FOLLOW US: facebook twitter

Τιμήθηκε η 199η επέτειος της μάχης στο Πούσι: «Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα της Επανάστασης»

Ημερομηνία: 29-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Με λαμπρότητα, παρά τις περιοριστικές συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, γιορτάστηκε στο Πούσι της Αχλαδινής η 199η επέτειος για την ομώνυμη ιστορική μάχη του Ιουνίου του 1821, που άνοιξε το δρόμο για τις επακόλουθες νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Οι εκδηλώσεις, τη διοργάνωση των οποίων είχαν αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Π.Ε. Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησαν με Δοξολογία στον ιερό ναό Αναλήψεως στο Πούσι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, συνεπικουρούμενου από πλειάδα κληρικών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον απόγονο της οικογένειας Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο.

Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τους παριστάμενους, τονίζοντας ότι «τιμούμε μια μεγάλη μάχη με έναν τρόπο που δεν της αναλογεί φέτος, καθότι η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεσή της δεν μας το επιτρέπουν». Δεσμεύθηκε ωστόσο να γιορταστεί του χρόνου αυτό το μεγάλο γεγονός με τη λαμπρότητα και τη μεγαλειότητα που του αναλογεί.

Τα μεγάλα μηνύματα…

«Σήμερα –τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος- σε μια εποχή μεγάλων δοκιμασιών για το έθνος και τον τόπο, με την οικονομική κρίση να σοβεί δέκα χρόνια τώρα, την πανδημία να δοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική μας ζωή και τα νέφη πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να πυκνώνουν από τον ίδιο όπως πάντα γείτονα –δε θα πω εχθρό- πρέπει να αναστοχαστούμε πάνω στο μεγάλο αφήγημα και στα μεγάλα μηνύματα, στα θετικά και αρνητικά παραδείγματα της Επανάστασης του ’21. Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα των πρώτων χρόνων της Επανάστασης… Να αποφύγουμε όμως τις κακές στιγμές του αγώνα, τους εμφύλιους σπαραγμούς που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική προσπάθεια, τους τοπικούς και παραταξιακούς φατριασμούς που χώρισαν τους Έλληνες σε αντίπαλα στρατόπεδα. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των λαών που η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, που απαιτείται ομόθυμη ενότητα, συστράτευση και προσπάθεια. Αυτό το παράδειγμα μας προσέφερε και αυτή η μάχη. Οι Κεφαλλήνες και οι Ζακυνθινοί δεν είχαν τον ίδιο δυνάστη, παρόλα αυτά βρέθηκαν εδώ, για να βοηθήσουν σε μια κοινή, εθνική προσπάθεια. Το φωτεινό τους παράδειγμα πρέπει να είναι παράδειγμα για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Το ιστορικό της μάχης

Βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Γεώργιος Κουρκούτας που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας τονίζοντας ότι κάθε Ιούνιο η επέτειος μνήμης στο Πούσι του οροπεδίου της Φολόης μας θυμίζει πόσα κατορθώνουν οι Έλληνες ενωμένοι. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση τον Μάρτιο του 1821 στην Ηλεία, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπιζε ήταν αυτή των Τουρκαλβανών του Λάλα. Για τον σκοπό αυτόν κινητοποιήθηκαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από πολλά μέρη της Πελοποννήσου Στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε η πολιορκία του Λάλα, που κρίθηκε σε 3 συγκρούσεις: σε Μποτίνη μνήμα, σε Μπαστηρά και στο Πούσι. Το Λάλα έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Εξοντώθηκε τον Ιούνιο του 1821 αυτή η επικίνδυνη βάση των Οθωμανών στην Πελοπόννησο και άνοιξε πιο πλατιά ο δρόμος για την πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς, που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες».

Απαγγέλθηκαν κατόπιν ποιήματα από μαθητές της Αχλαδινής και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με γεύμα του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας προς τους καλεσμένους.

Εκτός των προαναφερθέντων, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Δ. Αυγερινοπούλου, Α. Νικολακόπουλος, Δ. Καλαματιανός και Μ.  Κατρίνης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ε. Κούλης, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Δ.Νικολακόπουλος, Αντιδήμαρχοι Ολυμπίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Π, Μάνδαλος, ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας κ. Β. Σολδάτος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Π. Λάττας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι φορέων κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος