FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων

Ημερομηνία: 24-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

genoktonia-pontiwn

Την Κυριακή το πρωί στον Πύργο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων της Ηλείας

Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησαν την Κυριακή το πρωί τα μέλη του συλλόγου Ποντίων Ηλείας και οι τοπικοί φορείς. Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα μνήμης και όλοι οι Πόντιοι θυμούνται με οδύνη τα δεινά του Ποντιακού Ελληνισμού και την Γενοκτονία των 400.000 Ελλήνων του Πόντου που άρχισε από τους Νεότουρκους από το 1908 και διήρκεσε μια δεκαετία και δυστυχώς ολοκληρώθηκε από τις στρατιές του Κεμάλ. Έτσι την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στον Πύργο, με την επίσημη δοξολογία στο Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου όπου χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων.

genoktonia-pontiwn3

Παρόντες ήταν οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και δεκάδες συμπολίτες που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο και μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

genoktonia-pontiwn2

Στο ιστορικό της ημέρας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων της Ηλείας κ. Μοσχούλα Ιμπρίδου τονίζοντας ότι ο Πόντος θα ζει πάντα μέσα στις καρδιές τους και οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να διεκδικούν την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης για τον Ποντιακό λαό, που είναι συλλογική μνήμη του Έθνους.

genoktonia-pontiwn-gewrgiopoulos

Στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων στην κεντρική πλατεία Πύργου και κατάθεση στεφάνων από τον Σύλλογο Ποντίων, τια τοπικές και στρατιωτικές αστυνομικές αρχές του τόπου.

Να σημειώσουμε ότι το προσεχές Σάββατο 28 Μαίου, στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Ποντίων στο θέατρο Απόλλων του Πύργου και πολιτιστική- χορευτική βραδιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος