FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν τη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων τους

Ημερομηνία: 25-08-2022 | Συντάκτης:

-Συγκίνηση στο τρισάγιο για τους τρεις πυροσβέστες-θύματα στην Αρτέμιδα

Συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα που οι τρεις πυροσβέστες Αθανάσιος Νιάρχος, Γιάννης Δρακόπουλος και Ανδρέας Τζούμας έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στην καταστροφική πυρκαγιά που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ηλεία τον Αύγουστο του 2007. Χθες το πρωί, οι πυροσβέστες της Ηλείας, μαζί με φίλους και συγγενείς τών θυμάτων και εκπροσώπους της κεντρικής και αυτοδιοικητικής εξουσίας, τίμησαν τη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων τους στη μοιραία στροφή στον επαρχιακό δρόμο Ζαχάρως-Αρτέμιδας με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης . Το τρισάγιο τελέστηκε στις 9:30 το πρωί, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και με τα δάκρυα εμφανή στα πρόσωπα φίλων και συγγενών.

Ο Συντονιστής Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου & Νήσων της Πυροσβεστικής, Νίκος Ρουμελιώτης, δήλωσε: «Έχουν περάσει 15 χρόνια από εκείνη την μέρα, σαν σήμερα το 2007. Μια τραγική μέρα που δεν σβήνει από τη μνήμη των πυροσβεστών, πόσο μάλλον αυτών που εκείνες τις ημέρες τα ζήσαμε από κοντά τα γεγονότα με έναν τραγικό απολογισμό. Στόχος μας και επιδίωξή μας και ευχή μας είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, να μη θρηνήσει το Σώμα ξανά συναδέλφους και να υπάρξει προστασία για όλους τους πολίτες του τόπου».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλιού, δήλωσε: Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την τραγωδία του 2007, η οποία στοίχισε τη ζωή σε συνανθρώπους μας, κατέστρεψε και βαραίνει ακόμα τον τόπο. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε λάβει ως κοινωνία τα μαθήματά μας από την τραγωδία και κάθε καλοκαίρι γίνεται τιτάνιος αγώνας για τις πυρκαγιές, οι ενάρξεις των οποίων έχουν  κύρια αιτία την ανθρώπινη αμέλεια. Πέρα από την ιερή υποχρέωση για την αναλλοίωτη μνήμη και τιμή στα θύματα τέτοιων καταστάσεων, έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προλαβαίνουμε τέτοιες καταστάσεις. Έχουμε χρέος να στρέψουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των δράσεων στην πρόληψη. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τους συναδέλφους μας. Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε: «Οι σκέψεις όλων αυτές τις ημέρες “επιστρέφουν” στο 2007, στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα στις φονικές πυρκαγιές, και στο φυσικό περιβάλλον που πληγώθηκε ανεπανόρθωτα. Οι δοκιμασίες για τους συμπολίτες μας στις πληγείσες περιοχές δεν σταμάτησαν όταν οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα δάση αναγεννήθηκαν, τα σπίτια ξαναχτίστηκαν,  αλλά οι συνάνθρωποί μας που χάθηκαν δε θα ξεχαστούν πότε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αυτή η πληγή θα παραμένει πάντα ανοιχτή και σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς, σε όποιο μέρος της Ηλείας κι αν συμβαίνει, η σκέψη μας θα είναι εκεί».

Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής Ηλείας ΝΔ

«24 Αυγούστου 2007 – 2022. Δεκαπέντε χρόνια μετά από εκείνη τη μοιραία μέρα θυμόμαστε και τιμούμε την μνήμη των πυροσβεστών και των συμπολιτών μας που χάθηκαν στην άνιση μάχη με τη φωτιά και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Στις φονικές εκείνες πυρκαγιές καταστράφηκαν, ακόμη, περιουσίες, αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γης, ενώ πολλά ζώα έχασαν τη ζωή τους. Η φύση και οι άνθρωποι, ευάλωτοι στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, προσπαθούν να επανακάμψουν. Οι δασικές πυρκαγιές του 2007 υπήρξαν το ορόσημο βάσει του οποίου προσπαθούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά το σύστημα πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης, αλλά και αποκατάστασης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Στόχος, ο οποίος σε σημαντικό βαθμό, έχει επιτευχθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Φέτος, επί παραδείγματι, είδαμε την αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας. Ένα σπουδαίο επίτευγμα για το οποίο επιθυμώ, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ θερμά τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας. Η πυρκαγιά αποτελεί έναν κίνδυνο, τις διαστάσεις του οποίου δεν μπορούμε να προβλέψουμε, και, γι’ αυτό, πρέπει τόσο να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις περιπτώσεις εμπρησμών, όσο και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να εξαλείψουμε τις περιπτώσεις πυρκαγιών εξ αμελείας. H φύση είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είναι το κοινό μας “σπίτι”, η βάση και η πηγή της ζωής μας! Ας την προστατεύσουμε».

Διονύσης Καλαματιανός βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεκαπέντε χρόνια μετά είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα θύματα των φονικών πυρκαγιών του 2007, για να τιμήσουμε τη μνήμη τους. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε με έμφαση ότι δεν τους ξεχνούμε, ότι έχουμε χρέος να δώσουμε έμφαση στην  πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών πριν γίνουν επικίνδυνες ώστε να μη ζήσουμε ξανά τέτοιες τραγωδίες. Είμαστε εδώ και δηλώνουμε το χρέος για να δώσουμε έμφαση στην ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση του τόπου μας και από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 αλλά και από τις περσινές πυρκαγιές που έκαψαν ξανά τον τόπο μας ώστε να μείνουν οι συμπολίτες μας, κυρίως οι νέοι μας, εδώ, να συνεχίσουν να δημιουργούν και να παράγουν. Δηλώνουμε με έμφαση ότι είναι  αιωνία η μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν το 2007 και πάντα θα τους θυμόμαστε».

Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας ΝΔ 

«Κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου το μυαλό όλων μας γυρίζει σε εκείνη τη μαύρη Παρασκευή του 2007 και στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία, προκαλώντας ανυπολόγιστη απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών και τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Παρότι 15 χρόνια μετά η φύση έχει φροντίσει για την επούλωση των καμένων εκτάσεων, τα καμένα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι υποδομές επισκευάστηκαν και τα μνημεία αποκαταστάθηκαν, οι άνθρωποι που χάθηκαν, θα αποτελούν πάντα μια απουσία που μας πληγώνει όλους, έστω και αν παραμένουν στην ψυχή μας και η μνήμη μας κάθε 24ηΑυγούστου θα γυρίζει σε αυτούς. Δεκαπέντε χρόνια μετά, όμως οφείλουμε όλοι να αναρωτηθούμε εάν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουμε ελέγξει τις αιτίες που προκαλούν κάθε καλοκαίρι τις φωτιές και έχουμε θωρακίσει την Ηλεία από μια παρόμοια καταστροφή. Αν δηλαδή η τραυματική εμπειρία των πυρκαγιών της 24ης Αυγούστου 2007 μας βοήθησε, ώστε σήμερα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση παρόμοιων φυσικών καταστροφών ή επαφιέμεθα απλώς στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των πιλότων των πυροσβεστικών μας αεροπλάνων, στην υπερπροσπάθεια των εθελοντών και των κατοίκων. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, με κύριο άξονα την αύξηση των πόρων για την πρόληψη και την επαναφορά των βασικών αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης στα δασαρχεία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος