FOLLOW US: facebook twitter

Τι δήλωσαν στο Zizanio News οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ

Ημερομηνία: 10-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Τhomas Hailer (Πρόεδρος Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής): Μου αρέσει πάρα πολύ και είμαι αρκετά ενθουσιασμένος με όλες τις δραστηριότητες που συμβαίνουν εδώ, τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι νέοι, τα εργαστήρια, τα σεμινάρια αλλά και με την camera zizanio. Πραγματικά, είμαι εντυπωσιασμένος.

Volodymyr Diagilev (Μέλος Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής): Eίναι η πρώτη μου φορά που έρχομαι στον Πύργο και στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Είναι πολύ εντυπωσιακό και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Μου αρέσουν πραγματικά οι ταινίες που είναι στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Είναι πολύ σκληρή δουλειά να αποφασίσεις, από όλες τις ταινίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ υψηλού επιπέδου και είναι πάρα πολύ καλό!

Daniel Lundquist (Μέλος Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής): Πιστεύω ότι είναι ένα ωραίο φεστιβάλ και το να έρθω εδώ στην Ελλάδα και να γνωρίσω πολλούς καλούς ανθρώπους, καθώς και να δω πολλές ταινίες από όλο τον κόσμο, είναι μια πολύ ωραία εμπειρία!

Ιφιγένεια Καλαντζή: Καταπληκτικό! Πραγματικά, είναι πηγή ενέργειας για πάρα πολλά και για τον τόπο εδώ και για εσάς όλους. Αλλά κυρίως, το ότι νέοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το σινεμά. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης-τιμώμενο πρόσωπο): Αυτό το φεστιβάλ το υποστήριξα από την πρώτη στιγμή, γιατί ξέρω πως ό, τι γίνεται στην Ελλάδα σημαντικό, γίνεται από πρωτοβουλίες από απλούς πολίτες. Ποτέ δεν έγινε κάτι σοβαρό από πρωτοβουλίες των πολιτικών ή άλλων εξουσιών μόνο άνθρωποι που έχουν ένα μεράκι, ένα πείσμα, μια μανία και ξεκινάνε από το τίποτα. Αυτούς τους ανθρώπους εμείς οι κινηματογραφιστές τους εκτιμούμε πάρα πολύ. Όλα τα άλλα, πια,  έχουν ξεφτιλιστεί, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρήκμασε, το φεστιβάλ της Δράμας έμεινε στο περιθώριο κλπ. Πάψαμε να πηγαίνουμε και ξαφνικά βγαίνει ο Δημήτρης Σπύρου και δημιουργεί στον Πύργο ένα πρωτότυπο, παγκοσμίως, φεστιβάλ με ταινίες για παιδιά. Εκεί τον υποστηρίξαμε όλοι οι φίλοι από την πρώτη στιγμή. Όταν ήρθα για πρώτη φορά ήταν πολύ φτωχικές  οι συνθήκες. Καμία σχέση με την πολυτέλεια που έχουμε τώρα. Είχα έρθει ξανά άλλες δύο φορές που με παρακάλεσε, γιατί ήθελε να μας δείξει ένα πολιτικό παράγοντα για να βοηθήσει λίγο κι εγώ τον ήξερα και με κάλεσε στο φεστιβάλ για να κάνω την επίθεση και το πέτυχα. Τώρα πια είναι η τρίτη φορά που με κάλεσε ο Δημήτρης. Βασικά αυτοπροσκαλέστηκα για να κάνω σεμινάρια, όπου είναι μέρος ενός συγκεκριμένου προγράμματος μίας δικιάς μου πατέντας που προκύπτει από το βιβλίο «η αλχημεία του σινεμά», που προτείνει μια νέα μέθοδο διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα.

Reinhold T. Schoffel (Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής Kids & Docs):: Πρώτη φορά ήρθα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας πριν από 17 χρόνια και από όσα έχω πάει μέχρι στιγμής, το δικό σας είναι αυτό που θα ήθελα να ξαναπάω και γι’ αυτό  ήρθα πάλι με μεγάλη χαρά. Αυτό που προσδοκώ από το Φεστιβάλ, είναι να γνωρίσω ενδιαφέρουσες παρουσίες και να δω καλές ταινίες. Επίσης θα ήθελα να συνεργαστώ με μία ομάδα κριτών, με διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες, διότι έτσι μαθαίνεις. Είμαι ένας άνθρωπος που αναζητώ καινούριες εμπειρίες και έχω μάθει αρκετά αυτή την εβδομάδα του φεστιβάλ.

Δήμητρα Χατούπη (ηθοποιός): Θα είμαι κοντά σας, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το Φεστιβάλ. Ο Δημήτρης είναι πολύ φίλος μου έτσι κι αλλιώς, αλλά θεωρώ ότι και το ίδιο το φεστιβάλ έχει πάρει μία έκταση που είναι πάρα πολύ ουσιαστική και για την Ολυμπία και τον Πύργο, αλλά και για τον κινηματογράφο γενικότερα. Οπότε θα είμαι εδώ ανά πάσα στιγμή, όποτε με χρειαστεί το Φεστιβάλ.

Jannik Hastrup (δημιουργός animation): Νιώθω πολύ υπερήφανος και χαίρομαι που αυτό το σποτάκι (που έχω φτιάξει) έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Το αγαπώ το Φεστιβάλ και είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι εδώ. Η πρώτη πρέπει να ήταν πριν καν γεννηθείτε εσείς!

Aisha Sultanbekova (σκηνοθέτης): Είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε αυτή η πρόσκληση και είχα την ευκαιρία να συμμετέχω για 6η φορά στο φεστιβάλ, όπου από όσο βλέπω είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Χαίρομαι που μπορώ να είμαι εδώ και μοιράζομαι την ιστορία της χώρας μου.

Nursen Çetin Köreken (σκηνοθέτης): Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο σύζυγός μου και εγώ συμμετέχουμε στο υπέροχο Φεστιβάλ σας καθώς είχαμε ξαναέρθει πριν από 3 χρόνια με μια άλλη ταινία μας. Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία για εμάς αλλά και για τα παιδιά καθώς είναι ένας τρόπος να τα «αγγίξουμε» μέσα από τις ταινίες που δημιουργούμε. Για τον λόγο αυτό είστε πολύ τυχεροί που ζείτε σε αυτή την περιοχή και έχετε το Φεστιβάλ αφού σας δίνετε η ευκαιρία να παρακολουθείτε όλες αυτές τις δημιουργίες αλλά και να συμμετέχετε είτε με δικές σας ταινίες είτε στα τόσα εργαστήρια που διοργανώνει το Φεστιβάλ.

Ekaterina Finevich (ηθοποιός): Φυσικά και θα ήθελα να ξανασυμμετάσχω. Είναι η πρώτη μου φορά που συμμετέχω σε αυτό το φεστιβάλ και μου αρέσουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Στο φεστιβάλ, πάντα, χειροκροτώ όλες τις ταινίες και ελπίζω να συμμετάσχω τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα παρόμοια.

Ivan Pokorny (σκηνοθέτης): Είναι τέλειο, έχετε πολύ καλή εικονική και ηχητική παρουσίαση. Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική και περνάω καλά, μόνο που είναι λίγο κουραστικό για εμένα επειδή οι Έλληνες μιλάνε πολύ κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Όταν, όμως, ξεκινάει η ταινία όλοι σταματάνε.

Φλώρα Σπύρου (σκηνοθέτης): Περνάω πάρα πολύ ωραία εδώ, μου αρέσει που βλέπω τους δρόμους, τις πλατείες, τα σινεμά γεμάτα ζιζάνια. Σκέφτομαι πόσο ωραίο θα ήταν να είχα την ευκαιρία να είχα γίνει κι εγώ ζιζάνιο όταν ήμουν μικρή, ωστόσο εκμεταλλεύομαι την τωρινή ευκαιρία και γίνομαι τώρα ένα ζιζάνιο.

Rosa Russo (σκηνοθέτης): Είναι πολύ ωραία οργανωμένο και είναι η πρώτη μου ταινία που φτιάχνω για νεότερες ηλικίες. Με έχει ενθουσιάσει η ζεστασιά και αυτή η μοναδικά οικεία ατμόσφαιρα όλες αυτές τις ημέρες που βρίσκομαι εδώ.

Μαριλένα Καββαδά (συγγραφέας): Είναι κάτι πάρα πολύ συγκινητικό. Είχα ακούσει πάρα πολλά. Πάρα πολλές εμπειρίες και εντυπώσεις από αυτό το υπέροχο Φεστιβάλ, αλλά δεν περίμενα ότι και στην τελετή έναρξης  και στις δράσεις και σε όλα αυτό που βλέπω να εκτυλίσσονται στην πόλη, ότι θα ερχόντουσαν δάκρυα στα μάτια, δάκρυα συγκίνησης. Και αυτά τα δάκρυα έρχονται όταν νιώθεις ότι υπάρχει τέτοιος παλμός, τέτοια αγάπη, τέτοιο πάθος και πόθος για να δημιουργήσουν τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέοι με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, πόσο μάλλον της τέχνης του κινηματογράφου. Είναι συγκινητικό. Νιώθεις ότι υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γεμάτο δημιουργία, ανθρώπους σκεπτόμενους, ανθρώπους με κριτική σκέψη ουσιαστική. Με ανθρώπους που θα δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος