FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας: Ανασχηματισμοί & Δήμοι

Ημερομηνία: 12-01-2021 | Συγγραφέας:

Του Θεόδωρου Κόλλια, διαχειριστή του yannitsochori.blogspot.com

Πρώτα να αναφερθούμε στον ανασχηματισμό στη Ζαχάρω που έκανε αίσθηση σε όλους τους κατοίκους, καθότι ήταν ριζικός και τολμηρός και ομολογουμένως αναπάντεχος. Κινήθηκε δε σε προοδευτική κατεύθυνση αφού άλλαξαν και οι δύο αντιδήμαρχοι που κατείχαν τα σπουδαιότερα πόστα και κινούσαν τα νήματα στον δήμο.

Τελικά με τις προκύπτουσες ανακατατάξεις και την είσοδο νέων δημοτικών συμβούλων, ο δήμος πέρασε στα χέρια άξιων ατόμων,  ελπιδοφόρων και μη δεξιών. Και σημειωτέον ο ανασχηματισμός έγινε αποδεκτός κυρίως από τους δημότες της Ζαχάρως και το κλίμα έγινε θετικό με τις ελπίδες και τις προσδοκίες στα ύψη.
Ως γνωστόν ο ανασχηματισμός που έγινε σε πολλούς δήμους συνέπεσε με αυτόν της Κυβέρνησης, όπου το κέντρο βάρος μετατέθηκε εμφανέστατα προς την άκρα δεξιά  ενώ στον δήμο μας το κέντρο βάρους μετατέθηκε από τη δεξιά.

Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μη μας διακατέχει υπέρμετρη αισιοδοξία, καθότι πολλάκις το επιθυμητό προβάλλεται ως πραγματικό. Πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας ότι ο αυτοδιοικητικός νόμος, παρά την απλή αναλογική προέκρινε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης με αποτέλεσμα η όλη πολιτική του δήμου να πηγάζει από τη θέληση του δημάρχου και μόνο. Έτσι ο δήμαρχος και μόνο είναι το κέντρο των αποφάσεων και καθορίζει τη γραμμή πλεύσης. Επομένως όλα τα υπόλοιπα όργανα, θεσμικά ή όχι [αντιδήμαρχοι, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικές Υπηρεσίες] είναι εκτελεστικά όργανα. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να μηδενίζουμε τον ρόλο των αντιδημάρχων, διότι  συμμετέχουν στο επιτελείο διαμόρφωσης των αποφάσεων και πολλάκις η διοίκηση εξαρτάται κι απ’ αυτούς, αρκεί να μην είναι πειθήνια όργανα της εξουσίας κι εραστές της καρέκλας με αποτέλεσμα το μόνο που κάνουν είναι να σηκώνουν το χεράκι τους. Βεβαίως και όχι μίσθαρνα όργανα  ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Βασική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός κυρίως από τον δήμαρχο, που είναι εξουσία και έχει το μαχαίρι, στον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας όλων των οργάνων του δήμου, από το δημοτικό συμβούλιο έως και τα  αντίστοιχα δημαρχιακά  που αφορούν τη διαμόρφωση ή την εκτέλεση των όποιων αποφάσεων,  αλλά και την καθημερινή λειτουργία του δήμου. Το τελευταίο κυρίως έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης και συμπεριφοράς απέναντι στους  δημότες  αλλά και στους κοινοτάρχες.

Οπότε το μεγάλο ερωτηματικό  είναι ο ίδιος ο δήμαρχος κι αυτός αποτελεί τη λυδία λίθο. Εάν θεωρεί ότι η αλήθεια είναι μονοπώλιο καταδικό του και γι’ αυτό όχι μόνο αποστρέφεται αλλά αποπέμπει ή και καρατομεί τη διαφορετική γνώμη, τότε οδηγούμαστε …σε άλλα γνωστά καθεστώτα.

Με την ευκαιρία ας αναφερθούμε πιο διεξοδικά στα  τρία [3] πεδία δράσης στον δήμο,  του δημάρχου και των αντιδημάρχων:

α] Λειτουργικός τομέας (διοίκηση των υπηρεσιών, τεχνικά έργα, εκπαίδευση, καθαριότητα, συλλογή σκουπιδιών, οδοποιία, δημόσιος φωτισμός και άλλα τέτοια]

β] Κοινοτικός τομέας (σχέσεις και διαδραστικότητα με τις κοινότητες

γ] )Προγραμματικός τομέας (προγράμματα από την πολιτεία ή την Ε.Ε., απορροφούμενα κονδύλια, προτεινόμενα έργα και διεκδίκηση αυτών)

Στον α] τομέα προΐστανται οι αντιδήμαρχοι κι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δημοτικής μηχανής σ’ αυτές τις δράσεις.

Στον β] τομέα ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και αρμόδιος ελεγκτής για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του αυτοδιοικητικού νόμου που διέπουν τις κοινότητες. Οι κοινότητες όμως έχουν εκτός από τα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ποια Κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει γενική συνέλευση των κατοίκων όπως απαιτεί ο νόμος;

Στον γ] τομέα ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος και έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των συμβούλων του και η ικανότητά του να παίρνει από τον κάθε συνεργάτη του το  μέγιστο της απόδοσής του.

Όπως σε κάθε οργανισμό ή φορέα ή θεσμό άξιος Δ/ντής, υπουργός ή και πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την ικανότητα να επιλέγει τους σωστούς συμβούλους ή συνεργάτες ή και συνεταίρους. Τότε γίνεται ο άξιος, ο άριστος, ο ηγέτης!

Αν όμως το παίζει ξερόλας, όλα πάνε κατά διαβόλου και στους τρείς τομείς καθότι αυτός είναι που τους διάλεξε κι αυτός έχει την τελευταία γνώμη.

Να τονίσω δε ότι από τους νέους αντιδημάρχους περιμένουμε πολλά και τα απαιτούμε και μάλιστα ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά. Τρέφουμε  μεγάλες και πολλές προσδοκίες γιατί πώς να το κάνουμε είμαστε και  ομοφρονούντες κατά κάποιο τρόπο. Σίγουρα πρέπει να επιδείξουν το καινούργιο, το δημοκρατικό σε όλες τις επιμέρους δράσεις παρά τα όσα όρια που αναφέραμε. Η διαφορά με τους προκατόχους τους πρέπει να γίνει εμφανής από τον πρώτο μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ