερες μάχες να δίδονται στα πεδία του Μοριά όπου έγιναν και οι τρεις μεγάλες εθνοσυνελεύσεις. «Ως Πελοποννήσιοι πρέπει να καμαρώνουμε, γιατί δώσαμε έναν μεγάλο, άνισο αγώνα που στέφθηκε με επιτυχία μετά από δεκαετείς μάχες. Μία απ’ αυτές είναι η μάχη στο Πούσι και προσκυνώντας τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, τους τιμούμε και θεωρούμε ότι η δόξα τους θα είναι αιώνια», κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καταγόμενος από την περιοχή Διεθνολόγος κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη μάχη στο Πούσι: «Έχουμε ως σύνθημα “να θυμόμαστε τις νίκες” και είναι πολύ σημαντικό γιατί οι νίκες μας δίνουν αυτοπεποίθηση, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Και θεωρώ ότι με πνεύμα εθνικής ενότητας θα πρέπει, στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, να ανταποκριθούμε στην οικονομική κρίση και ενώ είμαστε εθνικά ανεξάρτητοι, το αιτούμενο είναι η οικονομική μας απελευθέρωση αλλά και η αντοχή μας στις σύγχρονες προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας».

Τέλος, η κα Καλογήρου, αφού μετέφερε χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ότι από τις νίκες σαν αυτή στο Πούσι πρέπει να αντλούμε δύναμη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδινής. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν διαδοχικά τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φωκάτα» Κεφαλονιάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου και του Πολιτιστικού Σύλλογου «Άγιος Κωνσταντίνος» Λάλα. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μετά το τέλος της εκδήλωσης, παρέθεσε γεύμα προς τους καλεσμένους κάτω από τις βελανιδιές, στον ειδυλλιακό χώρο του Πουσίου.

Εκτός των προαναφερόμενων, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι Βουλευτές Ηλείας κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Πύργου & Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Νώντας Κυριαζής και Σωτήρης Παπαηλιού αντίστοιχα, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, αναπληρωτής Δημάρχου, Δημήτρης Κωσταριάς, που είχε και την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης Βασίλης Αρβανίτης, Πέτρος Γιαννακόπουλος και Φώτης Κωσταριάς, η πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο Διοικητής Π.Υ. Ηλείας κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Φολόης κ. Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχος, Άρης Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α.

All-focus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος