FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας: Το «Ολοκαύτωμα του Λεπραίου»

Ημερομηνία: 07-07-2020 | Συντάκτης:

Να αναγνωρισθεί και να συμπεριληφθεί στα “ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ”

Του Θεόδωρου Κόλλια – διαχειριστή του yannitsochori. blogspot,com.

Για το πολύπαθο και το μαρτυρικό Λέπρεο (Στροβίτσι), που το φύλλο της προηγούμενης Δευτέρας τίμησε δεόντως με περίοπτη δημοσίευση σήμερα έχουμε  την 76η επέτειο από το Ολοκαύτωμα του ΄44από τους Γερμανούς φασίστες.

Όμως, παρά τη φρίκη και την τραγικότητα του μαύρου αυτού γεγονότος,όλως παραδόξως, υπάρχει παντελής αναφορά σε όλη τη παλιά και σύγχρονη βιβλιογραφία.

Αποτέλεσμα αυτής της άγνοιας γεγονότων είναι το Λέπρεο με αυτό το Ολοκαύτωμα να μην συμπεριλαμβάνεται στα “Μαρτυρικά Χωριά” που είναι αναγνωρισμένα με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν ενεργειών  της ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας), Μάλιστα τα Μαρτυρικά χωριά  μέχρι τώρα έχουν φτάσει τα 110, και το τραγικό και φρικαλέο Ολοκαύτωμα δεν  αναγνωρίζεται από πουθενά.

Για αυτό τον λόγο μέσω διαφόρων φίλων και γνωστών ήρθαμε σε επαφή με τον γραμματέα του ΕΣΔΟΓΕ Αριστομένη Συγγελάκη που με ενημέρωσε για την όλη διαδικασία ώστε να συμπεριληφθεί και το Λέπρεο στα “Μαρτυρικά χωριά”. [3

Απαιτείται λοιπόν να γίνει ένας φάκελος με όλα τα σχετικά και να αποσταλεί στον ΕΣΔΟΓΕ

Για αυτό το λόγο πρέπει να  γίνουν τα εξής:

  • Αίτημα του προέδρου της Κοινότητας Λεπρέου με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου στο δήμο Ζαχάρως.
  • Κάλεσμα από τον δήμο ενός ιστορικού για την σχετική έρευνα σε όλες τις πηγές [εφημερίδες της εποχής, Γερμανικές. μαρτυρίες, μνημεία κ.τλ.] και την,,, ενός  εμπεριστατωμένου φακέλου.
  • Αποστολή του φακέλου στον ΕΣΔΟΓΕ για την αναγνώριση, που θα μεριμνήσει για τα περαιτέρω [π.δ. και λοιπά].

Να σημειώσουμε ότι μέγιστη και αδιάσειστη μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα του Λεπρέου, αποτελεί το Μνημείο με τις μαρμάρινες πλάκες που είναι στην πιο περίοπτη θέση της πλατείας κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Επίσης τεράστια αξία έχουν οι μαρτυρίες γερόντων, αυτόπτων μαρτύρων  που έχει περισυλλέξει το yannitsochori. blogspot,com. Βεβαίως το Μνημείο είναι έργο του “Πολιτιστικού Συλλόγου Στροβιτσάνων Αθήνας” πιθανότατα τα πρώτα χρόνια του Πασόκ αλλά παραμένει άξιο απορίας γιατί ο Σύλλογος δεν προέβη, αλλά και η Κοινότητα, σε καμία ενάργεια αναγνώρισης.  Επίσης, μια μεγάλη μαρτυρία γίνεται από την 90χρονη ΣοφίαΔέδε, μάνα του πρωτόπαπα Παπαγιάννη, που έζησε τη φρικιαστική μέρα,  Σύνδεσμος βίντεο https://youtu.be/1tsIAoyfCUA


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος