FOLLOW US: facebook twitter

Θετικός ο φετινός απολογισμός  για την βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία – «αγκάθι» όμως οι ζημιές από τον καύσωνα

Ημερομηνία: 10-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της παράδοσης του  προϊόντος στην Ηλεία για φέτος- Κλείνουν τα εργοστάσια  ΜΙΝΕΡΒΑ και ΚΥΚΝΟΣ σε Γαστούνη και Σαβάλια
-Παραδόθηκαν από την Ο.Π Αμαλιάδας σχεδόν στο ακέραιο οι προσυμφωνημένες βάσει συμβολαίων ποσότητες
-Η συνέχεια στον ΕΛΓΑ την άλλη εβδομάδα για αποζημιώσεις σε τομάτα και σταφίδα

Με θετικό πρόσημο παρά τις εκτεταμένες ζημιές στο προϊόν που υπήρξαν από τον πολυήμερο καύσωνα του Αυγούστου, ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, καθώς η παράδοση σχεδόν ολοκληρώθηκε και τα δύο εργοστάσια στην Ηλεία κλείνουν. Ειδικότερα χθες έκλεισε το εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ στη Γαστούνη και σήμερα ή το αργότερο ως την Δευτέρα αναμένεται να κλείσει και ο ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια που βρίσκεται εν αναμονή παραλαβής μιας τελευταίας παρτίδας βιομηχανικής τομάτας.

Ο φετινός απολογισμός είναι σε γενικές γραμμές θετικός, καθώς τηρήθηκαν σχεδόν στο ακέραιο τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο εργοστασίων και των τοματοπαραγωγών και απορροφήθηκαν σχεδόν όλες οι προσυμφωνημένες ποσότητες βιομηχανικής τομάτα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών  Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος στο εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ παραδόθηκαν βάσει των συμβολαίων που είχε υπογράψει η Ο.Π 30.000 τόνοι, το συμβόλαιο ήταν για 30.800 τόνους, δηλαδή παραδόθηκε το 99% της προσυμφωνημένης ποσότητας. Στον ΚΥΚΝΟ το συμβόλαιο αφορούσε την παράδοση 9.500 τόνων από τους τοματοπαραγωγούς της Ο. Π Αμαλιάδας και παραδόθηκε το 95%.

«Η φετινή χρονιά ολοκληρώθηκε για την βιομηχανική τομάτα- τονίζει ο κ. Βαλιανάτος- με θετικό απολογισμό σε ότι αφορά τον ποσότητα που παραδώσαμε, ωστόσο οι ζημιές που έκανε στο καύσωνα σε αρκετούς τοματοπαραγωγούς άγγιξαν το 25% όλου του παραγόμενου προϊόντος στο νομό μας και αν δεν συνέβαινε αυτό θα μιλάγαμε για μια πολύ καλή χρονιά. Γιατί καταφέραμε μεν να τηρήσουμε τα συμβόλαια παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ωστόσο αν είχαμε και τις ποσότητες που καταστράφηκαν θα μπορούσαν να απορροφηθούν και αυτές από τα δύο εργοστάσια του νομού μας, γιατί είχαν ζητήσει και επιπλέον ποσότητες από αυτές που είχαμε υπογράψει. Επομένως η απώλεια του προϊόντος έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες , σε μια χρονιά που προδιαγραφόταν θετική από την αρχή, γιατί πριν έρθουν τα 40άρια η σοδειά πήγαινε πολύ καλά και ο καύσωνας βρήκε τους περισσότερους παραγωγούς στη συγκομιδή και την διαδικασία της παράδοσης της τομάτας στα εργοστάσια. Βλέπετε όμως, κάθε χρονιά είναι διαφορετική γι αυτό και από την αρχή είμαστε πάντα επιφυλακτικοί για την πορεία των αγροτικών προϊόντων, όσο αισιόδοξες και αν είναι οι προβλέψεις».

Στον ΕΛΓΑ η Ο.Π Αμαλιάδας για αποζημιώσεις σε τομάτα και σταφίδα

Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας, αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης της βιομηχανικής τομάτας, συνεχίζεται ο κύκλος που έχει ανοίξει για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, όπου οι αναγγελίες έχουν γίνει εδώ και καιρό και τώρα βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εκτιμήσεων. « Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται το Δ.Σ της Ομάδας Παραγωγών, να επισκεφθούμε τον ΕΛΓΑ Πατρών για να ενημερωθούμε για τις αποζημιώσεις και να πιέσουμε, όχι μόνο για την βιομηχανική τομάτα, αλλά και για την σταφίδα όπου οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο αγροτικός κόσμος έχει πολυμέτωπο αγώνα και δυστυχώς πρέπει συνεχώς να διεκδικεί τα αυτονόητα. Εμείς λοιπόν συνεχίζουνε να διεκδικούμε και να πιέζουμε για το θέμα των αποζημιώσεων γιατί σε λίγο ξεκινάνε οι προετοιμασίες για νέες φυτεύσεις και οι αγρότες χρειάζονται χρήματα και είναι αυτά που δικαιούνται».

Να σημειώσουμε  τέλος, ότι αθροιστικά τα δύο εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, επρόκειτο να απορροφήσουν συνολικά 100.000 τόνους πρώτης ύλης από το σύνολο των παραγωγών του νομού –χαρακτηριστικά η Ο.Π Αμαλιάδας  είχε σχεδόν 40.000 τόνους, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ηλείας «ΚΗΠΟΣ» περίπου 25.000 τόνους κλπ– νούμερο που σηματοδοτούσε μια αύξηση  στη ζήτηση περίπου 10.000 τόνων σε σχέση με πέρυσι. Ανεβασμένα ήταν όμως μεσοσταθμικά και τα τιμολόγια, στοιχείο που αντανακλά και την αυξανόμενη ζήτηση του τελικού προϊόντος από την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο ο καύσωνας προκάλεσε  σημαντικές απώλειες που κυρίως αφορούσαν το επιπλέον προϊόν που ήταν διαθέσιμα να απορροφήσουν τα εργοστάσια πέραν των συμβολαίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος