FOLLOW US: facebook twitter

Τι δουλειά έχουν 50.000 υπολογιστές στην έρημο;

Ημερομηνία: 22-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Πέρυσι το Καζακστάν έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, εν μέρει χάρη σε ένα τεράστιο «ορυχείο» που αποτελείται από 50.000 υπολογιστές στην έρημο κοντά στη βόρεια πόλη Εκιμπαστούζ.

Νέοι άνδρες εργάζονταν για 12 ώρες την ημέρα επί 15 ημέρες στη σειρά χωρίς να εγκαταλείψουν την περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το «ορυχείο» θα λειτουργείο όλο το εικοσιτετράωρο.

Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα έχει ασκήσει σοβαρότατη πίεση στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. 

Πριν από λίγο καιρό οι τιμές των καυσίμων στη χώρα εκτινάχθηκαν σε πρωτόγνωρα ύψη, γεγονός που πυροδότησε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αιματηρή καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας. Για πέντε ημέρες τα κρυπτονομίσματα του Καζακστάν δεν μπορούσαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, προκαλώντας επιβράδυνση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο. 

Το Καζακστάν κάλυπτε πέρυσι το 18% της παγκόσμιας παραγωγής Bitcoin, του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο. Σύμφωνα με το Cambridge Center for Alternative Financing, περισσότερα κρυπτονομίσματα από το Καζακστάν εξορύσσονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε αυτό το βίντεο του BBC τι συμβαίνει μέσα στο τεράστιο ορυχείο της χώρας:

https://www.bbc.com/reel/video/p0bkh6bq/inside-kazakhstan-s-giant-crypto-mine

naftemporiki.gr 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος