FOLLOW US: facebook twitter

Θετική η αποτίμηση της Αντιπυρικής περιόδου για το 2018: Μεγάλη μείωση σε πυρκαγιές και καμένες εκτάσεις

Ημερομηνία: 21-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Περιβάλλον

Θετική είναι η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου στη Δυτική Ελλάδα για το 2018. Οι αριθμοί δείχνουν μείωση της τάξης άνω του 50% στα περιστατικά πυρκαγιών και άνω του 805 στις καμένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πρωινής,  το 2018 στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1/5/2018 – 31/10/2018 είχαμε τα παρακάτω συμβάντα ανά νομό:

1. Αχαΐα 166 πυρκαγιές – 338,3 καμένα στρέμματα

2. Ηλεία: 483 πυρκαγιές – 3089,5 καμένα στρέμματα

3. Αιτωλοακαρνανία 195 πυρκαγιές – καμένα 624,2 στρέμματα

Στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας είχαμε 844 πυρκαγιές με 4052,6 καμένα στρέμματα.

Όμως η χρονιά που φεύγει σε λίγες ημέρες σημαδεύτηκε από μεγάλες πυρκαγιές εκτός αντιπυρικής περιόδου, όπως αυτές τον περασμένο Μάρτιο στους Αγ. Αποστόλους Πύργου, στα Άγναντα Πηνείας και τη μεγάλη πυρκαγιά τον Απρίλιο σε Φρίξα και Σκιλλουντία όπου κινδύνεψαν ολόκληρα χωριά.

Στο σύνολο από την αρχή του έτους έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου είχαμε 1103 πυρκαγιές και 6133 καμένα στρέμματα.

Η Ηλεία είχε και φέτος δυστυχώς τη μερίδα του λέοντος στις πυρκαγιές με τα περισσότερα περιστατικά και αντίστοιχα τις περισσότερες εκτάσεις με μεγάλη διαφορά από τους άλλους νομούς.

Γεγονός που καταδεικνύει την διαρκή αναγκαιότητα να είναι ο νομός εξοπλισμένος με μέσα και προσωπικό για την αντιμετώπισή των πυρκαγιών.

Από την αρχή του έτους έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου σχηματίστηκαν 840 δικογραφίες για πυρκαγιές, ενώ υπήρξαν σε 14 περιπτώσεις αυτόφωρες διαδικασίες.

Μεγάλη η μείωση σε σχέση με πέρυσι

Την περσινή χρονιά στη Δυτ. Ελλάδα από την αρχή του έτους έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, είχαμε 1717 πυρκαγιές και 23.577 καμένα στρέμματα.

Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είχαμε 1217 πυρκαγιές και 22790 καμένα στρέμματα.

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος, σημείωσε πως η μείωση των καμένων εκτάσεων ήταν μεγάλη στο 80% περίπου, ενώ στο 50% περίπου μειώθηκαν τα περιστατικά πυρκαγιάς στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φορείς που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στο έργο της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών για την αντιπυρική περίοδο που πέρασε και τους ιδιώτες που με οποιοδήποτε τρόπο έκαναν χορηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε σε ελαστικά και σωλήνες, είτε σε μπότες και μέσα ατομικής προστασίας. Από εδώ και πέρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή το χειμώνα για τους πολίτες καθώς ο καιρός βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει επικίνδυνες διακυμάνσεις και τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα σε πολλές περιπτώσεις. Θα πρέπει να προσέχουμε στις μετακινήσεις μας σε στιγμές κακοκαιρίας όπου θα πρέπει να αποφεύγουμε κάθε περιττή κίνηση. Οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος