FOLLOW US: facebook twitter

Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 10 Μάη – Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες – Eκκλήσεις να λήξει τώρα η χρονιά

Ημερομηνία: 13-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Ακόμα και για το σενάριο να µην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία προετοιµάζονται κυβέρνηση, εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς, καθώς το ενδεχόµενο να µη δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς είναι ορατό. Αυτήν τη στιγµή το µόνο σίγουρο είναι ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν µέχρι τις 10 Μαΐου, όπως επίσης ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν, έστω και µε µικρή καθυστέρηση. Τις τελευταίες µέρες, άλλωστε, πυκνώνουν οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι προτείνουν να µην ανοίξουν τα σχολεία και να ληφθεί µέριµνα µόνο για τους µαθητές της Γ’ Λυκείου. Στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας άπαντες συµφωνούν ότι, ακόµη κι αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα ζητήµατα που θα προκύψουν είναι διαχειρίσιµα, υπογραµµίζουν ωστόσο ότι το πλέον σηµαντικό πρόβληµα θα είναι η αντιµετώπιση της οικονοµικής διάστασης µιας τέτοιας απόφασης (εργασία γονέων, µέτραοικονοµικής στήριξης από την κυβέρνηση κ.λπ).

Σκέψεις για δύο βάρδιες

Το υπουργείο Παιδείας ήδη προχώρησε στην περικοπή της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλαδικές και µάλιστα σε σηµαντικόβαθµό, καθώς τα µαθήµατασταµάτησαν την πρώτη εβδοµάδα του Μαρτίου. Συνεπώς το µόνο βασικό ζήτηµα που αποµένει, όσον αφορά τα διαδικαστικά, είναι η ανακοίνωση της ηµεροµηνίας των εξετάσεων και ο αριθµός των εισακτέων. Υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν τα σχολεία και να γίνουν µαθήµατα µόνο για τη Γ’ Λυκείου, αφού πρώτα ληφθούν µέτρα για να λειτουργούν σε διαφορετικές ζώνες –πρωινά και απογευµατινάτµήµατα– ώστε να µην υπάρξει συγχρωτισµός.

Το υπουργείο δεν θέλει σε καµία περίπτωση Πανελλαδικές τον Σεπτέµβριο και όλες οι αρµόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς, υπολογίζοντας ότι φέτος µπορεί να απαιτηθεί µεγαλύτερος αριθµός εξεταστικών κέντρων προκειµένου να µειωθεί ο αριθµός των παιδιών ανά αίθουσα. Σύµφωνα µε το σενάριο αυτό, θα χρειαστούν περισσότεροι επιτηρητές, βαθµολογητές και γενικά µεγαλύτεροςαριθµός εκπαιδευτικών οι οποίοι θα κληθούν να εµπλακούν στη διαδικασία. Υψηλόβαθµο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Εχουµε λύσεις για όλα τα σενάρια. Στόχος είναι να γίνουν οι εξετάσεις κοντά στις καθιερωµένες ηµεροµηνίες, εκτός εάν οι ειδικοί αποφασίσουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Τα σηµάδια µέχριστιγµής είναι θετικά. Ακόµη και το ζήτηµα του συγχρωτισµού των παιδιών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων µπορούµε να το αντιµετωπίσουµε αποτελεσµατικά. Προχωράµεβήµαβήµα, βάσει των λεγοµένων των ειδικών. Σήµερα, πάντως, βαδίζουµε µε την πεποίθηση ότι οι εξετάσεις θα γίνουν σε κοντινή ηµεροµηνία µε την περσινή».

Οπωςεπισηµαίνουν εκπαιδευτικοί της δηµόσιας εκπαίδευσης, ακόµη κι αν δεν ξεκινήσουν τα µαθήµατα για τη Γ’ Λυκείου δεν θα υπάρχει πρόβληµα, εφόσον έχει µειωθεί η εξεταστέα ύλη. Τονίζουν µάλιστα πως «κάθε χρόνο µετά το Πάσχα οι αίθουσες αδειάζουν. Ολοι “κρατάνε” απουσίες προκειµένου να µην ξαναπάνε σχολείο, αφιερώνοντας όλο τον χρόνο τους στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα». Στο ερώτηµα πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, κανείς από την κυβέρνηση δεν µπορεί να δώσει απάντηση. Από την άλλη πλευρά, πυκνώνουν οι φωνές των επιστηµόνων οι οποίοι προτείνουν να λήξει η σχολική χρονιά. Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LondonSchool of Economics, τόνισε ότι «προσωπικά, θα ήµουν πολύ διστακτικός για το άνοιγµα των σχολείων». Να ολοκληρωθεί τώρα η σχολική χρονιά πρότεινε και ο παθολόγος-λοιµωξιολόγος και µέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς, υπογραµµίζοντας ότι «ίσως πρέπει να ληφθεί µέριµνα µόνο για τη Γ’ Λυκείου», καθώς, όπως υποστήριξε, «τα παιδιά δεν έχουν αντισώµατα, δεν έχουν προσβληθεί. Πώς λοιπόν θα βρεθούν οι µαθητές σε µια αίθουσα 30 ατόµων; Tα νέα για τα κρούσµατακορονοϊού στην Ελλάδα είναι ευχάριστα, αλλά αν ξεφύγουµε θα φτάσουµε σε σηµεία άλλων χωρών».

Κλειστά μέχρι τις 10 Μαϊου σχολεία και πανεπιστήμια

Ως τις 10 Μαΐου παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών δομών της χώρας με Κοινή Υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις διακοπές του Πάσχα θα αποφασιστεί εάν τελικά θα ανοίξουν ξανά φέτος τα σχολεία της χώρας ή όχι, οπότε και θα πάμε κατευθείαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος