FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν τους ήρωες στα «Φονικά»

Ημερομηνία: 02-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

karatoula-fonika

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από τις εκτελέσεις

Εκδηλώσεις μνήμης στη θέση «Φονικά» στο Καράτουλα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα – ήρωες της 14ης Ιουλίου 1944, καθώς και κατάθεση στεφάνων  στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στο σημείο του επαρχιακού δρόμου Καράτουλα – Μουζακίου, όπου έγινε η εκτέλεση  και το οποίο αποτελεί για ολόκληρη την περιοχή μνημείο-σύμβολο των αγώνων για την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη.

Στις εκδηλώσεις το Δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεσσαλάς.

   Ο νομός Ηλείας έδωσε το δικό του παρών στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής, με το αποκορύφωμα του μίσους και του παραλογισμού των κατακτητών να γράφεται στη θέση «φονικά» του πρώην δήμου Ωλένη, όπου αφού συνέλαβαν  οποιοδήποτε ανύποπτο άνθρωπο περνούσε από εκείνο το σημείο  (μεταξύ των οποίων γέροι, γυναίκες και παιδιά) εν συνεχεία τους εκτέλεσαν.

 Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μεσσαλάς, τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε και να δοξάσουμε τα θύματα – ήρωες της περιοχής, για  να μάθουν οι νεότεροι την συμμετοχή της περιοχής μας στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής.  Για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τα απάνθρωπα αποτελέσματα του φασισμού, ένα εκ των οποίων γράφτηκε σε αυτή την θέση, που ονομάστηκε ΦΟΝΙΚΑ, όταν πριν 72 περίπου χρόνια οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο σημείο αυτό τους συλληφθέντες, που έμελε να γίνει ο τόπος θυσίας τους. Οφείλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τέτοιες εκδηλώσεις, να μεγιστοποιήσουμε την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτές και πάντα να θυμόμαστε τις θυσίες των ηρώων της πατρίδας μας. Οφείλουμε λοιπόν με παράδειγμα την θυσία αυτών των ανθρώπων να αγωνιστούμε και σήμερα για την ελευθερία μας, που βάλλετε με άλλους αλλά εξίσου σκληρούς τρόπους, ώστε να την παραδώσουμε  αδέσμευτη στα παιδία μας».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κόρδας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καράτουλα και Χειμαδίου κ.κ. Γεώργιος Τσατσαμπάς και Λαμπρινός Ξουλεής καθώς και κάτοικοι της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος