FOLLOW US: facebook twitter

«Θύμα» της κακοκαιρίας ο δήμος Ζαχάρως – Πλημμύρισαν σπίτια στον Κακόβατο, κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο

Ημερομηνία: 25-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Αυτοψία από τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β.Γιαννόπουλο, και τον δήμαρχο Κ. Αλεξανδρόπουλο

Αντιμέτωπος με πλημμυρικά φαινόμενα για μια ακόμα φορά ο δήμος Ζαχάρως, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής προκάλεσε προβλήματα σε έξι σπίτια στην ΤΚ Κακοβάτου, κινητοποιώντας άμεσα την Πυροσβεστική και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Το πρόβλημα προκλήθηκε εξαιτίας των συσσωρευμένων υδάτων του ποταμιού στο γεφύρι του ΟΣΕ, τα οποία «μπήκαν» στις αυλές και στα υπόγεια των σπιτιών, ενώ παράλληλα «σκέπασαν» δρόμους και χωράφια στο χωριό.

Όπως ανέφερε ο προγνώστης καιρού, Θοδωρής Κονδύλης, τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο Κακόβατο το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου, έδειξαν αύξηση της ευπάθειας σε συνήθεις βροχοπτώσεις (50mm), υποδηλώνοντας κορεσμό.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων είναι αυτή που επιφέρει την πλημμύρα για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω και στην προκειμένη περίπτωση καταγράφηκαν τρία κύματα βροχοπτώσεων με μεγάλες ραγδαιότητες που έφτασαν τα 140 χιλιοστά την ώρα», τόνισε.

Ο Κώστας Δούκας, κάτοικος Κακοβάτου, τόνισε ότι η κακοκαιρία ήταν πολύωρη, καθώς ξεκίνησε από τις 8 το βράδυ ως τα ξημερώματα, προκαλώντας, διακοπή ρεύματος για έξι ώρες περίπου και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

««Ξεχείλισε το ποτάμι στην “μπασκουρίκα” περίπου 100 μέτρα μετά το τέλος του δρόμου που φτάνει μέχρι το ποτάμι από τη βόρεια πλευρά του ποταμιού, πλυμμυρίζοντας χωράφια και σπίτια και κατευθύνθηκε προς το σταθμό και φράκαρε από κλαδιά το “γεφύρι” που κατασκεύσε ο ΟΣΕ πριν από μερικά χρόνια και που έκλεισε σχεδόν όλα τα γεφύρια που υπήρχα. Πλημμύρισαν τα Αθανασουλαίκα σπίτια και αυλές ανατολικά της σιδηροδρομικής γραμμής και περνώντας το στενό πλέον γεφυράκι, κατευθύνθηκε δυτικά προς το χωριό, με την Πυροσβεστική να αντλεί το νερό από τα υπόγεια – ημιυπόγεια», ανέφερε μεταξύ άλλων», ανέφερε.

ΣΤΟ και αυτοψία στις ζημιές

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, συγκάλεσε έκτακτο Συντονιστικό χθες το πρωί, καθώς το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να συνεχιστεί εντονότερα τις επόμενες ημέρες.

«Το δίκτυο του δήμου σε γενικές γραμμές άντεξε, με εξαίρεση τον Κακόβατο, οπού εκεί το γεφύρι του ΟΣΕ προκαλεί διαρκώς προβλήματα και εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να παρέμβουμε. Συζητήσαμε στο ΣΤΟ την κατάσταση και θεωρούμε ότι πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία με το γεφύρι, για αυτό και ενημερώσαμε και την ΠΕ Ηλείας για να βρεθεί μια λύση. Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες αλλά ούτε και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.  Αποδείχθηκε καθοριστική η παρέμβασή μας στο γεφύρι της Αλυσίβας στο Νιοχώρι. Θα ζητήσουμε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι είχαμε και προβλήματα με κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Θολού-Νέας Φιγαλείας», τόνισε ο κ. Αλεξανδρόπουλος προσθέτοντας ότι ο δήμος ακόμα δεν έχει λάβει οικονομική στήριξη για τις πλημμύρες του 2019.

Ο πρόεδρος της ΤΚ ΣΚλήβα και μέλος της Διασωστικής Ομάδας Φιγαλείας, Χρήστος Μάντεσης, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι καταγράφηκαν προβλήματα κατολισθήσεων στο επαρχιακό δίκτυο από το ύψος της Αρήνης και προς τα πάνω, εκφράζοντας ανησυχία για τις επόμενες ημέρες και εφόσον συνεχιστεί η κακοκαιρία στην ίδια ένταση.

Αυτοψία στο σημείο έκανε χθες το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βας. Γιαννόπουλος, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς και να επιβλέψει την αποκατάσταση των εργασιών από μισθωμένα μηχανήματα.

Όπως ανέφερε, η ΠΕ Ηλείας είναι από την πρώτη στιγμή στην περιοχή μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας  για την παροχή βοήθειας και την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης με μισθωμένα μηχανήματα, προκειμένου να περιοριστούν στο μέγιστο εφικτό περαιτέρω προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος