FOLLOW US: facebook twitter

Theo Komp: «Η μουσική χρειάζεται προσπάθεια αν θες να προχωρήσεις»

Ημερομηνία: 27-12-2017 | Συντάκτης:

Συνέντευξη στην Ηρώ Ρήγα

Με αφορμή την αποψινή ηλεκτρονική βραδιά που μας επιφυλάσσουν μαζί με τον Ion:as (Picknik Recordings/12 Tones) και τον Hut (GoGive/Locked) στο «Fuego» στον Πύργο, ο νεαρός επιτυχημένος dj και παραγωγός Theo Komp μιλά στην «Πρωινή» για την σχέση του με την techno μουσική, τις σπουδές του και την εγκατάστασή του στην Αγγλία, τη δημιουργία της δικής του δισκογραφικής εταιρείας, της «Minimal Force Records», την διαδικασία παραγωγής της ηλεκτρονικής μουσικής και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό, αλλά και για την μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησαν όλα με εσένα και την techno μουσική;

Σε μικρή ηλικία ξεκίνησα παίζοντας σε πάρτυ φίλων, και αργότερα στην πόλη από όπου κατάγομαι την Πάτρα, σε διάφορα μαγαζιά που ήταν κυρίως rock και alternative.  Ένα πράγμα για το οποίο είμαι υπερήφανος είναι ότι δεν έχω παίξει ποτέ κάτι που δεν με εκφράζει. Το 2003 βρέθηκα στην Γλασκώβη της Σκωτίας για σπουδές και εκεί έγινε η πρώτη μου επαφή με την techno μουσική και το πρώτο μου rave. Πριν το τέλος της βραδιάς, ήμουν σίγουρος ότι αυτό θέλω να κάνω.

Και πώς γίνεται αυτό πράξη;

Επιστρέφω τότε Ελλάδα για σπουδές, άσχετες με την μουσική, και παράλληλα προσπαθώ να βρω τον τρόπο να εκφραστώ μέσω δικών μου παραγωγών. Εκεί διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στην μουσική πραγματικότητα που γνώρισα στην Ελλάδα από αυτήν στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Οπότε αποφάσισα απλά να προετοιμαστώ, αφιερώνοντας κάποια χρόνια μόνο σε σπουδές, γιατί διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να εξελιχθώ στην παραγωγή όσο θα ήθελα. Ολοκλήρωσα σπουδές μουσικής παράγωγης στο Berklee, στη συνέχεια εγκαταστάθηκα στο Λονδίνο και εκεί ξεκίνησε ένας επαγγελματικός κύκλος.

Ξέρω ότι περά απ την προσωπική σου καριέρα, έχεις πλέον δική σου δισκογραφική εταιρεία, την Minimal Force Records, στην οποία κυκλοφορούν πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές αξιόλογων καλλιτεχνών και παράλληλα διοργανώνετε events σε διάφορες χώρες. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά και πόσο απαιτητικά μπορεί να είναι;

Δύσκολα, είναι αρκετά πράγματα και άνθρωποι που πρέπει να συνδυαστούν, όπως φαντάζεσαι απαιτεί πολύ χρόνο απ τη ζωή σου. Η δυσκολία είναι στο ότι δεν μπορείς να δίνεις ασταμάτητα το 100% σου. Χρειάζεται κάποια πιο χαλαρά διαστήματα και κάποια άλλα που γκαζώνεις, όπως άλλωστε και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή.

Η Minimal Force είναι πιο πολύ οικογένεια για εμένα, με πολλούς απ τους καλλιτέχνες έχουμε πολύ φιλικές σχέσεις, αφού για χρόνια παίζουμε μαζί, όχι μόνο στο Λονδίνο που είναι ουσιαστικά η βάση μας, αλλά και σε καμιά δεκαριά ακόμα χώρες, μέχρι και την Ινδία. Φαντάζεσαι τι αναμνήσεις μπορεί να έχουν δημιουργηθεί σε όλο αυτό το ταξίδι και τι δεσίματα. Πάντως νομίζω πώς χρειάζονται όλα τα παραπάνω αν θες να προχωρήσεις.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν dj να παράγει και ο ίδιος μουσική;

Νομίζω πως είναι απολύτως απαραίτητο, δεν μου έρχεται στο μυαλό κανένας καλλιτέχνης τον οποίο θαυμάζω που δεν γράφει ο ίδιος μουσική. Εξαρτάται σε ποιο επίπεδο θέλει να ασχοληθεί ο κάθε ένας. Το να ασχολείται κάποιος ερασιτεχνικά ή να παίζει σε κάποια μαγαζιά είναι οκ και cool, αλλά ως εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί σήμερα που παίζουν τα ίδια και τα ίδια χιτάκια, κυκλοφορούν κομμάτια τα οποία τους τα γράφουν άλλοι και αυτό είναι θλιβερό… Υπάρχει κόσμος εκεί έξω που έχει πολύ πιο ψαγμένα ακούσματα από πολλούς που απλά παίζουν και στο τέλος δεν έχει κάπου να πάει να ακούσει κάτι διαφορετικό, εκεί δημιουργείται το πρόβλημα. Απ’ την άλλη σήμερα με τα social media μάλλον ευνοείται αυτή η κατάσταση, ξέρω κόσμο που είναι όλη μέρα στο στούντιο και άλλους που είναι όλη μέρα στο fb, νομίζω πώς οι πρώτοι έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να το πάνε το set τους πιο πέρα. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις και θα μπορούσαν δυνητικά να κάνουν πολλά πράγματα και σε παραγωγικό επίπεδο.

Απόψε (Τετάρτη 27/12) θα βρίσκεσαι στον Πύργο. Τι να περιμένουμε;

Ναι μαζί με τον Ion:as και τον Hut στο «Fuego». Ποτέ δεν το προσχεδιάζω, πάντα παίζω ανάλογα με τον χώρο και το vibe, φυσικά όμως θα είναι techno. Κυρίως κινούμαι μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου για παιξίματα, οπότε ο ήχος μου έχει επιρροές από εκεί.

 

Σ’ ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια σε κάθε σου εγχείρημα!

 

Links:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος