FOLLOW US: facebook twitter

Θωρακίζεται o αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 27-09-2022 | Συντάκτης:

-Ξεκίνησαν οι καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με στόχο την αντιπυρική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και την απομάκρυνση κινδύνου από ενδεχόμενη πυρκαγιά ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες οι εργασίες καθαρισμού της βλάστησης στην αρχαιολογική ζώνη, στο πλαίσιο της πρώτης από τις δύο εργολαβίες που υλοποιούνται από το πρόγραμμα anti-nero του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Χθες ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, βρέθηκε στον Λόφο Καλόσακα για να επιβλέψει τις εργασίες καθαρισμού, οι οποίες βελτιώνουν την εικόνα της περιοχής από πλευράς αντιπυρικής προστασίας και γενικότερα θωράκισης της Αρχαίας Ολυμπίας από τις πυρκαγιές.

«Έχουμε εντάξει δυο υποέργα, το ένα αφορά καθαρισμό έκτασης 250 στρεμμάτων και αφορά όλη τη ζώνη της Αρχαίας Ολυμπίας και στη ΔΟΑ. Σε αυτές τις εκτάσεις θα απομακρυνθεί η υπόροφη βλάστηση, θα ατομικοποιηθούν τα δέντρα και γενικά θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πολύ ασφαλές έτσι ώστε μια έρπουσα πυρκαγιά που μπορεί να αναπτυχθεί, να γίνει επικόρυφη και μεικτή και να έχει καταστροφικές συνέπειες. Αυτό έχει προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και το άλλο υποέργο 1,5 εκατ. ευρώ. Τα έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα antinero. είναι η πρώτη φορά που κάνουμε έργα σε τόσο μεγάλη έκταση και τόσο μεγάλο βαθμό. Σε αυτό σημείο είχαμε ξανακάνει το 2004 και πιστεύουμε ότι η νέα αντιπυρική περίοδος θα μας βρει ενισχυμένους και θωρακισμένους», τόνισε ο κ. Λάττας προσθέτοντας ότι δημιουργείται ένα «μωσαϊκό» που αυξάνει τις πιθανότητες αποτροπής δασικής πυρκαγιάς.

Δωρεάν καυσόξυλα για τους ορεσίβιους

Παράλληλα, ο δασάρχης Πύργου αναφέρθηκε στα καυσόξυλα και στην υψηλή τιμή στην ενέργεια, τονίζοντας ότι παραχωρούνται δωρεάν τα υπολείμματα υλοτομιών στον ορεσίβιο πληθυσμό.

«Είναι στη διάθεση των πολιτών, να πάρει όποιος θέλει για τις ατομικές του ανάγκες. Το δευτερογενές υλικό που θα μείνει, θα συγκεντρωθεί σε σημείο με κλαδοφάγο και θα αλεστεί. Κι αυτό μπορούν να το πάρουν οι πολίτες. Όλο αυτό εντάσσεται στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την κατάσταση που επικρατεί και να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της χώρας να περάσει αυτή τη δύσκολη κρίση», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη παροχή αφορά αποκλειστικά  κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος