FOLLOW US: facebook twitter

Τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ υπό του προέδρου Γ. Λυμπέρη: «Να αποκτήσουν ρόλο οι Δήμοι στην οργάνωση και λειτουργία των δομών υγείας»

Ημερομηνία: 21-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Μέσω τηλεδιάσκεψης υπό του προέδρου της, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή Υγείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου αναφορικά με τη λειτουργία και οργάνωση των δομών  Πρωτοβάθμιας Υγείας και το σημαντικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, στη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών.

Η πρόταση στην οποία συμφώνησαν τα μέλη της επιτροπής είναι, η Κυβέρνηση να εναρμονιστεί πλήρως με τους τέσσερις –του 2003, 2006, 2010 και 2020- υφιστάμενους νόμους και οι Δήμοι να αποκτήσουν ενεργό ρόλο τόσο στην οργάνωση όσο και στη λήψη αποφάσεων  των δομών υγείας που λειτουργούν στην περιοχή τους.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Λυμπέρης : «Καταλήγουμε στο κείμενο εισήγησης το οποίο έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη όπου όλες οι Πρωτοβάθμιες δομές υγείας έχουν περάσει εδώ και χρόνια στους Δήμους. Εξάλλου από το 2010 με τον «Καλλικράτη», έχει προβλεφθεί αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα μας μεταφέρει τις αρμοδιότητες.  Υπήρξε μια προσέγγιση με τον Πρωθυπουργό αλλά δυστυχώς η πανδημία μας πρόλαβε με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση που θα άλλαζε τον χάρτη».

«Αποφασίστηκε» , συνέχισε ο κ. Λυμπέρης : «να επαναπροσεγγίσουμε το όλο θέμα, βασιζόμενοι στην υπάρχουσα νομοθεσία η οποία εμπλουτίστηκε με τον τελευταίο νόμο του Υπ. Υγείας, το 2020, προκειμένου να εξετάσουμε την πιθανότητα, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο να μας μεταφέρουν κάποιες αρμοδιότητες.

Στην εισήγησή μου αναφέρονται οι τέσσερις ισχύοντες νόμοι και αυτό που λέμε εμείς είναι πως στο όργανο του Υπ. Υγείας αρμόδιο για το σχεδιασμό των δομών πρωτοβάθμιας υγείας θα πρέπει να συμμετέχουν και να έχουν λόγο οι Δήμοι. Επίσης προτείνουμε οι Δήμοι, μέσω των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων να συμμετέχουν και στα συμβούλια των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας που λειτουργούν στην περιοχή της».

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό του προέδρου Γιάννη Λυμπέρη, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ταγκαλέγκας   Δήμαρχος Λειβαδιάς και τα μέλη , Χρήστος Γώγος ΔΣ Βύρωνα, Δημήτρης Μαυρομμάτης ΔΣ Δέλτα, Βασίλης Μαυρίδης Δήμαρχος Ορεστιάδας, Γιάννης Φωστηρόπουλος Δήμαρχος Παλ. Φαλήρου, Κώστας Αλεξανδρόπουλος Κώστας Δήμαρχος Ζαχάρως. Οοι Γιώργος Καραντινός ΔΣ Ηρακλείου, Γιάννης Συκιώτης Δήμαρχος Καμμένων Βούρλων, Νίκος ΛιβαδάραςΔήμαρχος Σύρου, Βασίλης Ανδρεάδης    ΔΣ Κορδελιού-Ευόσμου, Μίλτος Τσιρώνης ΔΣ Λαμίας, Ιωάννης Σταθόπουλος ΔΣ Αγ. Παρασκευής, Αθανάσιος Παπανδρέου ΔΣ Ορεστιάδας,  Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος ΔΣ Έδεσσας, Γιάννης Λέτζας Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, Γιώργος Μουταφίδης ΔΣ Νίκαιας Ρέντη, Χρήστος Πρεκετές ΔΣ Αγ. Δημητρίου, Σπύρος Γουγούσης ΔΣ Πυλαίας-Χορτιάτη. Επίσης οι Σπύρος Πουλής ΔΣ Κερκυραίων, Ανδρέας  Νικολάου ΔΣ Πατρέων, Κλεάνθης Μανδαλιανός Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Ελευθερία Παπουτσιδάκη Ελευθερία Δ.Σ. Κορυδαλλού,  Κώστας Σωτηράκης ΔΣ Ευόσμου Κορδελιού, Κωνσταντίνα  Καράλη ΔΣ Ορχομενού, Κυριάκος  Αμούτζας ΔΣ Ιάσμου, Νικολέτα Μαγαλιού ΔΣ Λίμνης Πλαστήρα, Κατερίνα Ιγνατιάδου Δήμαρχος Σκύδρας, Χρήστος Πασσαλής ΔΣ Πέλλας, Κατερίνα Σολωμού ΔΣ Πατρέων, Πέτρος Γιαννακόπουλος Πέτρος ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας. Και οι  Λευτέρης Θηραίος Εμπειρογνώμονας, Γιώργος Δαφούλας Εμπειρογνώμονας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος