FOLLOW US: facebook twitter

«Θετική εξέλιξη η έναρξη εκπόνησης της μελέτης»

Ημερομηνία: 08-09-2022 | Συντάκτης:

-Τερματίζεται η 12ετής αδράνεια στο Πύργος Τσακώνα, δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος

-Ικανοποίηση και από τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων της νότιας Ηλείας, Τ.Καρνάρο και Γ.Αλεξανδρόπουλο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με αίσθημα συγκρατημένης ικανοποίησης έγινε δεκτή η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να… κηρύξει και επίσημα την έναρξη της εκπόνησης των μελετών από την «Ολυμπία Οδό» για το τμήμα Πύργος-Τσακώνα, καθώς οι Ηλείοι θα αποκτήσουν πλήρη και επικαιροποιημένη εικόνα για τις δυνατότητες κατασκευής αυτοκινητόδρομου στο νότιο τμήμα, μετά από 12 χρόνια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, τόνισε στην Πρωινή πως η έναρξη της μελετητικής διαδικασίας συνιστά θετική εξέλιξη και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες του νομού τι μέλλει γενέσθαι σε ρεαλιστική βάση, σύμφωνα με τους νομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς που ισχύουν στην περιοχή του Καϊάφα λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010.

«Η εντολή του υπουργείου Υποδομών προς την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού να εκπονήσει μελέτη για το οδικό τμήμα Πύργος-Τσακώνα αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη, διότι τερματίζεται και επίσημα η αδράνεια δώδεκα ετών. Πλέον δεν μιλάμε γενικά και αόριστα για μελέτες, διότι “τρέχει” και επίσημα η διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τη βέλτιστη ρεαλιστική χάραξη του οδικού άξονα, με βάση τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που επιβάλλει η γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010 σχετικά με την προστασία του οικσυστήματος του Καϊάφα, που είναι και το αναπτυξιακό “υπερόπλο” της νότιας Ηλείας. Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα μπορούμε να προσδιορίσουμε το κόστος κατασκευής του και στη συνέχεια να επιλέξουμε το χρηματοδοτικό μοντέλο που θα επιλεγεί. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, όμως το πρώτο βήμα έγινε. Είμαστε σε διαρκή επαφή με την Ολυμπία Οδό και θα παρακολουθούμε την πορεία των διαδικασιών, ενώ παράλληλα υλοποιούμε σημαντικές επεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο υπάρχον εθνικό οδικό δίκτυο», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων και αντιδήμαρχος ΑΝρίτσαινας-Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, δήλωσε στην Πρωινή πως μια τέτοια εξέλιξη είναι επιθυμητή, διότι το έργο μπαίνει σε νέες βάσεις που λαμβάνουν υπόψη τους περιορισμούς που ισχύουν στην περιοχή.

«Η έναρξη εκπόνησης της μελέτης δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί, διότι μαζί με τους εμπορικούς συλλόγους της Ηλείας και της Μεσσηνίας μπήκαμε στην πρώτη γραμμή για το τμήμα Πύργος-Τσακώνα, αμέσως μόλις ξεκίνησε η κατασκευή της Πατρών-Πύργου. Είναι σημαντικό που πλέον ξέρουμε τους νομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, οπότε μπορεί να γίνει και με μεγαλύτερη ασφάλεια η επιλογή της χάραξης. Θα παρακολουθούμε το θέμα διαρκώς», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή πως είναι σημαντική εξέλιξη διότι πλέον η συζήτηση θα γίνεται επί συγκεκριμένου σχεδίου.

«Νιώθουμε την πρώτη μας δικαίωση της προσπάθειας που κάναμε με τους άλλους συλλόγους για το δρόμο Πύργος-Τσακώνα. Είναι σημαντικό που ξεκινούν οι μελέτες, διότι είμαστε η μοναδική περιοχή χωρίς αυτοκινητόδρομο. Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις», ανέφερε.

Ν. Καλάκος: «Η κυβέρνηση τηρεί την υπόσχεση που έδωσε»

 «Ό,τι λέμε, το κάνουμε πράξη. Η Πατρών-Πύργου ήδη κατασκευάζεται και η εκπόνηση μελέτης για το τμήμα Πύργος-Τσακώνα ξεκίνησε και επίσημα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί την υπόσχεση που έδωσε το καλοκαίρι για την κατασκευή του οδικού τμήματος που θα ολοκληρώσει το “δαχτυλίδι” της Πελοποννήσου και θα βγάλει τη νότια Ηλεία από την αφάνεια και την αναπτυξιακή στασιμότητα.

Θυμίζω πως η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο νότιο τμήμα είχε εγκαταλειφθεί από το 2010, λόγω της γνωστής απόφασης του ΣτΕ, και όσοι στη συνέχεια έταζαν μεγάλα έργα στην Ηλεία, ασχολούνταν με κατατμήσεις για να εξυπηρετήσουν γνωστά πλέον εργολαβικά συμφέροντα, αντί να ασχοληθούν σοβαρά και να υλοποιήσουν μια ρεαλιστική μελέτη κατασκευής. Πλέον, θα εξεταστεί από την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού η δυνατότητα της ανατολικής χάραξης του αυτοκινητοδρόμου, με σήραγγα μέσα από τον ορεινό όγκο του Λαπίθα και ανατολικά της Ζαχάρως, προκειμένου να προστατευτεί και να αναδειχθεί το ασύγκριτης ομορφιάς οικοσύστημα του Καϊάφα, το οποίο αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της νότιας Ηλείας»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος