FOLLOW US: facebook twitter

Τι συμφέρει τελικά – Αφήνουμε τα καλοριφέρ ανοιχτά όλη μέρα ή όχι;

Ημερομηνία: 02-11-2021 | Συντάκτης:

Ένα βασικό ερώτημα που «καίει» όλους τους καταναλωτές είναι αν είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή όλη τη μέρα ή να την ανοιγοκλείνουμε;


Ο χειμώνας δείχνει δύσκολος και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα τι συμφέρει για θέρμανση. Το φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί και η τιμή του έχει διπλασιαστεί, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινάει πάνω από το 1 ευρώ, περίπου στο 1,2 ευρώ το λίτρο και το ρεύμα σημειώνει συνεχείς ανατιμήσεις.

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ένα πακέτο 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να καλύψει την απίστευτη ακρίβεια.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να προστατευτούν.

Βασικό ζήτημα είναι η σωστή χρήση του καλοριφέρ. Είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην αδειάσουν τα πορτοφόλια. Τώρα φέτος θα είναι ένας είδος περίπου… πολυτελείας, αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να ζεσταθούν σπίτια και διαμερίσματα.

Η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί τουλάχιστον για πέντε μήνες τον χρόνο ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, όποιες λύσεις μπορούν να το μειώσουν είναι σημαντικές για κάθε νοικοκυριό.

 

Ένα βασικό ερώτημα που «καίει» όλους τους καταναλωτές είναι αν είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή όλη τη μέρα ή να την ανοιγοκλείνουμε;

Αν το πρωί φύγετε για τη δουλειά σας και τα παιδιά για το σχολείο ή το βράδυ ξαπλώσετε, γιατί να χρεώνεστε για ενέργεια την οποία δε χρειάζεστε; Ακόμα και αν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη χώρου κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ο λέβητας συνεχίζει να λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια την οποία μπορείτε να αποφύγετε.

Προτιμήστε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίσετε να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάτε.
Βάλτε τον θερμοστάτη μεταξύ 20 °C και αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του, όποτε ανοίξετε τη θέρμανση.

Αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή για όλο το 24ωρο, θα δείτε ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο καύσιμο. Επιπλέον, εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι να έχετε την κατάλληλη μόνωση.

Στην περίπτωση που το σπίτι κατοικείται όλη μέρα τότε τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Αν έχουμε κλιματισμό για θέρμανση είναι απλό, το ανάβουμε μόλις ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού αφού ο χρόνος αντίδρασης του είναι πολύ μικρός προμηθεύοντας συνεχή ροή ζεστού αέρα.

Αν έχουμε κλασσικά καλοριφέρ με πετρέλαιο ή αέριο το καλύτερο είναι να διατηρείτε την θερμοκρασία του σπιτιού σε ένα χαμηλότερο επίπεδο της τάξεως 18-19 βαθμών Κελσίου τις ώρες που λείπετε. Τις ώρες που είστε μέσα στο σπίτι να την ανεβάζετε στο σημείο που θέλετε και νιώθετε άνετα.

ieidieseis,gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος