FOLLOW US: facebook twitter

Τι προκαλεί η ζάχαρη στο δέρμα μας;

Ημερομηνία: 25-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Μπορεί η ζάχαρη να φαίνεται αβλαβής και να την έχουμε συνδέσει μόνο με την αύξηση βάρους ή την τερηδόνα, όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο φανταζόμαστε. Δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή μας, την ενέργεια, την πείνα, την υγεία της καρδιάς και το λίπος στο σώμα μας, αλλά μπορεί να είναι και ο λόγος πίσω από διάφορα δερματικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η γήρανση του δέρματος.

Πώς η ζάχαρη προκαλεί ρυτίδες

Είναι δύσκολο να συνδέσουμε τη ζάχαρη που τρώμε με τις ρυτίδες, καθώς δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό συμβαίνει. Η διαδικασία κατά την οποία η ζάχαρη γερνάει το δέρμα μας ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Εκτός όμως από τη γήρανση του δέρματος, η γλυκοζυλίωση οδηγεί και σε άλλα προβλήματα στο σώμα, όπως υπερινσουλιναιμία, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Πότε όμως παρατηρείται το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης; Όταν τρώμε υδατάνθρακα, οποιοδήποτε υδατάνθρακα, το σώμα μας τον διασπά σε μικρότερα σάκχαρα όπως γλυκόζη, γαλακτόζη ή φρουκτόζη για καύσιμο. Όταν το σώμα ανιχνεύσει γλυκόζη (δηλαδή ζάχαρη) στο αίμα, στέλνει μήνυμα στο πάγκρεας να απελευθερώσει την ορμόνη ινσουλίνη. Πολύ μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης προκαλεί μια αρνητική αντίδραση με τις πρωτεΐνες, οι οποίες παράγουν τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης ή AGEs (βλαβερές χημικές ουσίες, που οφείλονται στην υπερβολική συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα μας) μέσω της διαδικασίας γλυκοζυλίωσης, τα οποία γερνούν το δέρμα μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα AGEs καταστρέφουν το κολλαγόνο (υπεύθυνο για τη σταθερότητα του δέρματός μας) και την ελαστίνη (που επιτρέπει στο δέρμα μας να έχει ελαστικότητα). Όσο περισσότερα AGEs κυκλοφορούν στο αίμα μας, τόσο λιγότερο νεανικό φαίνεται το δέρμα μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι καθώς γερνάμε, η ποσότητα των AGEs αυξάνει, οδηγώντας το δέρμα μας σε γήρανση και χαλάρωση.

Επιπλέον, η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και αυξάνει τη φλεγμονή – και τα δύο προκαλούν αντίστοιχες ορμονικές διαταραχές που παρεμποδίζουν τη λάμψη στο δέρμα μας.

Μπορεί ν’ αντιστραφεί η διαδικασία;

Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ γλυκοζυλίωσης, κορτιζόλης και φλεγμονής, είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου μας. Όσο πιο υψηλό είναι το σάκχαρό μας, τόσο περισσότερο αυξάνει η γλυκοζυλίωση, η κορτιζόλη και η φλεγμονή. Εάν θέλουμε, επομένως, να βελτιώσουμε και να προστατέψουμε το δέρμα μας, το πρώτο βήμα είναι να μειώσουμε τα επίπεδα του σακχάρου μας μέσα από μια σωστή διατροφή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος