FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας: Ο Καϊάφας, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και το Προεδρικό Διάταγμα

Ημερομηνία: 23-07-2019 | Συντάκτης:

Στην περιοχή μας ένα από μεγαλύτερα πεδία έντονης αντιπαράθεσης και οξείας τριβής μεταξύ της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ακόμα το περιλάλητο Π.Δ για την προστασία της παραλιακής ζώνης  του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στο ίδιο πεδίο συμπεριλαμβάνεται και ο Καϊάφας με όλη την τραγελαφική πορεία τα τελευταία 50 χρόνια. Και τα δύο είναι άμεσα σχετιζόμενα μια και όποια λύση ανάπλασης και ανάπτυξης του Καϊάφα έχει προϋπόθεση περιβαλλοντική μελέτη.  Τέτοιο ρόλο έχει το Π.Δ. ως νομική πράξη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που πρέπει να θυμόμαστε ότι η α΄ υπογράφτηκε το 2011 επί της τρικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ  – Πασοκ – Δημάρ και η β΄, και πιο αυστηρή, επί της δικομματικής Ν.Δ. Πασόκ.

Για την κάκιστη οικονομική κατάσταση  της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από όλες τις περιοχές της χώρας, ξέχασαν όλη την προηγούμενη πολιτεία τους επί τόσα χρόνια και εντελώς αναιδέστατα τα έριξαν στον Τσίπρα και έκαναν σημαία του μαρασμού  το περιλάλητο Π.Δ για την προστασία της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού Κόλπου.  Με όλη αυτή την ακατάσχετη πολιτική χυδαιότητα, η ταφόπλακα της ανάπτυξης διατυμπάνιζαν, υποκίνησαν στο έπακρο την αντίδραση του λαού, υποδαυλίζοντας τα βασικά ένστικτα της επιβίωσης και κολάκεψαν στρεβλές πεποιθήσεις,  Δυστυχώς όχι μόνο επικουρικό ρόλο, αλλά μπροστάρηδες μπήκαν όλοι οι τοπικοί φορείς, δήμοι   και λοιποί σύλλογοι.

Ο καιροσκοπισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Ξέρετε ποιο είναι το εντελώς παράλογο;

Όλοι τους, βουλευτές,  τοπικοί φορείς της Τ/Α, όμοροι δήμοι, με όλους τους Καπαδόκες και τους Δομέστιχους γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Π.Δ που υπογράφτηκε το ΄18, επί Σύριζα, είναι συνακόλουθο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που υπογράφτηκε το 2011 επί Σαμαρά. Γνωρίζουν δε και παραγνωρίζουν ότι είναι πρόσταγμα της Ε.Ε με απόλυτη συμπαράσταση όλων των οικολογικών οργανώσεων της χώρας και μετά από τρεις γνωμοδοτήσεις του  ΣτΕ.

Η δε Ε.Ε για την καθυστέρηση της υπογραφής του Π.Δ. έσυρε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τα ανάλογα τεράστια πρόστιμα. Και όμως όλοι αυτοί θυσίασαν την αλήθεια και με επιτηδευμένη, απροκάλυπτη  πολιτική υποκρισία, έδρασαν μόνο και μόνο για όξυνση τους κλίματος της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας τα πιο χείριστα επιχειρήματα, για μικροπολιτικούς λόγους,  προς άγραν ψήφων.  Όταν ο  περιβόητος Άδωνις επισκέφτηκε τον Καϊάφα, πέρυσι τέτοιο μήνα   και τι δεν εκτόξευσε:

“Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο θα καταδικάσει  τη Ζαχάρω και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου σε οικονομικό μαρασμό και απομόνωση. Θα καταστραφείτε με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία”.

Ο αθεόφοβος  δεσμεύθηκε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να ακυρώσει το Προεδρικό Διάταγμα, επισημαίνοντας ότι η Ζαχάρω είναι μοναδικός τόπος ομορφιάς πανευρωπαϊκά και θα έπρεπε οι κάτοικοί της να έχουν τον ανάλογο πλούτο.

Θυμηθείτε εκείνα ακριβώς τα παχιά του  λόγια:

“Η Ζαχάρω έπρεπε να είναι η πλουσιότερη περιοχή της Ευρώπης, διότι έχει εξαιρετικό κλίμα, απέραντη παραλία, φανταστική λίμνη, αρχαιολογικό πλούτο όλων των περιόδων και αγροτική παραγωγή. Είναι ευλογημένος τόπος και έχει τεράστια περιθώρια πλούτου. Όλοι κάναμε λάθη στο παρελθόν, όμως τώρα θα πρέπει να δώσουμε αγώνα για να μην περάσει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό ή να το ακυρώσουμε όταν εκδοθεί. …”

Φανφάρες πολυτελείας!!!

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2015, οι κυβερνήσεις Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη του Καγιάφα είχαν συντάξει 24 – ναι 24 – μελέτες και δεν υλοποιήθηκε καμία.

Ευτυχώς που δεν ζούμε στη χώρα των Λωτοφάγων

Δεν πρόλαβε να περάσει ένα δεκαήμερο από τις εκλογές και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε μια θεαματική αναστροφή, κοινώς     πολύβουη κ ω λ ο τ ο ύ μ π α σε ένα από τα πιο κεντρικά, κρίσιμα, εθνικά θέματα, το Μ  α κ ε δ ο ν ι κ ό. Από τις υστερικές εθνοκαπηλείες και τις Μακεδονομαχίές που “κρέμασαν στα μανταλάκια” τους πρωταγωνιστές της συνθήκης των Πρεσπών, ως εθνοπροδότες, έφτασαν πλέον να μιλούν οι υπουργοί τους για  “επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές και “για καλύτερο μέλλον”.       Μια τέτοια μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα θα κάνει η ΝΔ, τώρα κυβέρνηση στο πιο κρίσιμο, τοπικό θέμα, στο εν λόγω  Π.Δ.

Είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα ξανάρθει στην επιφάνεια και θα πάρει τη μορφή όμως δύσκολου και ριψοκίνδυνου αφηγήματος. Περισσότερο από όλους όμως θα δαγκώσει τη γλώσσα του ο πολύξερος  Άδωνις, που ανέλαβε το σχετικό με το θέμα μας υπουργείο Ανάπτυξης.

Ανυπομονώ τότε τι θα πράξουν οι τοπικοί φορείς, οι 5 όμοροι δήμοι [Πύργου, Ολυμπίας Κρεσταίνων-Ανδρίτσαινας, Ζαχάρως και Κυπαρισσίας]   και οι μικρο-μεγάλο-μέτοχοι τοπικοί Δομέστιχοι και Καππαδόκες. Αυτοί οι τύποι στο κάτω-κάτω υποστηρίζουν τα όποια συμφέροντά τους με την ανάλογη ιδιοτέλεια και υποκρισία, που γνωρίζουν απταίστως.

Οι δήμοι όμως και ο λαός;

Οι κάτοικοι θα καθαρίσουν τα μάτια τους από τις μαύρες τσίμπλες- ιδεοληψίες  που τους τα έχουν κλείσει;

Είθε αλλά να κρατάμε μικρά καλάθια!!!

Κόλλιας Θεόδωρος

[Διαχειριστής του yannitsochori.blogspot.com/]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος