FOLLOW US: facebook twitter

«Θνητοί Θεοί» στην Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Ημερομηνία: 13-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
-Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμβολο του αρχαιοελληνικού πνεύματος, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για την πρώτη αυτή πολυδιάστατη παρουσίαση της Παλατινής Ανθολογίας προς το ευρύ κοινό.

«Θνητοί Θεοί» είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής σύνθεσης που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας (Γυμνάσιο), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Πρόκειται για μία σύνθεση βασισμένη στην Παλατινή Ανθολογία, σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, ενώ η εκδήλωση της 18ης Ιουλίου, θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά στα Ελληνικά/ Αγγλικά και θα είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Η Παλατινή Ανθολογία, αυτή η σπουδαία και πλουσιότατη συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει τουλάχιστον 370 ποιητές και που συντάχθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα από τον Βυζαντινό κληρικό Κωνσταντίνο Κεφαλά, αποτελεί τη βάση αυτής εδώ της μουσικο-θεατρικής παράστασης που συγκεντρώνει μια σειρά εκλεκτών συντελεστών. Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο διατρέχοντας τους αιώνες, ποιήματα – διαμάντια με κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο, ποιήματα λυρικά, αυτοσαρκαστικά, με «ηφαιστειογενές» χιούμορ, μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλάδα, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και τόσων άλλων που καλύπτουν μια περίοδο αιώνων (από τον 7ο π.Χ. μέχρι το 600 μ.Χ.) παρουσιάζονται σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, από τη ΡένηΠιττακή και τον Περικλή Μουστάκη συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου, σε μια παράσταση την ιδέα της οποίας υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου. Παράλληλα, συμμετέχουν οι μουσικοί: Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα/νέι), Βασίλης Παπαβασιλείου (ακουστικό/ηλεκτρικό μπάσο).

Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμβολο του αρχαιοελληνικού πνεύματος, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για την πρώτη αυτή πολυδιάστατη παρουσίαση της Παλατινής Ανθολογίας προς το ευρύ κοινό.

Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η παράσταση αποτελεί ένα ιερό ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων και μια ισχυρή υπενθύμιση για τον καταλυτικό καιδιαχρονικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
Απόδοση: Μίνως Βολανάκης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σωκράτης Σινόπουλος
Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα/νέι), Βασίλης
Παπαβασιλείου (ακουστικό/ηλεκτρικό μπάσο)
Ερμηνεία: ΡένηΠιττακή – Περικλής Μουστάκης

Ενδυματολόγος: Θάλεια Ιστικοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων & Τεχνών

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών / Γενικής ΓραμματείαςΑπόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Με την ευγενική υποστήριξη:

  • Σωματείο Φίλοι Μίνου Βολανάκη
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας 
  • Χρήσιμες πληροφορίες:
    Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
    Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
    Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
    Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος