FOLLOW US: facebook twitter

Τηλεδιάσκεψη χθες για το μέλλον του τμήματος με πρωτοβουλία του δήμου Πύργου: Κοινός στόχος η «διάσωση» της Μουσειολογίας

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Η αποτροπή της κατάργησης του τμήματος Μουσειολογίας που εδρεύει στον Πύργο και η ενίσχυση για την απρόσκοπτη λειτουργία του ήταν ο κοινός στόχος στον οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη  χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πύργου και του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, ενόψει της αξιολόγησης που ολοκληρώνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της διευρυμένης αυτής συζήτησης, το τμήμα έχει μοναδικό πανελλαδικά γνωστικό αντικείμενο και μπορεί να αποτελέσει ίδρυμα παραγωγής σύγχρονου και ποιοτικού περιεχομένου σπουδών, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τοπικού πολιτισμικού αποθέματος και της οικονομίας, αρκεί να στελεχωθεί με εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό.

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε ότι η χθεσινή δήλωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για ανακατανομή των εισακτέων στα περιφερειακά τμήματα αφήνει μια «χαραμάδα»  ελπίδας, ωστόσο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι η πολιτεία δεν έχει καν κάνει τις ελάχιστες ενέργειες ενίσυσης του τμήματος, όπως η έγκριση μετατάξεων ειδικού διδακτικου προσωπικού, και κάλεσε όλους τους θεσμικούς φορείς να συμβάλουν στο να αλλαξει αυτή η κατάσταση και η Μουσειολογία να μπει σε τροχιά απρόσκοπτης λειτουργίας και να τερματιστεί η ταλαιπωρία των φοιτητών.

Σπουδαστές και γονείς σπουδαστών παρέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα, τονίζοντας ότι στο περασμένο εξάμηνο διδάχτηκαν μόλις 13 από τα 34 μαθήματα, ενώ αρκετοί τελειόφοιτοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να κάνουν πρακτική εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών. Κριτική ασκήθηκε τόσο προς το υπουργείο Παιδείας για την παρατεταμένη αδιαφορία του όσο και προς το Πανεπιστήμιο Πατρών για το ότι έχει εισηγηθεί την  κατάργηση του τμήματος και δεν έχει μεριμνήσει για την ομαλή φοίτηση των σπουδαστών.

Από την πολιτική ηγεσία της Ηλείας τοποθέτηση έκανε η Δ.  Αυγερινοπούλου ενώ οι άλλοι βουλευτές είχαν εκπρόσωπό τους στη συζήτηση που μετέφερε την θέση τους, συμμετείχαν ακόμα ο πρώην υπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης και ο πρ. βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας. Από την πλευρά λοιπόν των Ηλείων βουλευτών,   τονίστηκε ότι στηρίζουν τη λειτουργία του τμήματος και ότι θα εξαντλήσουν όλα τα θεσμικά εργαλεία για να αποτραπεί η κατάργησή του, ενώ και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς, αλλά και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, επισήμαναν πως θα συμβάλουν στη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Μουσειολογίας. Τόνισαν επίσης ότι το θέμα της Μουσειολογίας θα πρέπει να πάρει πανελλήνια διάσταση, ενώ αρκετοί εκ των συμμετεχόντων στην συζήτηση πρότειναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η συζήτηση έως την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ συνεχιζόνταν με διάφορες τοποθετήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος