FOLLOW US: facebook twitter

Τι είπε για την Συμφωνία με τη Γαλλία ο Ηλείος Βουλευτής που ήταν ο μοναδικός ομιλητής από πλευράς Νέας Δημοκρατίας!

Ημερομηνία: 07-10-2021 | Συντάκτης:

Μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα σε στέρεα θεμέλια μιας δυνατής φιλίας


«Μία ακόμα κρίσιμη και καθοριστική απόφαση καλούμαστε να λάβουμε σήμερα. Και να αναμετρηθούμε με την ιστορία.
Για να ενδυναμώσουμε μία φιλία που στηρίζεται σε γερά θεμέλια.
Σε κοινές αρχές , αξίες και ιδεώδη.
Στην βαθιά πίστη, στην ελευθερία και στην δημοκρατία.
Αυτά τα κοινά και ισχυρά θεμέλια που ανατρέχουν στην Ελληνική Επανάσταση οδήγησαν Ελλάδα και Γαλλία σε κοινή στράτευση σε δύο παγκόσμιους πολέμους, σε κοινή ευρωπαϊκή πορεία, σε κοινή πορεία στην Ατλαντική Συμμαχία….»

Με το ανωτέρω ισχυρό εθνικό μήνυμα ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση εταιρικής σχέσης συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια των δύο κρατών.
Ο κ. Νικολακόπουλος, που ήταν και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ από πλευράς ΝΔ, τόνισε ακόμα ότι, «η συμφωνία αυτή ενισχύει τον διεθνή ρόλο της χώρας μας, ενισχύει την γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή , στα Βαλκάνια αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική. Ενισχύει το ρόλο της ως αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου προσανατολισμένου στις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Σε σχέση με την ουσιαστική ενίσχυση στους αμυντικούς προσανατολισμούς της χώρας ο Ηλείος βουλευτής ανέφερε : «Οι ένοπλες δυνάμεις και το πολεμικό μας ναυτικό μετά από πολλά χρόνια δυναμώνουν ακόμα περισσότερο και εκσυγχρονίζονται μέσω της απόκτησης τριών υπερσύγχρονων φρεγατών με τη δυνατότητα απόκτησης ακόμα μίας.
Και αυτό έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης 24 υπερσύγχρονων αεροσκαφών 4ης γενιάς αλλά και της αναβάθμισης των υφιστάμενων αεροσκαφών».

Ακολούθως ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που εξασφαλίζουν ειρήνη στην περιοχή και στοχεύουν σε καλή γειτονία επισημαίνοντας : «Για πρώτη φορά η συμφωνία αυτή καλύπτει με σαφή τρόπο οποιαδήποτε απειλή ακόμα και από χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν και δεν υπήρξε αυτονόητο.
Και πρέπει να σημειώσουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η χώρα μας υπογράφει μια τέτοια ρήτρα.
Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά, μετά τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπογράφει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
Έτσι στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Επιδιώκουμε την ειρήνη, την σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Είμαστε όμως σε θέση να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας απέναντι σε κάθε απειλή. Γιατί έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και ισχυρές συμμαχίες.
Με τη συμφωνία αυτή λοιπόν ανοίγει ο δρόμος , ανοίγει η συζήτηση για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και μέσω αυτής για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και σε αυτή την πρόκληση η χώρα μας και η Γαλλία και οι δύο ηγέτες πρωταγωνιστούν και πρωτοπορούν .
Σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία , σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση.
Σε αυτήν την αναμέτρηση με την ευθύνη κάποιοι πρωταγωνιστούν και πρωτοπορούν και κάποιοι μένουν προσκολλημένοι σε ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος αναζητώντας άλλες λύσεις που έχουν αποτύχει.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Κάποιοι άλλοι αποδεικνύονται για ακόμα μία φορά κατώτεροι των περιστάσεων λέγοντας σε όλα ‘όχι’, ακόμα και σε αυτά που ενισχύουν στρατηγικά παραδοσιακές συμμαχίες της χώρας μας προσπαθώντας να ερμηνεύσουν στενά μια διεθνή συνθήκη σαν να ερμηνεύουν μια οποιαδήποτε σύμβαση του αστικού δικαίου, παραγνωρίζοντας ηθελημένα ότι μια τέτοια συμφωνία δεν έχει μόνο πρακτική και ουσιαστική αξία αλλά και τεράστια συμβολική σημασία με ηχηρά μηνύματα. Παραγνωρίζοντας ότι μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ δύο φίλων και συμμάχων δεν προκύπτει κυρίως από την υποχρεωτικότητα ενός νομικού κειμένου αλλά από την οικοδόμηση ισχυρών δεσμών φιλίας , εμπιστοσύνης, κοινών αξιών και ιδεών αλλά και κοινών συμφερόντων .

Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία είναι μια κορυφαία στιγμή για τη χώρα μας, ιστορική θα έλεγα. Προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, με αναβαθμισμένο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Με σκοπό πάντα την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Με σκοπό μια Ευρώπη πιο δυνατή , πιο αποτελεσματική , πιο αυτόνομη, πιο ενωμένη» .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος