FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση με συνδιοργανωτή τον δήμο Ζαχάρως προς τιμήν των Ντρέδων – Την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής

Ημερομηνία: 12-10-2021 | Συντάκτης:

Παρουσιάζει ο τ. ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος


Προς τιμήν των θρυλικών Ντρέδων, πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, μεγάλη εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, με συνδιοργανωτή τον δήμο Ζαχάρως .

Ο Δήμαρχος, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, έχει προλογίσει το Επετειακό Λεύκωμα: «ΝΤΡΕΔΕΣ: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», το οποίο θα παρουσιάσει στην εκδήλωση ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ακόμα ο Υφ, παιδείας Άγγελος Συρίγος, και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ συντονίζει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Οι θρυλικοί Ντρέδες της Τριφυλίας

Τον 14ο αιώνα περίπου σαράντα οικογένειες κατέβηκαν από την Ήπειρο ο και εγκαταστάθηκαν στους ορεινούς όγκους του Δωρίου και του Αυλώνα προκειμένου να χρησιμεύσουν ως συνοριοφύλακες του Δεσποτάτου έναντι των Φράγκων, που τότε κατείχαν την απέναντι πλευρά της Νέδας, την επαρχία Ολυμπίας, αλλά και να ενισχύσουν τον Βυζαντινό στρατό. Εκεί έφτιαξαν τα χωριά τους, τα Σουλιμοχώρια σε στρατηγικό σημείο. Οι Ντρέδες ήσαν ψηλοί, ρωμαλέοι, ευειδείς και φιλελεύθεροι, πάρα πολύ τολμηροί και ριψοκίνδυνοι, προσόντα που τους καθιστούσαν ανίκητους στην μάχη. Καθώς οι Τούρκοι τους φοβούνταν και δεν πλησίαζαν στα χωριά τους, αυτά είχαν μετατραπεί σε κέντρο αντίστασης. Οι προσφορά των θρυλικών Ντρέδων στην Επανάσταση, αλλά και στα προεπαναστατικά χρόνια, είναι τεράστια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος