FOLLOW US: facebook twitter

Τηλε-σύσκεψη για την ανάκαμψη του εμπορίου από την Ο.Ε.ΕΣ.Π.: Βασικός στόχος οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες

Ημερομηνία: 26-01-2021 | Συντάκτης:

Ένα πακέτο προτάσεων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με δεδομένες τις ανάγκες των επιχειρήσεων, κατατέθηκαν στην προχθεσινή ευρεία τηλε-σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και φορείς της αγοράς και της Ηλείας.

Μετά από γόνιμο διάλογο καθώς το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το πώς οι επιχειρήσεις της περιοχής θα καταφέρουν αν επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας που θα διαμορφώσουν και την επόμενη μέρα στο χώρο του εμπορίου, τα μέτρα που προτάθηκαν εκ μέρους του εμπορικού κόσμου και που δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν οι βουλευτές, ήταν τα εξής:

Όλες οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν από τις Περιφέρειες για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην απαιτούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτά

  • Διαγραφή όλων των χρεών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας
  • Σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων
  • Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς αυστηρά κριτήρια
  • Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
  • Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού
  • Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες
  • Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη
  • Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας
  • Ενέσεις ρευστότητας στους κλάδους που πλήττονται και δεν έχουν επαναλειτουργήσει, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αποτελέσματα του προγράμματος των Περιφερειών και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,από το οποίοδιαπιστώθηκεότι από τις 8.000 αιτήσεις που έγιναν μόνο οι 1.000 έγιναν αποδεκτές. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι 1.000 επιχειρήσεις, βάσει του προϋπολογισμού, θα ενισχυθούν με το ποσό των 50.000 ευρώ η καθεμία. Αν οι Περιφέρειες θέλουν να προσφέρουν ένα «δίκτυ» στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει τα επόμενα προγράμματα που θα σχεδιαστούν να απευθύνονται και σε αυτοαπασχολούμενους αλλά και να δοθούν λίγα χρήματα σε πολλούς και όχι τεράστια ποσά σε ελάχιστους. Αυτήν ακριβώς την πολιτική θα ακολουθήσει όπως φαίνεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της νέας δράσης, ύψους 20 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δημοσιευθεί  στα μέσα του Φεβρουαρίου, όπου και κατά δήλωση του Περιφερειαρχη Ν. Φαρμάκη χθες στην Πρωινή, θα υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός, ένα μείγμα δικαιοσύνης και κατά το δυνατόν μεγαλύτερης κατανομής των πόρων της Περιφέρειας.

Τέλος, στην τηλεδιάσκεψη η Ομοσπονδία κατέστησε σαφές ότι  ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν κλιμακωτές αντιδράσεις από τους συλλόγους και η Ομοσπονδία θα είναι εκεί για να στηρίξει κοινές δράσεις και ενέργειες σε συνεργασία με άλλους φορείς τοπικά σε κάθε νομό, τονίζοντας ότι «Την κρίση αυτή πρέπει να την ξεπεράσουμε ενωμένοι»..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος