FOLLOW US: facebook twitter

Θερμοπληξία: Aκόμη μία απειλή για τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Ημερομηνία: 02-08-2019 | Συντάκτης:

Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα υπενθυμίζει μερικά σημαντικά δεδομένα που δεν πρέπει να ξεχνούν όσοι μεταφέρουν μικρά παιδιά με αυτοκίνητο.

Ο θάνατος από θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο είναι δυστυχώς μια από τις επιπτώσεις τής όλο και μεγαλύτερης χρήσης του αυτοκινήτου, του αυξανόμενου χρόνου που τα παιδιά περνούν μέσα σ’ αυτά, της άγνοιας των γονέων ή αυτών που τα φροντίζουν για μερικά βασικά θέματα σε σχέση με αυτό και στην πεποίθηση πως δεν θα συμβεί σ’ αυτούς.

Υπάρχει δυστυχώς ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων που «ξεχνάει» το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο και παράλληλα υπάρχει η κατηγορία  που αφήνει ένα παιδί μόνο στο αυτοκίνητο εκτιμώντας πως αυτό δεν είναι επικίνδυνο.

Μιλώντας από τη σκοπιά της υπεράσπισης της ζωής των παιδιών, υπενθυμίζουμε μερικά σημαντικά δεδομένα:

-Το εσωτερικό ενός οχήματος θερμαίνεται πολύ γρήγορα. Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λίγα λεπτά ακόμα και σε μια όχι ιδιαίτερα ζεστή ημέρα.

-Το να αφήσουμε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα δεν συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας θέρμανσης, ούτε μειώνει σημαντικά τη μέγιστη θερμοκρασία

-Το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται 3-5 φορές πιο γρήγορα από ό,τι το σώμα ενός ενήλικα.

-Στις ΗΠΑ ο μέσος αριθμός θανάτων παιδιών από θερμοπληξία σε οχήματα είναι 37 ανά έτος (ένα κάθε 9 μέρες).

-87% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε οχήματα είναι ηλικίας 3 ετών και μικρότερα.

-54% των θανάτων από θερμοπληξία σε οχήματα αφορούν παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους.

Στην Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλές το καλοκαίρι και συνολικά οι μέρες με ηλιοφάνεια πάρα πολλές ο κίνδυνος για τα παιδιά που αφήνονται έστω και για λίγο στο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλος.

Οι απώλειες παιδιών από τροχαία στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσουμε κι άλλες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος